Ga naar de inhoud

All that jazz

We wisten dat de massa er was, laat ik dat vooropstellen. En het was niet onze eerste massa, dus denk niet dat ik wie dan ook de schuld wil geven. In zekere zin wisten we waar we aan begonnen. Het was een modale Nederlandse massa, met de vage aantrekkingskracht die massa’s uitoefenen; zolang je je buiten de massa bevindt, heb je het gevoel dat je iets mist. Dat de massa je buitensluit.

En we moesten naar de andere kant van de massa om thuis te komen. We zouden ons niet onderdompelen, zo stelden we ons voor terwijl we vanuit de Kleine Houtstraat naderden. We zouden eerst met één teen voorzichtig de temperatuur voelen. Hoe naief!

Na de Anegang zaten we klem. We waren opgeslokt. We waren massa. Vanaf toen was het niet langer mogelijk de bastonen te ontwijken die uit steeds andere richtingen werden afgevuurd. De schoenen moesten over plastic bekertjes knersen, de lijven gingen onvrijwillige allianties aan met andere lijven, de ogen werden gedwongen tot griezelige close-ups van massagenoten die hun plek hadden gevonden en niet begrepen dat wij een doorgang zochten.

Was het een bruisende massa? Was er jazz in de massa? Ik herinner me het geschreeuw van trompetten, ergens in de verte, en een mishandelde trombone op de Riviervischmarkt. Maar vraag liever aan iemand anders hoe Haarlem Jazz was  – er waren mensen genoeg.

.

11 reacties op “All that jazz”

  1. Ja en dan moet je nagaan, een zekere Newton heeft aangetoond dat hoe groter de massa is hoe groter de aantrekkingskracht! Afstotend zo’n wet!

  2. Nu ik dit heb gelezen heb ben ik extra gelukkig dat ik de aantrekkingskracht heb weten te weerstreven. Tralala, pompiedom.

  3. Geluid is gauw overlast en van de massale luidsprekers van deze tijd is muziek al afwezig voor het concert begonnen is; massa is ook heel trouw aan de massa die alles zoekt derhalve muziek, echte muziek is toch niets anders dan een verassing, de massa zoekt geen verassing de massa zoekt de massa en de muziek die de massa vindt is ook geen muziek het is oh! zo erkenbaar…het lijkt bijna op kerkmuziek…in de middeleuw muziekale verrassing was beloondt met de dood straf…in de 21 ste euw verassing bestaat niet meer en niemand luistert, het is ook niet meer nodig de massale consument is godelijk zo heeft AEX bepaald . Kristof

  4. 5 minuten na het lezen van dit stukje vernam ik van de radionieuwsdienst – meteen na een bericht over recordbezoek van het afgelopen festivalweekend – dat het aantal massasponzen explosief is toegenomen. Het diertje is oranje tot rozerood en zuigt zich vol met bier, jazz en andere festivalklanken.

  5. Ik vind trouwens massagetafel voor Haarlem Cullinair ook een mooi woord. (om nog niet eens over het massale geouwehoer over de Peking te spreken: massagelul).

  6. Ehhh, Nou ja,Vrijdag: na een wijntje in de Waag was de muziek op het podium even daarbuiten erg aantrekkelijk: latinjazz. Ik ken de pasjes niet, overigens tot mijn en de mijne haar verdriet. Heerlijk! Blije mensen, vooral ook ouderen die kennelijk allemaal op het station de salsa hadden geleerd (waartegen ik mij had verweerd). Na een hapje in de Indonesische toko op de Botermarkt (moet je eens doen! Lieve vrouw, lekker eten) via de Grote markt tent (BOEM BOEM BOEM BOEMBASSEN)toch in de Lift een lekker toetje: Arhur Ebeling en band! Gitaarvirtuoos! Niet orgineel (een vaste Waag-muzikant!) maar wel errug lekker swingen!

  7. Jazz? Dat zijn: Parker, Coltrane, Dolphy, Mingus, Coleman, Shepp, Davis, Adderly, Jarrett (en natuurlijk niet te vergeten mevrouw Carla Bley). Tegenswoordig heet alles wat danst naar believen maar jazz. Aber so sind wir natxc3xbcrlig nicht verheiratet. Niks mis met allerlei nieuwere varianten (dat zogenaamde “Latinjazz”, is volgens mij gewoon Salsa), maar niet alles jazz noemen.

  8. @Carel; LatinJazz verkoopt gewoon beter op een Jazzfestival, je moet toch eten?…maarreh..wij hebben ook een massagetafel maar wat dat met H.Cullinair te maken heeft? We hebben trouwens ook een massagelul maar noemen die gewoon dildo, en dat is geen chinees pikkie hoor!

  9. @Carel; anomymus ben ik, sorry; een foutje ik onderschrijf altijd alles. Per definitie ben ik tegen iedere activiteit die de Grote Markt opslokt; voetbal; kermis (je kan mij niet sjaggerijniger krijgen!), optredens, behalve dan de zaterdagmarkt. Ik ben zelfs nog nooit op HC geweest; het idee staat me gewoon al tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *