Ga naar de inhoud

Kruimelnieuws

Het zijn zware tijden voor nieuwsjutters en nieuwsgrutters. Proficiat, HD, met de komkommerkop aller komkommerkoppen, dacht ik toen ik vanochtend de voorpagina zag:

STRAAT STAAT VAKER BLANK NA BUI

Geen eigen onderzoeksjournalistiek van Grote Broer, bleek na lezing. Er zat een verhaal achter. Ze hadden het van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, die de oppassende burger maant met ingang van heden altijd een paar rubber kaplaarzen en dito rubberboot binnen voetbereik te houden. De rioolcapaciteit is (inderdaad, vaak na stortbuien) ontoereikend. Niet dat ze er iets aan gaan doen (na 2000 jaar strijd tegen het water is het kennelijk wel welletjes), ze wilden het alleen even gezegd hebben***.

Het zal nog wel twee weken behelpen blijven met de kranten in het algemeen en het kruimelnieuws in het Haarlems Dagblad zeer in hetbijzonder. De enige leuke kruimeltjes kwam ik vandaag (1-8) tegen in een stukvan Nuel Gieles over restaurateur restaurator Nico Boeijink (een stadgenoot, stadgenoten!), die het bij de Amersfoortse museumbrand beschadigde schilderij ‘Waldinneres’ van Armando een tweede leven schonk.

Voor de technicaliteiten kunnen we op Boeijinks eigen website terecht (werk op de vierkante millimeter, zeer de moeite waard!). Uit het interview komt de man naar voren als een gedrevene; hij koestert zelfs Armando’s smoezelige vingerafdrukken op de lijst.

Soms ziet de restaurator zich genoopt voor een optimaal resultaat een paar piezeltjes ‘origineel materiaal’ te verwijderen. Het brengt hem in acute gewetensnood. Waar menig chirurg fris van de lever … Die verfkruimeltjes bewaart hij dan als waren het onvervangbare middeleeuwse relikwieën. “In overleg met het museum bepalen we wat er met de restanten gebeurt. Misschien hangen we ze wel achterop het doek.”

Achterop het doek? Binnenkort kunnen we stiekem kijken: de museumcollectie heeft een tijdelijk onderkomen gevonden, in afwachting van de terugkeer naar de Elleboogkerk.

*** Desgewenst kunnen RaDa-lezers humorvolle variaties op het thema ‘VNG houdt Nederland blank’ hier invoegen voor eigen gebruik.

2 reacties op “Kruimelnieuws”

  1. En diezelfde Nico Boeijink is te gast in de eerste Broodkast van het komende seizoen op 10 september !!

  2. Sinds de herstructurering van de Dzwijlweg, kan je bij stortbuien vanaf de hoek Dzwijlweg – Julianalaan tot aan het spoorviaduct op die weg kanoën. Het autoverkeer loopt dan onder het viaduct vast zodat de ambulancedienst via het ernaast hoger gelegen fietspad mag proberen te komen (5cm aan weerszijde!). De brandweer komt er bij dergelijke gelegenheden al helemaal niet doorheen. De golven geraken tot menig veurdeur en de enige maatregel die de gemeente tot dusverre heeft genomen is…., niet de verhoging van de stoepranden maar van de ozb-waarden!

    Hoewel de pret al 4 keer is voorgekomen sinds 2006, zegt de gemeente desgevraagd dat dit zeer uitzonderlijk is. Ik vermoed dat men met die uitzonderlijkheid het vooralsnog niet hoeven te betalen van precariorechten voor het volksvermaak bedoelt.

    Voor de ongelovigen: foto’s (o.e.r.)desgewenst beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *