Ga naar de inhoud

Dat mag niet

Een kaarsrechte grijze man in elegante regenjas -type Jozias van Aartsen – nadert met een Brompton aan de hand over perron 3a en posteert vouwfiets en zichzelf zonder mankeren tussen mij en de stationskiosk, van waaruit ik ieder moment mijn bekertje koffie verwachtte.

“Mevrouw!” roept hij naar binnen. Meer urgentie had hij niet in dat ene woord kunnen leggen.
“Zoudt u een conducteur óf de politie willen bellen?”
(Bloedig handgemeen? Gijzeling van een passagier? Smeulend lontje uit onbeheerde koffer?)
“Er staan hier allemaal mensen te ROKEN… En dat MAG niet!”

De verkoopster raakt niet in paniek. Ze overhandigt mij de koffie en begint de man, terwijl ik naar mijn trein loop, bij te praten over hoe de dingen gaan in deze wereld, en over de mensen, die soms doen wat niet mag. Hij heeft nog veel te leren en ik vraag me af welke verschrikkingen en desillusies de dag hem nog zal brengen.

(Drie uur later in de meldkamer van de regiopolitie Kennemerland:

“Mijnheer Granvink-Zweemland… jawel, nou en of…Nee, ik weet dat u al eerder hebt gebeld… Juist ja… Nee, daar hebt u volkomen gelijk in! Dat mag inderdaad niet. Alleen zitten we onderhand wel met een probleem…. De bereden politie achtervolgt die vrouw die haar hand niet uitstak, onze speurhonden zijn bezig met die kauwgomwikkel naast de prullenbak, en om nou ons laatste peloton ME naar de hondenlosloopplaats te sturen… Weet u wat, ik neem het op met de korpsbeheerder, misschien dat we Amsterdam om assistentie…”)


.

6 reacties op “Dat mag niet”

 1. Mooie boel dat ze niet eens uitrukken voor die arme man. Ik vermoed dat de bereden politie de vrouw (Kenau?) die haar hand niet uitstak niet durfde te benaderen en wachtte op versterking van die kauwgomploeghondenbegeleiders.

 2. Tijdens de kerstmis in de kathedraal werd ik berispt door een every inch Van Aartsen vanwege het dragen van een muts tijdens de eredienst. “Weet u niet dat dat niet hoort? Vrouwen bedekken hun hoofd, mannen doen hun hoed af.”, baste hij me toe tijdens het verlaten van de kerk. Verbouwereerd mompelde ik iets over onduidelijke vestimentaire voorschriften in gebedshuizen. De bisschop draagt een mijter en m’n dochter staat blootshoofds op het altaar te zingen met haar companen van het Kathedrale Koor. En dan heb ik het nog niet eens over keppeltjes in de synagoge etc etc.
  Nu hoop ik maar dat jouw Van Aartsen op het station dezelfde is als de mijne eind verleden jaar in de Kathedraal. Anders zouden dit wel eens de voortekenen van een plaag kunnen zijn.

 3. Jaaaa, een Jozias van Aartsenplaag in Haarlem! Zolang ze hun mond houden hoor je mij niet klagen.

 4. Zo’n arrestant heeft alles om voor door te leven: een motor, misschien zelfs een motorrijbewijs, wietbakjes en ook nog een pistool. Dan ga je toch door. Maar nee hoor. Als zelfs de criminelen zo matig gemotiveerd zijn, waar moet het dan heen met de misdaad?
  Die Jozias op zijn Brompton heeft natuurlijk groot gelijk. Maar ja, Korps Amsterdam was ook druk met de krakertjes.

 5. Marius (red. RaDa)

  Een computergame (Dat Mag Niet!) met Van Aartsen in de hoofdrol, overal bijzonder kleine misstanden signalerend, zou daar een markt voor zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *