Ga naar de inhoud

Slang

Paul Lips mag lurken en leuten in de baas zijn tijd – Grote Broer het HD heeft een serie over Haarlemse terrassen! En zo streek de journalist deze week neer bij Brahms &Liszt aan het Klokhuisplein.

Niet míjn tent, en afgaand op het stuk heeft Lucky Lips ook weleens dollere pret gehad. Hij dist wel een wetenswaardigheidje op: de naam Brahms & Liszt is natuurlijk gekozen omdat het etablissement graag geassocieerd worden met de aanpalende Philharmonie. Maar waarom dan geen Tartini & Corelli? Bach & Offenbach? Suk & Gluck? Haydn & Händel? Pijper & Schat?

‘De uit Schotland afkomstige ex-artistiek directeur Neil Wallace bedacht de naam. Als je in Schotland totally Brahms and Liszt bent, ben je stomdronken.’

Ah, op zo’n fiets, dacht ik…  Cockney rhyming slang: Liszt rijmt voor een Engelsman op ‘pissed’.

Even controleren en jawel . Brahms and Liszt krijgt op die site zelfs de status van klassieker. Er zijn ook (minder courante) varianten met Oliver Twist en Schindler’s List.

Vaak wordt het laatste, rijmende gedeelte van de frase weggelaten (om buitenstaanders nog meer op het verkeerde been te zetten): ‘loaf of bread’ rijmt op ‘head’ > ‘Use your loaf’ = gebruik je verstand. ‘Trouble and strife’ rijmt op ‘wife’ > ‘Where’s my trouble’? = Waar is mijn wettige echtgenote? Enz.

Voor wie er aardigheid in heeft, er is nog veel meer (maar verwacht niet alles te begrijpen).

4 reacties op “Slang”

  1. och, was ik indertijd maar gezegend met een docent Engels van het kaliber Jaspers! Toch nog zeer prettig dat ik via zijn lessen op RaDa alsnog de schade in kan halen, want van die rare theeleutende jongens van de overkant kunnen wij kaaskoppen nog heel wat opsteken, neem alleen al via de literatuur!
    veel dank heer Jaspers, ik ga mij in het Cockney verdiepen!
    hartelijke groet, uw strenge terrassencritius Paul Lips

  2. @Carel en Paul: Heren, tijd en plaats afspreken? Ik wil de secondanten wel leveren voor dit eerste RaDa-duel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *