Ga naar de inhoud

Afgehaakt

Een vriendelijk weblog waar ik wel een klikje mee heb, speurde in de regio Alkmaar naar reddingshaken aan brugleuningen. En warempel, in Heiloo werden er nog enkele in het wild gevonden – gebruiksklaar, alleen de drenkelingen moesten nog in de plomp vallen.

Toen ik nog een broekemannetje was, hing er zo’n haak aan de brug over de Jan Gijzenkade ter hoogte van de Kardinaal de Jongschool. Nou ja, hing… Laten we het niet mooier maken dan het was. Meestal stak alleen het uiteinde van de stok boven het drabbige (en vaak onbarmhartig stinkende) water uit. Vaag herinner ik me ook een reddingsboei op die plek, maar daar neem ik geen vergif op in.

Vandaag inspecteerde ik de Noorderbrug even: aan de brugreling zat nog één gesmede haakhaak, de andere was kennelijk afgebroken.

In het digitaal archief van de Reddingsbrigade vond ik een filmpje dat het oordeelkundig gebruik van de reddingshaak demonstreert. Op het droge. Ongeveer 1960. Waren dat de hoogtijdagen in de geschiedenis van de reddingshaak, vóór de opkomst van het schoolzwemmen?

In Weesp hielden ze er trouwens hun eigen reddingstechnieken op na. Daar kon je als je geluk had terwijl je lag te verdrinken een reddingsklos toegeworpen krijgen.

2 reacties op “Afgehaakt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *