Ga naar de inhoud

Emmers leeggooien

Het stadsmeer is niet meer. De immense bouwput bij de Raaks staat droog. In de woorden van de trotse projectleider van Dura Vermeer: “We hebben 120.000 kuub water weggepompt, oftewel 120 miljoen liter cola. Dat water is via een waterzuiveringsinstallatie schoon in de Leidsevaart terechtgekomen.” (Grote Broer het HD 24-7)

Ze hebben natuurlijk niet echt cola gezuiverd – die cola haalt hij er alleen bij omdat hij meent dat 120.000.000 liter water onze verbeelding tebovengaat. Het is hoe dan ook een indrukwekkende operatie. Wat Vermeer al niet vermag, dacht ik bewonderend toen ik het las, en geen blank- of rietvoorntje dat eronder lijdt!

Hoe anders dan in het propere Haarlem gaan de zaken op het Schiphol…

Daar ligt nu 100.000.000 liter vervuild water (oftewel 100.000 kuub cola) opgeslagen in speciale bassins nadat een sprinklerinstallatie in een hangar spontaan afging. Het water bevat perfluoroctaansulfonaat, afkomstig van een blusmiddel. Keurig toch, zou je denken, maar zes (!) dagen na het incident ontdekte het Hoogheemraadschap Rijnland dat er bluswater (oftewel Spa Pfos) via de Ringvaart naar het Noordzeekanaal was geloosd. Er werd een zwemverbod afgekondigd en het eten van vis uit de Ringvaart werd ontraden.

Het OM stelt nu op verzoek van Rijnland een onderzoek in, waarbij vele partijen zijn betrokken (KLM, Schiphol, Rijkswaterstaat, het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit). Er komt ook een intern onderzoek van de Schiphol Group, dat naar verwacht zal culmineren in een nieuw Protocol Brandbestrijding, met een speciale paragraaf over het blussen van branden zonder rook-, hitte- en vlamontwikkeling.

Als het RaDa een voorzetje mag geven: in geval van imaginaire branden verdient het gebruik van imaginair perfluoroctaansulfonaat aanbeveling. Indien dit door omstandigheden niet voorradig is, zou één goed getrainde branweerman de plek des onheils kunnen besprenkelen met 0,00033 kuub cola (oftewel één blikje). De derde optie is volstrekt niets doen totdat het imaginaire gevaar is geweken.

4 reacties op “Emmers leeggooien”

  1. Ook ik zal een (intern) onderzoek moeten doen! Daags voor die melding had ik een dikke paling (jawel, ze zijn er nog!)bij Badhoevedorp verschalkt (per ongeluk, ik zat op snoek!); hij (of zij natuurlijk) eindigde in de koekenpan. Mocht mijn interne onderzoek negatief uitpakken; Wie heeft er een reinigingskuurtje voor mij?

  2. Maar wat een on-Haarlems diepe kuil is er nu! Duizelingwekkend. Parkeergarage? Onder-de-grond-Wonen? CO2-neutraal? Ik snap de Cola-associatie wel: als kleurenblinde is de ontstane kuil Cola-kleur. In retrospect: wat een enorme bak met Cola was dat! Cola- is gewoon roestwater met suiker. Kijk, dat is het bedrijfsgeheim! De rest is marketing.

  3. @Cees: je hebt die paling toch wel laten besterven? Anders smaakt hij smerig, gronderig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *