Ga naar de inhoud

Diep spitten

“Had je vroeger dan ook van die ouders die van alles in de tuin begroeven? Muntjes en zo, om je te stimuleren?”

Even een tussendoorvraagje van Broodkast-presentatrice Ziggy Klazes aan Haarlems nieuwe, jonge stadsarcheologe, Anja van Zalinge, die ‘al vanaf de zandbak’ gefascineerd is door oude bodemschatten en daar woensdagavond onderhoudend en charmant over vertelde.

Als Anja wat bekender wordt (op www.haarlem.nl kan ik haar nog niet vinden), voorspel ik een plotselinge hausse van Haarlemmers die (al dan niet na driftig gespit in gemeentelijke plantsoenen, bouwputten, achter- en daktuinen) beweren gestuit te zijn op kostbare urnen, zestiende-eeuwse spaarvarkens vol Spaanse escudo’s of nog glibberige middeleeuwse kwispedoors.

Max van Aerschot, de nieuwe stadsbouwmeester was ook in de uitzending. Het RaDa schreef al eerder over hem. “Met aannemers moet je over spijkers en planken praten”, zei hij, of misschien waren het schroeven en bakstenen of lood en oud ijzer, daar wil ik van af zijn. De implicatie was dat vaagheden als ‘de ziel van de stad’ of ‘genius loci’ niet besteed zijn aan die pragmatische types. Van Aerschot wil aan onze monumenten een ‘beschermingsfactor’ toekennen; 20 voor de Vleeshal en 2 voor het Patronaat, zoiets, maar erg concreet werd het allemaal nog niet. Voor mij althans. Zou ik toch meer het ‘type aannemer’ zijn?

Bij het nieuwspanel wees iemand op de (excessi… buitenpropor… buitensporige) wel erg ruim bemeten aandacht op de cultuurpagina van Grote Broer het HD voor kunstroof in de oorlogsjaren en laatstelijk die verborgen schilderijen in een Zandvoortse bunker. Hij wist niet goed wat ervan te denken…

Het RaDa kent geen twijfel: die oorlogsdocumenten en nu weerdie schilderijen worden her en der in opdracht van de redactie verstopt door krantenjongens van het HD. Waarom, vraagt u? Om Cees van Hoore te stimuleren natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *