Ga naar de inhoud

Laagbijdegronds

Wat stak daar achter, vroegen wij ons af in de Engelszstraat, toen wij luttele meters naast een putdeksel van fabrikant Weegels uit Weert een exemplaar aantroffen van W. ten Cate en Zn. uit Almelo? Wie had wie uit de markt gedrukt? Welke moordende concurrentiestrijd had zich afgespeeld tussen de twee gietijzergiganten? Hoe dongen zij naar de gunsten van Publieke Werken?

Die vragen waren slechts het begin. De putdeksels van Penn en Bauduin uit Dordrecht moesten toen nog komen, om maar te zwijgen van Aquagate, GS (?), TBS uit Soest, Nering Bögel BV (ook uit Weert, dat daarmee waarschijnlijk de putdekselhoofdstad van ons land is) en (geplaatst in tijden van bezuinigingen?) merk X.

Wat begon als een duf ‘blokje om’ eindigde als een avontuurlijke speurtocht naar gemeentelijke hardware. Als ik het allemaal van tevoren had geweten, had ik mijn schoenen gepoetst.

 

 

9 reacties op “Laagbijdegronds”

 1. Eigen put eerst! Ik kom hier in Alkmaar ook allemaal putdeksels uit Almelo en Weert tegen. Kunnen we hier niet gewoon dexels krijgen met Alkmaar er op?

  Bij de Kliko’s gebeurt dat wel. Die van Zaanstadt zijn wel leuk. 🙂

 2. Grappig, in Noordwijk, zag ik onlangs, hebben ze putdeksels met het opschrift ‘vuil water’ – geen idee waarom. Volgens een vriendin van mij was het een handige aanwijzing voor de brandweer, zodat die geen schoon water zou verspillen voor het blussen. Toen we even later een vuil water-put tegenkwamen, naast een putje met het opschrift ‘brandkraan’, wist zij het ook niet meer…

 3. @Richard S: De meeste putten in Alkmaar hebben ook de letter VW in tegenstelling tot RW (Regen Water). Vuil Water houdt in dat er een menging van regenwater met riool is. Je kan dus beter niet in zo’n VW put stappen.

 4. de put deksels van Weegels zijn geweldig!!! Die van Weegels zijn spciaal omdat het bedrijf van mijn grote oma is. Over het waarom je die overal tegen komt is omdat de beton die eronder zit van zeer goede kwaliteit is.Goede kwaliteit is rede om te kiezen voor een bedrijf. Ook op schiphol kom je Weegels tegen:op de start en landingsbanen liggen verholengoten(afwaterig.
  groeten Stef uit Weert

 5. Een stukje naar mijn hart! Toen ik 11 was waren een vriendje en ik geobsedeerd met merknamen van putdeksels. We konden de verschillende merken ook op grote afstand herkennen. In Zaandam had TB Soest toen een bijna-monopolie maar De Globe Tegelen en Nering Bogel Weert werden ook aangetroffen. Bij (toentertijd) nieuwe putten (zoals bij het gloednieuwe station Zaandam Kogerveld) deed Wavin Harderberg goede zaken.

 6. In bestekken voor aanleg van wegen en rioleringen worden door gemeenten veelal leveranciers voorgeschreven waar zij op dat moment het meest aan hechten. In de loop van de jaren kan hierin een uitgangspunt veranderen bij een gemeente of kan een leverancier failliet gaan of stoppen met de productie. Van bovenstaande putkop/deksel leveranciers zijn naar mijn weten W. ten Cate, Penn en Bauduin en GS niet meer actief. Weegels is overgenomen door Struyk Verwo, welke zijn afwateringstak nu voert als Stuyk Aqua, dat tevens de Aquagate produceert. Belangrijkste leveranciers zijn heden ten dage Struyk Aqua, TBS en Nering Bogel.

  Maar zelfs als een gemeente al decennia hetzelfde merk voorschrijft, ontstaan er verschillen in de putkoppen die uiteindelijk geplaatst worden. Aannemers staan namelijk vrij om gelijkwaardige alternatieven van concurrerende leveranciers aan te dragen en zolang een gemeente niet aannemelijk kan maken dat deze technisch niet zou volstaan mag de aannemer zelf een andere partij laten leveren. De keuze valt dan uiteraard altijd voor de goedkoopste, zolang deze aan de eis voldoet.

 7. Marius (RaDa-reda)

  @aannemer: Leuk om een uitvoerige, steekhoudende reactie te krijgen op zo’n oud stukje! Dank!

 8. Bis nun WIRKLICH ins Jahre 2020,sechs november und meinem Ganz zu nehmen Gedachte fehlt zum beispiel auf eueren Brunnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *