Ga naar de inhoud

Blauw blauw

Meer blauw op straat? Wel in Amsterdam, waar de ijsvogel steeds vaker wordt geflitst. Inmiddels zijn er dertig broedparen in de agglomeratie – evenveel als in 1997 in heel Nederland.

Meer blauw op straat? Niet in Haarlem. Het team Kennemerland doet vanwege het schrijnende personeelstekort niet mee aan de landelijke open dag van de politie. Vacatures blijven in deze regio steeds vaker onvervuld en de politieman in uniform is daarmee hard op weg een rara avis te worden. Zicht op spoedige verbetering van de situatie is er niet.

RADA-FOTOWEDSTRIJD voor amateurfotografen die al drie HEMA-albums en hun buik vol hebben van ijsvogelfoto’s: schiet voor de verandering eens een plaatje van zo’n zeldzame Haarlemse agent  – wetshandhavend, dienstkloppend en koddebeierend in zijn natuurlijke habitat, de stedelijke omgeving.

Met een beetje volharding en vernuft moet het lukken er een te verschalken tijdens de uitoefening van zijn functie en zo het imago van de beroepsgroep te verbeteren. Hoe meer petten, wapenstokken, bonnenboekjes en andere politieparafernalia er op de foto staan, des te groter uw kans op een prijs!

N.B. Foto’s van agenten achter glas (op het bureau en in politieauto’s) dingen niet mee! De winnende inzending wordt (voorzien van een discreet blauw balkje) geplaatst in het RaDa.

3 reacties op “Blauw blauw”

  1. Inderdaad: een rara avis is de agent in Amsterdam niet! Het wemelt bij mij in de buurt al enkele jaren van het blauw, al dan niet in vermomming als burger. En nu je het zo zegt: gisteravond wemelde het hier om de hoek van het blauw: calamiteitencontainer erbij, vele recherchauto’s en zo’n tentje voor de Febo. Een semi-permanent dorp hadden ze gebouwd, binnen onneembare roodwitte linten. Vanwege een wiskundeleraar (die dus toch wel een positieve verklaring omtrent gedrag moet hebben gehad!).

    Mijn fototoestel lag veilig thuis.

    Maar in Haarlem is het ook wel een béétje zo: op donderdagavond is het vergeven van de ijsvogeltjes, zo rond koopavond rond de Grote Markt. Hondengeleiderswagens; fietsende ijsvogels, ijsvogels te paard; surveillancewagens. Het kan echt niet op op zo’n moment.

  2. Net terug uit Suriname mag ik misschien vertellen dat ik daar ongelooflijk veel IJsvogels gezien heb; er blijken vele soorten te zijn. Agenten zie je daar ook wel; in acrobatische houdingen weten zij zich zittend te houden tijdens een diepe, kennelijk welverdiende slaap. Want de hoofdcommesaris, die mij te woord stond, misgunde zijn diender deze plaats-rust allerminst. Helaas durfde ik geen foto te maken van dit tafereel: uit schaamte dat ik dit zo bijzonder vond en hullie het zooo gewoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *