Ga naar de inhoud

Welpieverbranding


Niets lukte gisteravond. Zelfs niet onze rituele welpieverbranding op de middenstip van de Grote Markt. We hadden er drie in een leeg Camelpakje gepropt en net toen het begon te fikken arriveerde de ME. Nou ja, hij was in zijn eentje, maar zijn laarzen waren groot en vastberaden genoeg om het vuur uit te stampen voordat duizenden rouwende Haarlemmers allemaal hun welpies aan de brandstapel konden toevoegen.

We zagen de wedstrijd tegen Rusland in hotel-café Carillon. Binnen voor het grote scherm hadden zich zo’n tachtig supporters verzameld. Nou ja, supporters… Ze hadden zich braaf in het oranje uitgedost, en hoopten dat Nederland zou winnen. Maar vanaf het begin ontbrak er iets bij het publiek: het besef dat de essentie van een wedstrijd is dat de tegenpartij iets terug mag doen. Ze zaten er mokkend en verongelijkt bij, als kinderen van wie een speeltje was afgepakt. Alsof ze RECHT hadden op 90 minuten suprematie, eenrichtingsverkeer op het veld en een veilige marge van twee doelpunten.

Alleen aan ons eigen oranjeloze tafeltje werd af en toegekrijst, gejoeld , geschaterd en gefloten – verder was het matheid troef.

Ik zie de komende jaren een schone, opvoedende taak weggelegd voor al die commentatoren. Terug naar de basis! Vergeet het 4-2-3-1 systeem, Youri Mulder en Danny Blind, en leg het volk duidelijk uit water kan gebeuren als je een wedstrijd speelt tegen een ploeg die sneller loopt, harder schiet, zuiverder passt, hoger springt en uitgekookter en doeltreffender is.

Dat je dan kan verliezen en dat dat de meeste landen op zo’n toernooi een keer overkomt.

9 reacties op “Welpieverbranding”

 1. Hxc3xa8 bah! Gisteravond was het al een enorme sof tegen Rusland; en dan worden er ook nog welpies gelynchd! Toen dat in Johannesburg laatst gebeurde met een Zimbabweaan, kwam er tenminste nog een agent met brandblusser. In Haarlem word je aangestoken door een intellectueel en doodgetrapt door een politielaars.

 2. Een rituele Welpieverbranding op de middenstip van de Grote Markt…wat was ik dáár graag bijgeweest! Bij de AH was vandaag overigens het antwoord op de vraag van de cassixc3xa8re ‘Wilt u een Welpie ?’ steevast NEEN !!

 3. Burgermanswraak; bij iedere 15 Euro aan boodschappen krijgt de caissixc3xa8re een welpie.

 4. Burgermanswraak: niet meer naar AH. Jarenlang heeft de AH-klant alleen maar de bonussen van Van der Hoeven en de ambities van Ahold gespekt. Met bonuspunten koop je je Welpies tot op de laatste cent zelf. Ook nu letten ze daar niet meer op de kleintjes.

 5. ‘Voiceovercello’ bleek de remedie voor mij. Naar het Vondelpark fietsen, in het openluchttheater plaatsnemen en luisteren; wat zijn die meiden goed! Hoewel ik al ben afgezwaaid breng ik ze voor jullie naar Haarlem, naar de Waag! In het Vondelpark nog even 09005121212 gebeld en ’93’getoetst: de Huisdichterres! Weer helemaal op de been!
  @ van Dijk; toen Moberg zijn salaris bekend werd boycotte ik (en velen met mij) AH, schreef een boze brief enz. Maar die andere supermarkten … dat is wel behelpen hoor!

 6. @ Goeie tip Cees, heb mezelf nu ook even beluisterd 😉 (voor 25 eurocent per minuut)

 7. @ Cees: dat behelpen doe ik al sinds ze de bonuspunten invoerden, en dat is al lang geleden; ze stelden toen een identificatieplicht in avant la lettre. Dat was mijn breuk met wat toen nog Appie (Heijn) werd genoemd. Die koosnaam voor de nationale kruidenier hoor ik nooit meer.

  Soms is er wat escapisme, maar eigenlijk krijg ik daar altijd spijt van. Echt slow food is dan beter. De pest van AH is dat ze suggereren kwaliteit te bieden; maar als je dan Welpies krijgt bij die paar aankopen (Buffelmozzarella; Roma-tomaten; basilicum; dure pesto), dan weet je dat het nep is: plebsluxe. Het is altijd zo gemeen zout wat ze verkopen.

  Excuses aan een ieder voor de woordenvloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *