Ga naar de inhoud

Abseilen voor de Heer

‘Metershoge vlammen schieten naar boven, abseilers komen langs touwen naar beneden…’

Wie net als ik dit weekend alle lokale en interlokale evenementen heeft gemist, mag raden uit welke reportage in Grote Broer het HD ik bovenstaande zinsnede heb geplukt. Gaat dit over

1. Een spectaculaire brand in oefenvliegtuig Firefly bij de drukbezochte open dag van de brandweer Schiphol?

2. Een tableau vivant van Venus en Cupido in de smidse van Vulcanus om de tentoonstelling van Salomon de Bray & Zn. in het Frans Hals Museum luister bij te zetten?

3. De vlam die in de pan sloeg bij het optreden van Ingrid Jansen (een stadgenote, stadgenoten!), die concurrente Nana versloeg in de beslissende dancebattle en gekroond werd tot Dancing Queen2008?

4. De jaarlijkse Bavodag, een bijeenkomst in de Basiliek voor aanstormende vormelingen uit het bisdom Haarlem?

Onverbeterlijke lezers van het RaDa weten het juiste antwoord natuurlijk al. Nr.4. Ter voorbereiding op het heilig Sacrament van het Vormsel kwamen 1400 jongeren van twaalf en dertien jaar in de Kathedraal ‘gewelven bezoeken, schatkamers bekijken, chillen en spelletjes doen’.

Pastor A.J.M. Hendriks uit Heemstede legt het uit voor de leek: “Het is belangrijk dat de jongeren weten dat ze niet alleen staan (…) Zo’n opening met metershoge vlammen. De jeugd begrijpt dat het hier tof is. De Bavodagen waren vroeger misschien te profaan. Er waren toen danseressen. Dat ging sommigen te ver. Bij dit spektakel kun je een verhaal kwijt. Het abseilen staatdan bijvoorbeeld voor het neerdalen van de Heilige Geest.”

Bijvoorbeeld…

Soms wordt ik vervuld van een diep Erbarmen voor de roomse clerus, die ook mij ooit nog heeft gevorm(sel)d. Wat moeten ze diep door de knieën om zieltjes te winnen! Danseressen (pilaardanseressen?), chillen, abseilen… Op andere momenten vrees ik dat ook de hel zal zijn opgetoft tegen de tijd dat deze generatie geestelijken daar arriveert. Dat er zelfs geen echte vlammen meer branden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *