Ga naar de inhoud

Lichtschuwheid

Naar schatting 0,3 miljoen Haarlemmers deden vandaag mee aan de Bokbierfietstocht; de rest vierde het mooie weer naar eigen inzicht. Zeventien graden! Iedereen leek intens tevreden met zichzelf. In de grachten werd druk gepieremachocheld en in het park deed men voorzichtig aan buitenflirten en proefflaneren.

Aangestoken door de heersende lentekoorts hadden ook de huisdichteres (ontdaan van mof en gebreide wollen sjaal) en schrijver dezes zich buitenshuis begeven. Na een kwartiertje wandelen kwamen we langs de Koudenhorn. Koudenhorn 76.

De deuren van The Pied Piper stonden uitnodigend open. Was dat niet dat speakerfabriekje? Eenmansbedrijf, topkwaliteit? Vanuit het onbarmhartige zonlicht zetten we schuchter twee passen over de drempel (ik herken een subwoofer nog niet als hij van drie hoog op mijn kruin dondert) en werden door de eigenaar begroet en meegevoerd naar een intieme ruimte: schemerlicht, gordijnen, parket, leren fauteuils. “Wilt u koffie of thee?”

De schroom moest even slijten – wat wil je als je eigen luidsprekers niet met het blote oog te onderscheiden zijn van een broodrooster uit de vroege jaren ’50, maar toen lieten we het ons welgevallen, lieten we ons (na fragmenten jazz en klassieke gitaar) overspoelen door het Requiem van Mozart. En nee, hij had ons niet verward met een vastgoedmiljardair en zijn trophy wife; wehoefden heus geen octofonische HiFi-set aan te kruisen in de catalogus. Daar ging het niet om. Die zaak bestaat al 27 jaar. Hij hoefde niets te bewijzen.

Terug in het opdringerige daglicht spraken we voor het eerst sinds we elkaar kennen over woninginrichting. Een schilderij met clair obscur aan de muur, parket uit de voormalige bibliotheek van Wimbledon, warme klanken… Ik wilde ineens óók zo’nkamertje, liefst met een of twee van die boxen.

.

3 reacties op “Lichtschuwheid”

  1. Marius (red. RaDa)

    @Gerbrand: We komen binnenkort een bundeltje van een bekende huisdichteres langsbrengen, dat had je nog tegoed. Tot dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *