Ga naar de inhoud

Soft Nederland

Haarlem, besieged, capitulated. Ik lees een geschiedenisboek dat 3000 jaar bestrijkt en een bondige stijl is een vereiste als je maar één pagina hebt voor de Tachtigjarige Oorlog. Even later volgt het fraaie contrapunt, bij een ander beleg: Leyden, besieged, survived.

In dit bestek vermeldt de schrijver terloops dat de geestvan de jonge natie spreekt uit een gevelspreuk op een ‘burgher’s house’ hier in Haarlem. In onze binnenste binnenstad: INT SOET NEDERLAND; ICK BLYF GETROU; ICKWYCT NYET AF.

Dat een historicus een briljant, dik boek schrijft dat ritselt van de geleerdheid, daar ben ik ‘m zonder meer dankbaar voor. Maar er zijn grenzen… Als zo’n buitenlandse wijsneus me ook nog in mijn hemd zet binnen mijn eigen postcodegebied… Want ik wist niet waar het was. Dus moest ik naar buiten.

‘Soft Nederland’, verlas ik me eerst. Gelukkig vond ik nog wel twee sicjes in het boekcitaat. Afijn, Martin Busker is uitgesloten van deelname,maar ik ben benieuwd of de overige Raarlemmers in koor het juiste adres roepen.

.

5 reacties op “Soft Nederland”

 1. Ik ken alleen de Soete Suikerbol.
  Dat Kees van Dijk niet de eerste is zeg, valt me toch van hem tegen. Hup Kees.

 2. Ik dacht ergens langs de Jansstraat, ongeveer op de hoogte van het streekarchief.

 3. @Schulp: Sorry, maar ik weet nou ook weer niet alles.

  Diepend uit, peilend in de klont grijze cellen gelabeld Historische Kennis van Haarlem die in mijn brein langzaam maar zeker naar de achtergrond drijft sinds mijn domicilie 21 jaar geleden Amsterdam werd, vermoed ik dat Dirk Jan gelijk heeft.

  Google is ook hier behulpzaam (http://www.nikhef.nl/~a17/Dna/Dna_54.htm).
  Dit is een link waar De Nieuwe Amsterdammer van 21 februari 1945 wordt weergegeven. Dit blad bevat een In Memoriam voor Johan Huizinga die afsluit met de gevelsteentekst.
  Deze blijkt voor Huizinga de kern uit te drukken van Nederland’s Geestesmerk (het levensgevoel in de Jonge Republiek).

  Dus @Marius: Waarschijnlijk ben je in je postcodegebied overtroefd door Huizinga, en niet door een (Engelse, Amerikaanse?) compilatieschrijver die 3000 jaar in één boek wil proppen. Joh, lees toch eens wat beters, een goeie monografie over Huizinga (die zijn promotieonderzoek in het Haarlemse archief deed, al zat dat wellicht toen nog niet in de Jansstraat tegenover de hier besproken tekst).

 4. @Kees: Niet slecht: voetnoot 49 meldt dat het citaat komt uit ‘The Spirit of the Netherlands’ van Huizinga, in een door Geyl samengestelde essaybundel over de Republiek in de 17e eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *