Ga naar de inhoud

Kliekjesdag

Het is vandaag kliekjesdag, beste Raarlemmers (zijn jullie daar nog?). Kiekjes, afterthoughts en P.S.-jes bij eerdere stukjes, die anders de houdbaarheidsdatum overschrijden.

Zo schreef ik op 26 juni over een roltrap op Sloterdijk die al een half jaar onder (homeopathische?) behandeling was bij de firma Kone (zie Service). In augustus was de trap nog niet hersteld (Kees bracht het verontrustende bericht dat er sprake was van een ware epidemie onder de roltrappen langs lijn 50) en toen… van de ene maand op de andere…

‘DEZE ROLTRAP IS BUITEN GEBRUIK’, meldt het GVB op de indrukwekkende bekisting – dit voor degenen die aanvankelijk urenlang koppig op het hout bleven staan. (Wordt vervolgd)

En herinneren jullie je de Typo Eradication Advancement League nog (zie Verpotloding), die door Amerika trekt om blatante spelfouten te verbeteren? Ik zou ze graag een transatlantische vlucht aanbieden, want vier maal wekelijks loop ik langs deze haringkar, slachtoffer van kleine taalcriminialiteit:

Antimassa ging over een lekker optreden van The Herb Spectacles, die aan acht man publiek op de Botermarkt genoeg hadden om te vlammen, zodat  iedereen zich bevoorrecht voelde. Afgelopen woensdag na de Broodkast in het Patronaatcafé was er weer zo’n muzikale surprise.

Om 10 uur spoedden de rokers zich naar buiten, anderen moesten nodig zelf talkshowtje spelen en Monophone, het duo dat tijdens de uitzending al een paar gave nummers had gespeeld, gaf een speels concert. Prachtige zang, instrumentale grapjes, humoristische intermezzi… het werd een soort privévoorstelling voor Gerrie Hondius, de huisdichteres, mijzelf en een handjevol anderen. Samen genietend en glunderend! Het CD-tje dat ze ventten, blijft hier thuis ook na een aantal malen draaien stevig overeind.

De dag daarna las ik in De Pers over crowdsourcing, waarbij ‘de wijsheid van de massa’ wordt aangewend om op allerlei gebieden doorbraken te forceren. The wisdom of crowds… Het zou kunnen, maar soms weten die crowds niet wat ze missen!

.

6 reacties op “Kliekjesdag”

 1. Die vis apostrof laat ruimte voor speculatie. Vishandel Carol en Bert zou er op de kar komen te staan maar dan werden de letters te klein.

  Een ter plaatse deskundige verzon de apostrof en afkorting. Tussentijds mompelde hij;.. “Er zijn dan altijd kommaneukers die op het Internet de wijsneus gaan uithangen, is extra reclame” en zo geschiedde.

  Om helemaal zeker van mijn zaak te zijn heb ik de bouwer van de kar opgespoord ( http://www.bktrailers.nl/bk/afgeleverde-wagens/overige/148-vis-car-bert/ )en hen gevraagd mijn verhaal te bevestigen.

  Een uur later ontving ik de volgende E-mail;

  Geachte heer Sloos,

  De klant wilde op zijn verkoopwagen Vis’car Bert hebben. De reden daarvoor is mij niet bekend.

  Met vriendelijke groet,

  BK Market Trailers BV

  Petra Bijl
  Koopmansgoed 1 – 5
  3771 MJ Barneveld

 2. Nu ik toch als onbezoldigd onderzoeksmedewerker van Rada den aangesteld,.

  “Meer roltrappen in gebruik bij metro 50 -12 september 2008

  Deze week is opnieuw een aantal roltrappen op het traject van metro 50 in gebruik genomen.

  In de eerste week van september waren al twee roltrappen weer in dienst genomen en daar zijn er deze week vier bij gekomen. Inmiddels werken 6 roltrappen weer.
  Dat zijn de onderstaande roltrappen:

  Sloterdijk (zijde Isolatorweg)
  Lelylaan (zijde hal en zijde tramhalte)
  Heemstedestraat (1 roltrap)
  Henk Sneevlietweg (1 roltrap)
  Amstelveenseweg (Oostzijde)

  Na het ontdekken van een technisch defect bij een van de roltrappen op de route van metro 50, zijn alle trappen van hetzelfde type uit voorzorg stil gezet. Op dit moment is er nog een aantal roltrappen buiten gebruik. Op ieder station met roltrappen kunt u ook van de lift gebruik maken.
  Om ervoor te zorgen dat alle roltrappen weer jaren mee kunnen, moeten ze helemaal worden aangepast.

  Planning
  De leverancier heeft een planning gemaakt voor het groot onderhoud.Vanaf week 39 (22 september) wordt er gewerkt aan de roltrappen. Als eerste station is Sloterdijk aan de beurt, omdat dit het drukste station is op het traject Amstelveenseweg – Sloterdijk. Per roltrap heeft de leverancier ongeveer twee weken nodig. Dat betekent dat eind december 2008 alle roltrappen weer normaal zullen draaien.”

  zie ook; http://www.gvb.nl/reizigers/actueleinfo/Pages/Roltrappenbuitengebruik.aspx

 3. @Henk: Geweldig! Wat het muggenziften betreft: mij fascineert het dat iemand vis verkoopt, een kar heeft en daar dan ineens een ‘car’ van maakt als hij een opschrift moet bedenken. En het geheel garneert met een apostrof / omhooggevallen komma. Zijn haring is overigens goed.

  Eerst S’dijk… goh, dan is het binnen negen maanden gefikst!

 4. Mijn associatie, hoe krom ook: fiskars, scharen en zo. Blijft de vraag: wat beweegt Bert om die naam te willen. Hulde aan Sloos voor dit heerlijke documentalistenklusje!

 5. Om een einde te maken aan het verhaal :Vis’Car Bert, deze naam is bedacht door Bert en zijn vrouw Carla, Vis- van Carla&Bert.
  Grappig toch, en als je er toch 4x per week langs loopt, kun je toch gewoon even een visje kopen en gelijk vragen!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *