Ga naar de inhoud

Bavorama

Is er een stad waar de thuisarchitectuur zo’n enorme vlucht heeft genomen als hier? Joost Swarte kwan met een plan voor het Scheepmakerskwartier; Richard Stekelenburg ontdekte op oude kaarten de St. Nicolaasbrug over het Spaarne en wil die nu herbouwen als oost-westverbinding voor fietsers. De webstek van Haarlems Bouwplannen groeit en bloeit, en ook Tunnels houden de gemoederen danig bezig: de plattegrond met alle voorgestelde tracés lijkt inmiddels een schilderij van Jackson Pollock.

En dat zijn alleen nog de thuisarchitecten die uit de kast durvenkomen. Het topje van de ijsberg. Ik maak mij sterk dat op regenachtige avonden duizenden Haarlemmers nijver aan hun eigen stad zitten knutselen in hobbykamers en souterrains, of andere ruimtes waar hun vrouw zich niet voor hen hoeft te schamen.

Het stinkt er. Naar Velpon, naar triplex, naar alle soorten kit die Bizon ooit heeft geproduceerd. In die kamers verrijst stadion Oostpoort in Lego en wordt de imposante  wolkenkrabber in Schalkstad gefiguurzaagd. Het Connexxion busstation is ontmanteld en de ondergrondse fietsenstalling (van piepschuim) biedt plaats aan 10.000 rijwieltjes, compleet met koplamp en rubber snelbinders. De Zuidtangent zoeft over de zolderetage zonder één obstakel. Goed, soms even niet, omdat de thuisarchitect uit ongeduld al water in de Oude Gracht heeft gegoten, terwijl de voltooiing van het tunnelstelsel nog drie snipperdagen op zich laat wachten.

Slechts een enkele collega is het vergund zo’n heiligdom te betreden – een andere ongediplomeerde stadsbouwmeester, of een bevriende amateurplanoloog, die ook meedenkt over een beter en mooier Haarlem.

Wordt het niet eens tijd dat dit gilde van thuisarchitecten officiële erkenning krijgt? Door het in de gelegenheid te stellen die maquettes op grotere schaal uit te voeren dan een bovenwoning toelaat? Zodat de projecten getoetst  kunnen worden op haalbaarheid?

Daartoe zouden we het centrum van Haarlem ergens in het klein na moeten bouwen. Waarheidsgetrouw. Madurodam heeft een schaal van 1:25,maar dat is te klein. 1:10 is ideaal. De zandvlakte van het 023-terrein aan de Schipholweg lijkt mij zeer geschikt. De naam heb ik ook al: het BAVORAMA.

Niet alleen krijgt de stad er met het BAVORAMA een toeristische attractie bij; er zijn tal van andere voordelen.

Stel… Stel dat knappe verkeersambtenaren hebben becijferd dat het mogelijkis in een periode dat de Julianalaan en de Zandvoortselaan zijn afgesloten, werkzaamheden uit te voeren aan de Gedempte Oude Gracht, sierbestrating aan te leggen in deGrote Houtstraat, het Staten Bolwerk te herprofileren, aan de Kinderhuissingel rioolbuizente vernieuwen, een persleiding aan te leggen bij de Parklaan en 30.000 betonmixers in kolonne naar de Raaks te laten rijden – zonder, let wel, ZONDER dat de verkeerscirculatie en het Bloemencorso daar hinder van ondervinden – en dat die eeuwigzanikende, immermiezerende middenstand (niet gehinderd door enige expertise) daar dan over mekkert… dan kunnen die knappe verkeersambtenaren bij het BAVORAMA héél simpel een proefopstelling maken om hun gelijk te demonstreren!!!Zie je wel, stelletje krentenkakkers, geen centje pijn!

Dat scheelt protesten en tijdrovende bezwaarschriften. In een tijd waarin het vertrouwen in de overheid het absolute nulpunt nadert, zijn mooie woorden niet genoeg. De mensen willen het zíen, met hun eigen ogen.

Nog één voorbeeld: na de sloop van een kerk, een HBS en een verloederde parkeergarage, is ergens 80.000 kuub grondafgegraven. In de bouwput, die groot genoeg is om een Zijlregatta te houden, wordt een nieuwe parkeergarage gebouwd. De boys van BAM gaan net lekker tekeer in hun oranje hesjes en dan vraagt een of andere beroepskritikaster aan de wethouder:”Hebben jullie eigenlijk nagedacht over de ontsluiting?”

“Ontsluiting?”

Hij kijkt gekwetst, zoals een ervaren gynaecoloog zou kijken.

“Nou gewoon…” Hij herpakt zich. “Hier komen die auto’s uitde garage en die gaan dan hup, allemaal die kant op. En er komt een rotonde,dat breien we wel rond. Hier, of een stukje verderop kan ook. Vergeet niet, we hebben een paar miljoen te makken – daar kunnen we één of twee van die oude bruggen mee slopen en fietsers nemen dan de Zijlbrug. Of die andere brug. Enverder is het een kwestie van Obstruct and Design…”

En het gekrakeelbarst los! Extra commissievergadering, interpellatiedebat, enz. Zo is het nu, maar straks zegt de wethouder met een minzaam knikje: “Begrijp ik het goed? Meneer denkt dat er over die rotonde niet is nagedacht? Nee…? Dan weet ik het goed gemaakt! Stap in! Mijn dienstauto staat voor u klaar!”

Bij het BAVORAMA wordt hij al van verre toegewuifd door een schare enthousiaste vrijwilligers in hemdsmouwen. Ze wijzen trots op de rondsnorrende modelautootjes. “Het is voor de bakker, meneer Van Velzen”, roept er een. “Hij draait als een tierelier!”

Radio Broodkast 9 april

 

3 reacties op “Bavorama”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *