Ga naar de inhoud

Dubbele stad

Is er een waarnemingspsycholoog in de zaal? Daar kwam mijn vraag van eergisteren eigenlijk op neer. Want inderdaad (hulde, Willemien!) het opschrift staat boven dit huis uit 1608, in de Zijlstraat, tegenover het stadhuis.

Daar loop ik jaarlijks toch zo’n slordige tweehonderd keer langs, zonder dat ‘Soet Nederlant’** zich in mijn geheugen heeft weten te prenten. En het kan erger… Een tijdje terug ontdekten we dat er ‘bezet / vrij’ staat op het schuifje van onze eigen WC op de bovenverdieping. Op een deur die er al sinds 1914 zit. Op een WC waar…

“Hé, had jij dat weleens gezien?”
“Wat grappig! Nee…”
“Ik ook niet.”
“Nah…”

Toen ik eergisteren dan toch door de Zijlstraat liep, fervent gevelscannend, met schuingekrikt hoofd, mompelend: “Ik moet mijn opmerkingsgaven trainen, ik moet mijn opmerkingsgaven trainen”, kwam ik ook deze tegen. Boven dat pand waar een hardnekkige horecavloek op rust en de ene na de andere ondernemer een wis faillissement tegemoet gaat. EIGEN HULP.

Nooit bij stilgestaan, letterlijk en figuurlijk.

Eigen hulp eerst? Eigen hulp is goud waard? Eigen Hulp was een coöperatieve winkelvereniging.

‘De dubbele stad’ noemt Bianca Stigter dit nabeeld van het verleden op puien: ‘Door de niet verwijderde opschriften, moeilijk te verwijderen omdat er vroeger nu eenmaal duurzamer materialen werden gebruikt, ontstaat bijna een dubbele stad. In de stad is nog een stad, van oude woorden, opschriften, uithangborden, gevelstenen. Bijschriften zonder foto.***

Ik ben voorlopig nog niet uitgekeken.

**Geciteerd door Norman Davies in ‘Europe‘ (p.538)

*** In ‘De ontsproten PIcasso‘ (p.247)

6 reacties op “Dubbele stad”

  1. Deze had ik ook nooit gezien. Hij is mooi! Grappig ook, die dubbele punt ertussen, die waarschijnlijk slechts decoratief is bedoeld.
    Over dubbele stad gespoken: wel eens gehoord van Dubbele Buurt? In Halfweg is het een straat naast het spoor, maar heel veel steden hebben een Dubbele Buurt, wat meestal een straatnaam is. Weet iemand waar dat vandaan komt? Is het een vergrote buurt?

  2. De naam Dubbele Buurt of Dubbelebuurt is te vinden in tien plaatsen in Noord- en Zuid-Holland. De naam duidt op een straat of dijk waar aan beide kanten huizen stonden, in tegenstelling tot de rest van die straat of dijk)
    Bron: Onze Taal jaargang 71, nr. 7/8 (2002)

  3. Iets voorbij de voormalige Gedienstige Boer, zeg maar bij voormalige Peltenburg Houthandel aan het Zuider Buiten Spaarne had je ook een voormalige Dubbele Buurt. Lekker rommeltje met houten loodsen etc.

  4. Leerzaam dagje vandaag. Bedankt heren!
    (Toch gek dat het in zo’n geval niet Dubbele Straat of Weg heet, maar Buurt).
    En Harrie: soms kriebelt het weer, dus wie weet.

  5. Ik zie dat ik een ‘r’ vergeten ben in mijn eerste reactie. Daar staat: gespoken. Was toch echt een vertikking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *