Ga naar de inhoud

Pi en Lau

Het schrijven van de burgemeester van Haarlem aan zijn ambtsgenoot Wang Qisham van Peking heeft diverse media gehaald. Trouw, RTVNoord-Holland, Jeroen Fritz en natuurlijk GroteBroer het HD besteedden gul aandacht aan Bernt Schneiders’ stellige bewering dat niet Pi Chang, maar Laurens Janszoon Coster (een stadgenoot, stadgenoten!) de uitvinder is van de boekdrukkunst.

Door de vluchtigheid van de moderne journalistiek wordt helaas nergens gewag gemaakt van het post scriptum van de brief.

Hierin claimt Schneiders voor onze stad terloops de uitvinding van het mah jongspel, het Ming-porselein, het buskruit, bami speciaal (met ei, saté en kroepoek) en de jonk (later verbasterd tot ‘jong’ – Jong Haarlem Vooruit zou in een grijs verleden begonnen zijn als vaarvereniging). Ook staat Haarlem volgens de burgemeester aan de bakermat van de drakenverering – getuige de etymologie van De Raecks / De Raaks.

Het antwoord van de Chinezen wordt overigens pas verwacht tegen de tijd dat Haarlem samen met Overveen de Olympische Spelen organiseert.

.

12 reacties op “Pi en Lau”

 1. Jaja, en zelfs Haarlem 105 RTV ( 105.1 in de ether, 103.3 op de kabel en via http://www.haarlem105.nl gestreamd op de computer) besteedde er aandacht aan !!!!

  Je hoeft je niet te schamen Marius, ook de burgervader vergat ons op de hoogte te stellen van de brief. Tijd voor een zichtbaarheidsoffensief…(lees : hoorbaarheidsoffensief )

 2. Voorlopig weet de gemeentevoorlichter van niets. Wel op de website van de gemeente: “Workshop zomerstekken maken op 7 augustus”, zalig zijn de armen van geest.

 3. Er zit hier wekelijks ‘s nachts een groepje Chinezen zeer verdienstelijk te vissen, met groene lichtjes aan de uiteinden van hun hengels, heel feeëriek allemaal. Zo ook gisternacht. Ik heb ze meteen maar even gevraagd wie volgens hen de hengel heeft uitgevonden. ‘Wel twee meter’, antwoordden ze in koor, ‘en zeker tien pond’.

 4. Balkendende heeft de mensenrechtenkwestie maar mondjesmaat aangekaart.
  Hij gaat in het najaar terug om het er uitgebreid over te hebben.
  Als het een vent is zwijgt hij ook niet over Loutje.
  Ze zouden daar toch ook woedend zijn als wij beweren dat de eerste Pekingduck in restaurant de Lange Muur in Haarlem is geroosterd ?
  Excuses aan Marius en Ziggy.
  Jullie krijgen de volgende primeur want Richard heeft het volgens de Volkskrant even helemaal gehad.

 5. @Burg : ‘kwor gek van de spanning…en met Richard gaat het alweer wat beter geloof ik. Maar toch graag de volgende primeur.

 6. Richard S is nooit lang ‘pislink’… 🙂 Heel even toen hij hoorde dat de brief niet verstuurd zou worden, maar dat lijkt een misverstand. En de grap van Bernt is leuk, die brief van hem ook. Is het een idee om m integraal te plaatsen, Marius? In dat geval wil ik m je doormailen.

 7. Oh jongens wat gaat dit helemaal nergens meer over! Behalve misschien over dat Schneiders een lollige weblog verstuurt naar de burgemeester van een megamiljoenenstad met OS. Lada-rijder komt thuis en zegt: schat je zal wel trots op me zijn: ik heb getoeterd naar een Maserati?

  Cohen is tenminste nog zelf in de Noordelijke Hoofdstad van het Rijk van het Midden. Die zegt zoiets gewoon tegen collega Wang Qi Sham, als grap bij een borrel. Of liever: dat zegt hij dus niet.

  Druk die brief plus Post Scriptum nou maar eens af, dan weten we wat Schneiders met een borrel op te melden heeft en wat de voorlieger daar mee zou moeten. Dat heet: meeliften op grote gebeurtenissen door kleine berichten voor de locale markt. En de pers vindt dat dus nog leuk ook. Gadver.

 8. @Kees van Dijk : Tuurlijk, je hebt helemaal gelijk. Wij zullen ons leven beteren en ons in de toekomst onthouden van elke vorm van humor. Als de lokale politici dat dan ook doen dan weten we in ieder geval zeker dat er minder gelachen zal worden. Dat is alleen maar verwarrend en ongepast nietwaar ? In China hebben ze dat al heel lang geleden goed begrepen en moet je nu toch eens kijken hoe goed ze het daar voor elkaar hebben….een voorbeeld voor ons allen.

 9. @Richard: Ik wacht liever op de Engelse vertaling. Hoe’st met de ‘au’?
  @burg: ‘burg'(?)… Als dat maar niet ingeburgerd raakt!
  @Kees: Wat verwacht je nou? Natuurlijk heeft een lokaal weblog een dorpspompfunctie. Ons scant ons. Eén avondje in Koops en je stoort je er niet meer aan, of zo erg dat je hier nooit meer terugkomt.

 10. Ja, een dorpspomp: dat valt op in een stad, die voor het verschijnsel VINEX-locatie ontstond, bij toerbeurt de zesde stad van Nederland was, in wedijver met Groningen en Philips Eindhoven.

  De brief van de burgemeester heeft veel weg van acties als: wij organiseren de eerste wedstrijd van het jaar op natuurijs; wij zijn het eerste vlek dat de stemmen geteld heeft. Zo komen wij tenminste nog eens aan aandacht. Het verbaast mij dat alle webloggers daar kraaiend van de pret achteraan hobbelen. Hxc3x9aMxc3x93R!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *