Ga naar de inhoud

Het linker rijtje

Zonneveld; Berck Beelenkamp; Akerboom; Kruijer; Karreman;Bonevacia; Amanda; Kousemaker (59. Burgzorg); Wijks; Ketting; Sissing (81.Berkleef).

Als er bij u geen belletjes rinkelen, bent u misschien zoiemand bij wie evenmin belletjes rinkelen bij Jan Vennegoor of Hesselink, Ronaldo, Dirk Kuyt of Didier Drogba. Dan kunt u uw toestel het beste NU uitschakelen.

Zo… nu we met kenners onder elkaar zijn, kan ik het wel verklappen: die namen waren de opstelling van HFC Haarlem tegen Cambuur.

Dit stukje gaat over linkerrijtjes. Waar de HFC Haarlem níet in staat. De Eredivisie kent een linkerrijtje met onder meer clubs uit plaatsen als Arnhem, Heerenveen en Kerkrade. Voor niet-kenners die nog steeds niet hebben uitgeschakeld: alle clubs willen in de linkerrijtjes (er zijn twee rijtjes van negen per afdeling). In het rechter rijtje van de Eredivisie staan momenteel ploegen uit Almelo, Venlo en Doetinchem. Ook in de Eerste Divisie staat Haarlem niet in het linkerrijtje. Haarlem, staat in het rechter rijtje – onder Top Oss, Fortuna Sittard en Omniworld. Sinds afgelopen zondag staat Haarlem zelfs helemaal onderaan.

HAARLEM KAN SEIZOEN ALWEER VERGETEN kopte het Haarlems Dagblad afgelopen zaterdag na het verlies tegen Cambuur. Het wedstrijdverslag ging ongeveer zo: ‘Als de Roodbroeken de tactische opdracht van trainer Jan Zoutman al hadden begrepen, bleek dat niet uit het vertoonde spel. De linies sloten niet aan. Er wáren geen linies – elf stuurloze individuen demonstreerden de kleumende toeschouwers 90 minuten lang hun pijnlijke gebrek aan balbeheersing, atletisch vermogen, durf en ambitie. Vier scharrelvarkens en een trog slobber op de middenstip zouden het publiek aanzienlijk meer hebben geboden qua amusementswaarde.’

Ik chargeer, maar niet eens zo héél erg.

Denkt u nou niet dat ik u hier uitnodig op het graf van HFC Haarlem te dansen.

Net als veel voetballiefhebbers hier in de stad ben ik gehard door de aanhoudende malaise. Na twintig jaar heb je eelt op je ziel en is de blik geconditioneerd om in de maandagkrant de ranglijst te ontwijken. In gezelschap van mannen uit Waalwijk en Almere (voor de mensen die allang hadden moeten uitschakelen: daar speelt het gevreesde Omniworld) mijd je wijselijk het onderwerp voetbal, of erger, verloochen je je Haarlemse afkomst.

Toch sluimert de clubliefde nog bij velen. Zo schreef columnist Ko van Leeuwen naar aanleiding de door loco-burgemeester Divendal verboden wedstrijd Haarlem-Telstar een nostalgisch stukje; over hoe hij als jochie metde bus naar zijn eerste echte Haarlemwedstrijd ging (tegen het Zwitserse Grasshoppers- door hem ‘Gras-schoppers’ genoemd). Hij bleek tegenover Kees Kuijs te zitten.Een vedette in de bus, met sporttas op schoot.

Er moeten duizenden Haarlemmers zijn met zulke dierbare herinneringen.Als negenjarig dribbelaartje deed ik mee aan een talentenjacht. De grote KickSmit (oud-international) prees mijn wreeftrap en vroeg of ik lid wilde worden.Dat het van mijn vader niet mocht, doet daar niets aan af. En jaren later speelde ik met Onze Gezellen een oefenwedstrijd tegen het eerste van Haarlem, en mocht ik mij laten dollen door mijn grote voorbeeld, Bobby Vosmaer. De laatste periode dat ik echt met de HFC meeleefde, was ten tijde van Gullit, Martin Haar en Metgod, het elftal dat onlangs de herdenkingswedstrijd tegen SpartakMoskou speelde. Wimpie Balm was toen middenvelder – iemand met wie ik zelf nog heb gespeeld.

Het moet toch mogelijk zijn supporters als ik uit de kast te laten komen? Om Haarlem weer mee te laten doen, gewoon – net als Nijmegen ofAlkmaar?

Er komt een nieuw stadion in de Zuiderpolder. Als ze nou eerst die huiverige buurtbewoners allemaal een seizoenkaart geven… Om ze aan de club te binden. Dan zit het vast wat voller op de tribunes. En voortaan frisse, sportieve spelers aantrekken die met de bus of de fiets naar de training komen…Bekende Haarlemmers kunnen bij de wedstrijden optreden als speaker en Luigi Prins van Cobraspen wordt onze Dick Scheringa: ‘Houdt Haarlem in ere, laat de FC promoveren.’

En (goed voor de sociale cohesie en de sociale controle) iedere supporter die naar het stadion gaat, mag gratis iemand meenemen die minstens twintig jaar in leeftijd scheelt: als volwassen man ga je met je zoontje van acht, jebejaarde vader, of een eenzame buurman die nooit meer ergens komt.

Nou ja, ik geef maar wat voorzetjes. Haarlem terug in het linkerrijtjevan de eredivisie, dat is toch niet te veel gevraagd? Dat moet kunnen, met of zonder Verlosser.

Radio-column, voorgelezen in de Broodkast van 12 maart

5 reacties op “Het linker rijtje”

 1. Ach ja,

  Met pa naar ‘Haarlem’ om internationals als Odentahl, Smit, Roozen, Voogd en Groeneveld te zien voetballen. Die namen heb ik (met behulp van Ted Immers, en gezuiverd van EDO-spelers als Schijvenaar), uit mijn on(der)bewuste weten op te diepen.

  En geef mij ter compensatie van de teloorgang van het Haarlemse voetbal verder maar het honkbalsfeertje: nooit gedoe met publiek, altijd goed!

 2. Ja Marius,
  Zegt de naam Rein Bargman je toevallig ook nog iets?
  Mij wel! Ik kan je daar onder het genot van een biertje en bijbehorende bitterbal een nostalgisch Flevohofverhaal over vertellen…

 3. In de competitie van clubs van provinciehoofdsteden doen ze het wat minder slecht. Daarin geven ze Lelystad, Assen en Middelburg het nakijken. En SC Cambuur is nog te pakken! Hup Haarlem!!!

 4. @Harrie: De sportredactie heeft de slappe lach! Ja, je hebt gelijk, je moet kunnen relativeren.
  Oei, nagekomen uitslag: Haarlem Helmond Sport 0-1

 5. @Ron: Nee, geen Rein B. Maar een nostalgisch Flevohofverhaal klinkt even goed als bier met bitterballen. Misschien in de Waag donderdag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *