Ga naar de inhoud

Eenzame riolen

De landelijke Inspectie laakt de kwaliteit van de rioolzorg. ‘Krap, oud, slecht en vies’, staat boven het ongemeen felle rapport, dat beschamende toestanden signaleert. Zo verkeert een onaanvaardbaar hoog aantal riolen structureel in een onfrisse stank; benauwde behuizing is schering en inslag.

Veel riolen zijn smerig en slecht onderhouden, aldus het rapport. Poep aan de wanden is geen uitzondering. De vastgestelde excessen in de rioolzorg zouden onder meer te wijten zijn aan personeelsgebrek: er zijn structurele vacatures; interesse, ervaring en vakinhoudelijke bekwaamheid van het personeel laten danig te wensen over.

Eenzaamheid komt eveneens op grote schaal voor, een gevolg van het onvrijwillige isolement waarin riolen stelselmatig langere perioden doorbrengen. Directe aanleiding voor de nu opgelaaide discussie is een riool dat stikte in een…

(EEN OGENBLIK GEDULD A.U.B.)

Excuses, trouwe Raarlemmers. Door een technische storing zijn hier twee stukjes door elkaar gehusseld.

‘Krap, oud, slecht en vies’ staat boven een artikel in NRC (2-10) over de sluiting van het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam, waar iemand in zijn isoleercel stikte in een broodkorst en stierf. Naar een schatting van de Stichting Patiënt Vertrouwens Persoon (PVP) bestaan er landelijk tien afdelingen waar vergelijkbare wantoestanden heersen.

En dan het andere stukje: hier in Haarlem kennen wij ‘rioolzorg’. Dat woord kwam ik tegen in Grote Broer het HD (27-9). Het rioolrecht wordt volgend jaar met €15 verhoogd in verband met de gestegen kosten van ‘rioolzorg’.

Ja, zorg!

Door hoogopgeleid, toegewijd, goedlachs personeel, dat de Haarlemse riolen waar nodig even lekker afsopt en glimmend poetst. Op zijn tijd een nieuw behangetje… Kijk, zo doen wij dat hier!!!

.

2 reacties op “Eenzame riolen”

 1. Is de conclusie dan dat het riool betere zorg ondervindt dan het afvoerputje van homo sapiens? Want als ik het goed begrijp uit alle verhalen zijn er twee soorten plekken waar je als mens niet terecht moet komen, omdat er niets met je gebeurt: in de psychiatrie en in de gevangenis. Voor beide geldt: je komt er slechter uit dan je erin gaat. Het voordeel van de gevangenis is nog dat je lotgenoten je scholen in het vak, dat lijkt in de psychiatrie niet te gebeuren, tenzij in hetzelfde vak.

  Het is allemaal heel schrijnend, als je de jaren zeventig bewust hebt meegemaakt: isoleer, shock-therapie, medicijnen, (on-)machtsmisbruik, en ambtenarengeest. De verbeelding is niet meer aan de macht, en in dit geval is dat erg betreurenswaardig. Een forse desillusie.

 2. Riolistische logica:

  Stel a=’hemelwater wordt afgevoerd door het riool’, b=’het regent heel hard’.
  Je mag als rioolbelastingbetalende burger stellen a->b (‘dus ALS het hemelwater wordt afgevoerd door het riool DAN regent het heel hard’)
  Nu is de waarheidstabel voor de implicatie (1=waar, 0=onwaar):
  a b a->b
  1 1 1
  1 0 0
  0 1 1
  0 0 1

  Vooral het derde geval maken wij hier op de Zijlweg nogal eens mee: ‘het hemelwater wordt NIET afgevoerd door het riool, het regent heel hard’ en toch kan de gemeentelijke rioolpenose logischerwijze volhouden dat het keurig wordt afgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *