Ga naar de inhoud

No English spoken

Drie buitenlandse studenten in de trein, twee jongens en een meisje, voerden een monter gesprek in vloeiend Engels; voor mij ondefinieerbare accenten, waarin af en toe leenwoorden als ‘proeftoets’ of ‘strippenkaart’ twinkelden, of een vrolijk neerlandisme als “I needed to PIN fifty euros.” Er was ook een kort intermezzo waarin ze zomaar overschakelden naar aangenaam, melodieus Duits.

Vriendelijke jonge mensen, ze hadden het kennelijk naar hun zin hier in Nederland, ook al was een dag eerder in Amsterdam de tas van het meisje leeggeroofd: mobiel, geld, bankpas. De anderen hadden het verhaal al eerder gehoord. Wat haar vooral hoog zat, was dat ze bij de aangifte per se Nederlands moest spreken.

“They just wouldn’t let me speak English. They kept saying ‘Spreek Hollands’. Just because I have a Dutch address. I mean, my Dutch isn’t all that good – I can order a ‘biertje’ and ask for a light, but that’s about it. And I was upset as it was. Mind you, this was Amsterdam Central police station, not some smaller station.”

Het hoofdbureau… Ze kon er niet over uit. De anderen zeiden plagerig dat zij haar geratel ook niet konden verstaan als ze hysterisch was, en na nog wat geginnegap veranderden ze van onderwerp.

Ik keek gegeneerd de andere kant op en vroeg me af wat die bullebakkerige botte onwil aan de balie te betekenen had.

.

1 reactie op “No English spoken”

  1. Nxc3xb4h…., nxc3xb4h…,
    Politiemannen en -vrouwen voor het schijntje salarisverhoging, zoals onlangs afgedwongen van mevrouw ter Horst, naast de Koran van Kader Abdolah en naar ik inmiddels heb vernomen de Bijbal (in de gemoderniseerde statenvetaling) ook nog eens gangbaar maken in dialogisch Frans, Duits en Engels om toeristen te woord te staan? Is dat niet wat erg veel gevraagd?

    Ik bedoel, ik zou er mijn hand niet voor in het vuur willen steken dat mij in ‘pak haar beet’ Parijs een beter lot te wachten zou staan in dezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *