Ga naar de inhoud

Sexy Specs

De onvergetelijke landelijke Miss Bril verkiezing van 1960, wie herinnert zich die níet meer? Gewonnen door de ravissante Miss Bril 1960! De runner up eindigde (enigszins voorspelbaar)als tweede, maar voor wie was het brons ook weer?

Ik zag het eerlijk gezegd niet zo scherp voor me, tot ik afgelopen zondag aan de Dreef bij het antiquarische boekenstalletje van het Historisch Museum een jubileumuitgave van de firma Federmann oppikte. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan. Het bedrijf zit daar al sinds 1850!

Voor wie lorgnet noch bril draagt: als je het winkelpand in de Grote Houtstraat betreedt, denk je eerst aan optisch bedrog. Het is een pijpenla van dertig meter diep met honderden, duizenden monturen langs beide muren.

Toen ik mijn euro voor het boekje neertelde, voelde ik me bijna schuldig tegenover collega-weblogger wilikditwel, die grossiert in de nostalgische zwartwitplaatjes die erin staan. Een straatschoffie met pet uit 1903, het oude pand van ‘Trou Moet Blijkcken’… Kijk, een trambaan in de GroteHoutstraat, de oude winkel van Bata, Gerzon…

Vroeger was alles beter, zwijmelde ik plichtsgetrouw. Totdat ik de bladzijde opsloeg met de jonge blom die namens Federmann Opticiens de derde prijs in de wacht sleepte in de onvergetelijke landelijke Miss Bril Verkiezing1960.

3 reacties op “Sexy Specs”

  1. Het kost mij weinig moeite deze 18-jarige(?!)Miss Brill achterop de duozit van een Kreidler te visualiseren. Met zo’n toen modern plastic regenkapje om heur coiffure te beschermen. Ook dit valt onder de sixties, het kan niet genoeg gezegd worden.

  2. @Harrie: ja, de opkomst en ondergang van het plastic regenkapje, wie schrijft daar nu eens een standaardwerk over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *