Ga naar de inhoud

Straks op Marktplaats

Binnenkort op Marktplaats.nl: half dubbelzijdig betonreliëf van Hans Wiesman voor afbraakprijs. Tevens gratis af te halen: drie ton bouwpuin. Contact: Vondel Vastgoed, Amsterdam.

‘Bestuurlijke hufterigheid’ wordt  Chris van Velzen (VVD) verweten door Fedde Reeskamp (D1966). De Haarlemse wethouder van Cultuur verzuimde de raad tijdig in te lichten over de sloop van de entree van het voormalige gebouw van de Arbo Unie.***

Grote Broer het HD tekende uit Reesmonds Reeskamps mond onder meer het volgende op: “Als door de Taliban een kunstwerk wordt vernietigd, schreeuwt de hele wereld moord en brand. Maar in Haarlem kan zoiets blijkbaar.”

Rustig nou maar, Fedde! De Taliban… Laten we het liever onder ons houden. Straks doen de Verenigde Staten hier nog een inval en dan ben je niet zomaar van ze af!!

Een ander Haarlems gemeenteraadslid dat de kwestie aanzwengelt (inmiddels heeft ook De Telegraaf er lucht van), is Jeroen Fritz (PvdA). Op zijn weblog verklaart hij zich ‘gefrustreerd’ dat er voor de gemeente kennelijk geen juridische mogelijkheid was de sloop te voorkomen van een kunstwerk dat mogelijk ‘behoudenswaardig’ was. Of hij het mooi beton vond, vermeldt Fritz er niet bij.

Frustratie van een ander soort vinden we bij de reacties zowel op Jeroens weblog als op het Telegraafartikel: zowat iedere Nederlander die als peuter moeite had met de Wasco binnen de lijntjes te kleuren, spuugt daar zijn hartgrondige haat tegen iedereen die dat wel kon. Lezenswaardig en behoudenswaardig!

En het RaDa? Het RaDa zou graag op een kale, winderige vlakte een BKR-kunstkerkhof inrichten, een soort themapark, met alle onbeminde kunst die we niet weg durven gooien. Ter lering en leedvermake.

***Foto Rogier ten Hacken

3 reacties op “Straks op Marktplaats”

  1. Tenenkrommend. Maar wees eerlijk…het kunstwerk is nog nooit zo mooi geweest als nu door R.ten Hacken vastgelegd! Eén van de (voor mij) mooiste kunstwerken, de Zonnevechter, heeft Haarlem, mede op verzoek van de kunstenaar, ernstig verkloot door het in een afvalbak/afwasteil te zetten. Maar erger is ook mogelijk: het stuk roest bij de schouwburg; te erg want geen oudijzerhandelaar heeft nog de moeite genomen het mee te nemen. Zouden ze het weer gewoon neerzetten als de nieuwe Schouwburg opgeleverd gaat worden? Chris van Velzen kan mij hier niet hufterig genoeg zijn! Hij kan het, ik weet het zeker!

  2. Kale en winderige vlakten genoeg.
    Edoch, wat is onbeminde kunst, in dit land van Minerva en Apollo bestaat toch geen onbeminde kunst. Of denk je aan het prachtige mozaiek dat je duizenden keren gezien hebt, precies, datgene dat de noordzijde van theater de Speeldoos in Zaandam sierde? Hebben we het daar over kunst of over in een woord http://www.kunstdiewenietwegdurvengooien.nl. Leuk idee voor een site (ook niet zo winderig).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *