Ga naar de inhoud

Scrabble

Je bent assemblagistof je bent het niet! En dus vulde Schotse kunstenaar David Mach de Vishal met een slordige vijfduizend naar rubber stinkende rubberautobanden en bouwde een onderzeeër na. Size doesn’t matter heet de tentoonstelling, maar nu Mach heeft toegslagen is er voor een paar sympathieke aquarelletjes aan de muur geen ruimte meer – laat staan voor ‘s mans eigen robuuste vrouwensculpturen van dominostenen en staaldraad. Die staan in de Bakenessekerk.

Je nekhaartjes moeten overeind gaan staan van kunst, zegtMach in het amusante filmpje over het project. Dat liep hier zo’n vaart niet bij die van mij; het was meer dat mijn verbeelding gekieteld werd door die beelden. Want als je van scrabblestenen een vrouw in elkaar kunt knutselen, waar kan het dan allemaal nog meer van? Tumtummetjes, wattenstaafjes, wegwerpbatterijen, IKEA-knasters?

Bij de scrabblevrouw heb ik lang stilgestaan. Waar zit het verstopte drie keer woordwaarde zestigpuntenwoord met ingebouwde ‘x’ en ‘q’? Want er zullen toch wel een paar grapjes in zitten? Dacht ik. Een boodschappenlijstje, een liefdesverklaring, de slogan SCOTLAND INDEPENDENT?

Ik zag het niet – als een van jullie een tienpuntenwoord vindt (in welke taal dan ook) vind ik het al knap. En ja, voor de blanco’s mag je iedere letter kiezen!


 

4 reacties op “Scrabble”

  1. Ah joh, dat is allemaal veel te diep gekeken. Dit is nou bij uitstek en Letterlijk een profielwerkstuk voor een kunstacademie in Schotland. Werd je nou zo blij van Schampers’ [How much irony can God put into the name of a provincial museum manager] her-lancering van Pieck, dan?

  2. Het enige tienpuntige vierletterwoord dat met een c begint zal wel weer Schots en scheef aan de voorkant zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *