Ga naar de inhoud

Stempelgate

Iedereen die staycation viert in Kennemerland, weet van de Veerplas: dat daar tijdelijke horeca- en terrasvoorzieningen worden gebouwd door de onstuitbare projectontwikkelaar Saplaza, die al te kennen heeft gegeven in de toekomst het hele gebied tussen IKEA Haarlem en de Amsterdamse havenkades graag te willen bedelven onder een pretpark.

Daartoe moet nog wel het bestemmingsplan worden gewijzigd, maar voor wie erge haast heeft, schijnt een ‘artikel 17 procedure’ in werking te kunnen worden gezet en op het Haarlemse stadhuis lopen er die weten hoe dat werkt. Toen op 24 juli geen bezwaren waren ingediend, werd op 1 augustus de vergunning afgegeven.

Hoewel, geen bezwaren…?

De bezwaren waren wel degelijk ingediend. Door de Stichting tot behoud van de Groene Zoom. Verontruste lieden uit het Liedegebied, die het er niet bij lieten zitten! Ze haalden Grote Broer het HD erbij, en een en ander riep veel vragen op. Bij raadslid Cees-Jan Pen (CDA) zelfs negen vragen!

Inmiddels heeft PvdA-wethouder Jan Nieuwenburg*** in een brief aan de Stichting erkend dat hun ‘bedenkingen en zienswijzen’ tussen 22 juli en 4 augustus beslist ergens waren, alleen niemand weet waar. Op 4 augustus wist men ineens weer wel waar ze waren. En het had iets te maken met de stempels:

‘Zowel de enveloppe als de brieven zijn voorzien van ‘een voor de gemeente ongebruikelijk ingekomen stempel van 22 juli 2008, de brieven zijn niet geregistreerd in het postarchief van de gemeente’. Nieuwenburg kondigt een intern onderzoek aan.

‘Een ongebruikelijk ingekomen stempel… ‘

Heb ik het mis, of is hier een politieke thriller in de maak? Stempelgate, met als epicentrum de gemeentelijke stempelbak op de Afdeling Bezwaarschriften en Zienswijzen, waarin normaliter drie genummerde antieke, kersenhouten stempels rusten. Vanuit de ambtenaar gezien van links naar rechts respectievelijk NEGEREN, TRAINEREN en ARCHIVEREN. Een onfeilbaar systeem, tot die bewuste 24ste juli althans.

Want wat voor ongebruikelijk stempel kwam daar ongebruikelijk in?

Heeft Saplaza de ambtelijke molen ontregeld door een van de houten stempels listig te verwisselen met een uit een aardappel gesneden exemplaar, waarmee later door de behandelend ambtenaar werktuiglijk een opdruk is aangebracht, met wie weet wat voor duistere instructie? Umberto Eco zou zijn vingers aflikken bij zo’n gegeven.

 

4 reacties op “Stempelgate”

  1. Moet je niet doen dat aflikken van je vingers; straks lig je omgekieperd in een ton vol regen.

  2. De Veerplas In My Backyard, voor mijn part mét pret. Ik teken zo voor een petitie. Weer een IMBY erbij.

  3. Ik ben erg voor SA Plaza. Het ware beter als de schrijver zich eens goed ging verdiepen in de ins en outs alvrens deze stemmingmakerij. De plannen zijn al ik weet niet hoe lang bekend, overigens.

  4. Kees van Dijk,Illegaal is Illegaal.

    Een ongebruikelijk ingekomen stempel…,dit klinkt hetzelfde als een gedoogvergunning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *