Ga naar de inhoud

Bomansstraat gezocht

‘Godfried Bomans voor het laatst in gesprek met Jean Foudraine’, stond er op de Avenue waarvan ik hier gisteren de foto plaatste. Vandaag in Culemborg, vlakbij het station, kruisten wij de Godfried Bomansstraat; Godfried had hoog gezelschap: er was daar een Vasalishof, een Anna Blamanweg, een H. Roland Holststraat en een Frederik van Eedenlaan.

Waar is de Godfried Bomansstraat in Haarlem eigenlijk, vroeg ik me af? Of de -laan? Of -avenue? Dat bescheiden beeldje van Wim Jonker in de Wijngaardtuin weet ik te staan, maar een straat schoot me niet tebinnen.

Google (God’s gift to nitwits) dan maar: in de literatuurwijk in Almere (jawel!) is ook een Bomansstraat, evenals in Hengelo, Leiderdorp, Nijverdal, Landgraaf enLichtenvoorde. Bomanslanen heb je in Vogelenzang, Amstelveen, Gorinchem en Bladel. In Alkmaar (niet op Rottumerplaat) is een Bomanspad. De lijst is vast niet volledig, maar… waarom bleef Haarlem in gebreke?

Net toen ik dacht dat we ons blameerden, zag ik in de index van de stadsplattegrond dat we een Bomanshof rijk zijn – aan de rand van de stad, westelijk van de Westelijke Randweg in Oosterduin.

Pfffff….

4 reacties op “Bomansstraat gezocht”

  1. Ja hoorus Marius, als je iedere schrijver of dichter (al dan niet huis- en/of -es) ook nog eens een straatnaam moet gaan geven is het hek van de dam. Criterium zou moeten zijn of zhij er geboren is. Bomans is hier wel een beetje getogen (hij woonde in de vijandige gemeentes Bloemendaal en Heemstede) maar heels niet geboren (Den Haag). We moeten dus ook niet meer aan het Wienerwald beginnen. Ook Van Deyssel, Van Eeden en Bill Derdijk (sorry George maar, der Moormann hat seine Schuldigkeit getan…) moeten als Amsterdamse import uit het Haarlemse weggezuiverd worden.

    Ik besef dat je dan hier ter stede uiteindelijk een schrijversbuurtje overhoudt ter grootte van de verzetsliedenbuurt in Zandvoort, maar Haarlemmers moeten wat dat betreft recht in de leer blijven en de ware kleinheid van Couperus (Den Haag) blijven huldigen

    Harrie Mullus is hier overigens welgeboren maar heeft desondank geen Mullusmeent of zoiets.

    Ik zal met betrekking tot straatnamen bij de gemeente een verzoek tot wijziging indienen.

  2. Mulisch lijkt me wel iemand om vast te laten leggen dat hij met niets minder genoegen neemt dan het omdopen van de Amsterdamsevaartweg in Harry Mulischweg.

  3. @ Carel: wat een criterium, het is maar een straatnaam hoor. Straks geen Jaspersplantsoen omdat die stakker in Bolsward het levenslicht zag? Kom nou.

  4. Er is meer in Haarlem dat aan Godfried Bomans herinnert. Bij de Bomanshof stond/staat een Pinkelmanbank, er is een kinderdagcentrum Wollewei, een gastouderbureau Pollewop, een restaurant Bij Bomans, een muurschildering in de Geerstraat waar Bomans op staat afgebeeld, sinds kort citaten van Bomans op de achterzijde van het station en een plaquette aan de Bakenessergracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *