Ga naar de inhoud

Tobbers

Op zijn tijd zijn wij allemaal tobbers, maar pas toen ik in NRC las over Kester Freriks’ nieuwe boek, kwam ik erachter dat een tobber ook een valkenvanger is.

De Valk lijkt me, afgaand op de recensie, heerlijke lectuur: zo’n 17e eeuwse tobber ving zijn slechtvalken met behulp van een klapekster aan een touwtje, die door zijn nerveuze gehup de nabijheid van een valk verried, waarna de tobber als lokprooi een levende duif losliet, aan een leidraad. ‘De valk stoot op de prooivogel, slaat die, ‘mantelt‘ het voedsel en laat niet meer los.’

En waar verbleef een tobber zo lang de lucht ledig was? In een tobhut.

Een tobhut!!!!

Slechts 47 hits bij Google, maar hier thuis voorspel ik het woord een grote toekomst! “Zit je in je tobhut?” zal “Zit je in de put?” zeker verdringen.

Over Google gesproken: de zoekmachine bleef me nadat ik de combinatie  ‘tobber, valk’ intoetste, hardnekkig lokken naar pagina’s over Ronnie Tober, die (wisten júllie dat??) ooit optrad samen met … Inderdaad!

Nogmaals over Google gesproken: er drong zich ineens een waanwoord aan mij op; ik dacht dat (nomen est omen?) een ‘kester’ ook een soort roofvogel was. Lau loene. Maar toch… Kester, kester, kester… Er bleef iets kriebelen, tot me het Engelse woord ‘kestrel‘ te binnenschoot. Juist ja!

.

4 reacties op “Tobbers”

  1. Kester…ik dacht dat dat het vleugellamme zusje van de ekster was….En die Ria Valk, had die geen karbonades op haar dijen en worstjes op haar borstjes ? Als dat geen tobben is, voor een vegetariër

  2. Aan Z:
    Volgens het onvolprezen Maanrag-programma (onthoudt die naam of google hem desnoods!) is recepis het juiste roodwant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *