Ga naar de inhoud

Padje af!

Van gumbuster naar toadbuster, van Grote Houtstraat naar Kununurra – trouwe RaDa-lezers voelen zich dezer dagen als kermisbezoekers die gelijk na een ritje in de Eclipse de cakewalk in zijn gestapt. Maar wat moet je als redactie als een 20-jarige Haarlemmer(een stadgenoot, stadgenoten!) de Australiërs een wapen in handen heeft gegeven tegen de giftige reuzenpad?

Tot Jordy Groffen (want die is het, lees ik in de Telegraaf) hen een beter idee aan de hand deed, bestreden onze tegenvoeters de van oorsprong uitheemse pad met even primitieve als ineffectieve middelen. Tennis rackets, mokers, en dikke rubberbanden met rijdende auto’s eraan werden ingezet tegen de plaag. Waar paddenklaarovers in Bloemendaal amfibeestjes beschermen met gevaar voor eigen leven, werd cane toad golf in Austrië een volkssport.(De formule is onverslaanbaar: lichaamsbeweging, sadisme, xenofobie en vrijwilligerswerk voor de biodiversiteit ineen!)

Tot Jordy ‘downunder’ arriveerde! De student dier- en veehouderij vond een longworm waar de pad niet van terug heeft – en samen met Australische wetenschappers gaat hij zijn bestrijdingsmethode nu verder ontwikkelen.

Tip aan gastvrijheid cum barbecue zoekende Haarlemmers die deze zomer de Outback bezoeken: niet gaan zemelen over Yvonne van Gennip, Frans Hals, Laurens Jansz. Coster, Giel Beelen of Godfried Bomans! Het nieuwe toverwoord is ‘Jordy Groffen!”

2 reacties op “Padje af!”

  1. Zal goed opletten wanneer hij weer ter plaatse is want ook Aruba heeft een probleem: de Boa! Voor Aruba een uitheemse slang die door verveelde klojoos zijn losgelaten en uitstekend gedijt, alle nestelende en slapende vogels opvretend: een ramp. Ik heb het ter plekke mogen aanschouwen; op het terras van onze gastvrouw lag de machete al klaar mocht er weer één uit de lampekap vallen: chakka!!! Maar misschien weet onze Jordy een subtielere manier.

  2. Zal goed opletten wanneer hij weer ter plaatse is want ook Aruba heeft een probleem: de Boa! Voor Aruba een uitheemse slang die door verveelde klojoos zijn losgelaten en uitstekend gedijt, alle nestelende en slapende vogels opvretend: een ramp. Ik heb het ter plekke mogen aanschouwen; op het terras van onze gastvrouw lag de machete al klaar mocht er wéér één uit de lampekap vallen: chakka!!! Maar misschien weet onze Jordy een subtielere manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *