Ga naar de inhoud

Eglentier

Gisteren was de laatste avond van de Architectour van Theatergroep Eglentier: vier verschillende toneelproducties op vier verschillende locaties in Haarlem.

Het aanbod was gevarieerd: bij de Doopsgezinde Kerk een lekker moppie Othello, geregisseerd door Ko van Leeuwen (dat helaas geen follow-up schijnt te krijgen in een integrale uitvoering); hoog in een erg krakerig kraakpand aan de Grote Houtstraat een geëngageerd stuk over de uitgezette H’lemse rolstoelmarokkaan / straatkrantenverkoper Khalid; in de Schalm fragmenten uit een dartele toneelbewerking van Adriaan van Dis’ roman ‘Zilver‘ (première in feb. 2009) en in de Vishal de eenakter ‘Bejegen me heus’.

Voor wie daarvan nog niet overtuigd was na ‘El en Ben’ (reprise in oktober!), bewijst zo’n avond hoe vitaal en veelzijdig Eglentier momenteel is.

Van het viergangenmenu vond ik ‘Bejegen me heus’ het best. Het gaat over twee suppoosten in een lege museumzaal, die in de stilte mededeelzamer worden dan eigenlijk hun bedoeling was. Nel Moerman speelt de stugge, vrouwelijke suppoost, met auteur Jos Ahlers al tegenspeler.

Over Ahlers kan ik op het grote boze wereldwijde web bar weinig vinden, maar zijn dialogen zakken nimmer in, zijn geestig op een ongeforceerde manier en lokken je geraffineerd het stuk binnen. Buitengewoon knap wat hij binnen zo’n kort bestek aan spanning opbouwt.

Na afloop, in Die Raeckse, jongleerden Gerrie Hondius en ik geïnspireerd met allerlei eigen theaterplannen, waarvan me uitsluitend het ultieme draaideuren- en roltrappendrama is bijgebleven. Geheel zonder tekst – een stomme productie, zeg maar… Met veel hangjongeren, hangplanten en slagroomtaarten. Jullie snappen, ook de nababbel is goed verzorgd bij Eglentier.

.

8 reacties op “Eglentier”

 1. Als ik dit bruggetje even mag misbruiken….:
  Gisteren het programma ‘verschillende smaken’ gezien (gelukkig getipt en op TV5) en ontdekte een actrice-pur-sang; Marjan (of Marian?) van het ‘winkeltje’. Nou ja, we kennen haar acteerprestaties natuurlijk vanuit theater Jan & Piet en van (de naam schiet me even niet te binnen nu), maar haar acting gisteren vond ik klasse! Dries deed het natuurlijk ook geweldig ism enkele ex-Gescheiden Afvallers’. Mooie opnamen!

 2. @ Cees: Dat noem ik geen misbruiken’. Is het programma nog ergens te zien? Was het AT5 of RTL5 of een andere 5?

 3. @Marius; ‘Badmuts’ is niet de theatergroep die ik zoek hoewel zij daar ook in speelt. Marius het zal NET5 zijn, en het programma zal wel ‘Smaken verschillen’ heten. Volgens mij kon je de recepten van Marjan (het voorafje was heel speciaal! grote champion met spekjes en truffel…of zoiets)op teletekst nalezen. Het was een soort competitie want Marjan wilde graag ‘punten’.

 4. @Marius; google ‘smaken verschillen’ en je bent er, incl. foto en recept. Ze blijkt Marian te heten.

 5. Marius noemde het al: op 26 oktober vindt een reprise plaats (in verkorte uitvoering) van de schitterende musical El en Ben tijdens de caféliedjesmiddag in het Historisch Museum Haarlem. Een co-produktie van theatergroep Eglentier en het Haarlems Huiskamerteam.
  Omdat de ruimte beperkt is is de toegang op uitnodiging. Speciale actie voor RaDalezers die de musical gemist hebben: stuur mij tot 10 oktober een mail dan ontvang je een uitnodiging.

 6. @Gonda; Als ik wist hoe ik jou een mail moest sturen dan deed ik dat; Liesbeth en ik komen heel graag!Bij deze?

 7. @ Cees: Natuurlijk, het e-mailadres had ik moeten vermelden: huiskamers@gmail.com. Leuk dat jullie er bij zijn. Stuur nog even een mailtje met je contactgegevens, dan ontvang je de uitnodiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *