Ga naar de inhoud

Onbeschermd verleden

De Vereniging Haerlem  jut de gemeente Haerlem momenteel op om een momumentenlijst op te stellen  en richtte in de Hoofdwacht een tentoonstelling in met de ondubbelzinnige titel ‘Onbeschermd verleden’.

Grote Broer het HD besteedt vandaeg (28-4) aandacht aan het strevenvan de voorname Vereniging en en laat Theo Vermeij een lans breken voor al die ‘dierbare ankerpunten voor Haerlemmers’. Bij het artikel prijkt een foto van één zo’n ankerpunt, het voormalige NZHTM-gebouw aan de Leidsevaert uit 1930.

Ai, fout voorbeeld! Voor mij althans. Mijn vader sleet erhet grootste deel van zijn werkend leven, zelf had ik er een vakantiebaentje, voorwaer een persoonlijke lieu de memoire, dat gebouw en toch… Het laet me koud: betonbetonbeton. Als er een betonbom op viel, zou ik ‘bis!’ roepen.**

Zullen we snel een monumentje verderop gaen? Twee weken geleden was ik een dagje in Groningen, toen mijn gids (een import-Groningse) me op een grappig tankstation attendeerde. “Dat is een rijksmonument.”

Ik wist niet of ik in de veiling werd genomen, maar toen er twee bijpassend rode auto’s bij de pompen poseerden, nam ik voor de zekerheid een foto. Fact-checking kwam later wel. En warempel: Dudok! Een van de 112 Esso-stations.

Hoe vaek had ik langs de Turfsingel kunnen lopen zonder ooit zelf op het idee te komen dat het hier om iets bijzonders ging? Maer de liefhebbers hebben gelijk!*

*Meer foto’s en info binnen muisbereik .

** Ko van Leeuwen schreef onlangs een column over het NZH-gevoel, waerin oud-directeur Testa blijk geeft van zijn warme gevoelens voor het gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *