Ga naar de inhoud

Twee minuten scrollen

Twee minuten scrollen door het virtueel monument voor de joodse slachtoffers in Haarlem, en die verre wereldoorlog is ineens heel dichtbij.

De straatnamen bestaan allemaal nog.

Nummer 18 zwart?

Vanuit mijn raam kan ik het huis zo binnenkijken.

6 reacties op “Twee minuten scrollen”

 1. De beklemming van de speeches bij de herdenking in Amsterdam van de slachtoffers van onze oorlog dwingt ons te denken aan het heden. Als we de stap van 40-45 naar de Taliban, China en Zimbabwe niet durven maken, stonden gisteren alleen ‘Houten Klaassen’ en geschiedfreaken stil.

 2. In heel Nederland zijn gisteravond om 20.00 uur met twee minuten stilte de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog, latere oorlogshandelingen en vredesmissies.
  Gisteren ben ik (zoals ik jaarlijks doe) naar het verzetsmonument aan de Jan Gijzenkade in Haarlem gegaan voor “mijn” twee minuten stilte.
  Na de plechtigheid kennis gemaakt met Chris Hahn, die daar met een spandoek aandacht vroeg voor de 715 Haarlemse Joden die tijdens de tweede wereldoorlog in de kampen omkwamen. Chris is de oprichter van het genoemde virtuele monument en probeert al jaren een gedenkteken te realiseren voor deze mensen. Alleen de gemeente Haarlem wil er niets van weten.
  Gisteren is op de website van het Haarlems Dagblad een artikel geschreven over de plechtigheid op de dam. Er volgden enkele reacties, waaronder ook mensen schreven over Chris met zijn spandoek. Vanmorgen zijn alle reacties weggehaald “(De reactiemogelijkheid op dit artikel is gesloten.)”, waarom? Censuur? Echt dubieus…
  Dit begrijp ik niet.

 3. Marius (red. RaDa)

  @Patrick: Ik kwam de link naar het virtueel monument tegen op het internetforum van het HD; inmiddels kan ik dat artikel niet meer vinden. Maar Censuur? De discussie bij dat artikel (een ander dan waar jij aan refereert), vond ik niet bepaald verheffend. Weet je waarom de gemeente niks van zo’n monument wil weten?

 4. Marius (red. RaDa)

  Iemand mailde me deze reactie: ‘Ken je deze site al?
  http://www.joodsmonument.nl/index.php

  Hij is bedacht en grotendeels gemaakt door een hoogbejaarde Joodse man, die er jaren aan gewerkt heeft, met als doel om zo veel mogelijk Joden die de oorlog niet overleefd hebben een identiteit te geven. Hij zegt: een mens sterft 2 keer; 1 x als ‘ie dood gaat, de 2e x als ‘ie vergeten wordt.’
  Je kunt zoeken op straat en op naam en elke pixel stelt een persoon voor.

 5. @Marius, De man is niet hoogbejaard, maar sinds enkele jaren gepensioneerd. Ik heb een blog op hyves geschreven http://pvandervegt.hyves.nl/blog/11977219/715_Haarlemse_Joden/dntL/ waar het een en ander staat waarom de gemeente Haarlem er niets in ziet.
  Verder heb ik niet de hele discussie gevolgd op de website van HD, maar ik vond het in eerste instantie raar dat een en ander weggehaald werd. Nogmaals, ik kende de reacties verder niet inhoudelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *