Ga naar de inhoud

Kniertig

“Mis je de bouwvakkers niet?” vroeg ik (wegwerpteksten uit voorraad leverbaar, binnen 0.4 seconde bezorgd) aan Willy van de viskraam bij de Stadsschouwburg. Dat viel mee, het was ook leuk dat het theaterpersoneel nu terug was.
“Had je wel een vrijkaartje voor
de première vrijdag?”

Ai, dat was een teer punt. Niet dus. Ze scheen nog wel een kaartje te krijgen voor Tineke Schouten volgend jaar. Tenminste, dat was haar verteld door de directeur. Een envelop met het kaartje was (door de gemeente of de Stichting Stadsschouwburg en Philharmonie) naar de verkeerde visboer gestuurd. Ze wist ook niet precies hoe de vork in de steel zat. Het zou Jos Lijnzaat kunnen zijn. “Maar waarom ze dat dan niet gewoon even hier lángsbrengen…”

Ik ga het niet dik aanzetten, beste Raarlemmers. Er drupten geen zilte tranen op mijn zoute haring. Het is een nuchtere vrouw, zonder kapsones. Maar ze had wél tweeëneenhalf jaar bouwnarigheid achter de rug. Stof, stof, stof! Eén keer was haar elektriciteitskabel finaal doorgesneden, en door de zware machines waren de zure bommen een paar keer letterlijk van de plank getrild.

‘De vis wordt duur betaald’ was een van de geprojecteerde teksten bij de openingsceremonie, maar vrijkaartjes zijn kennelijk evenmin goedkoop. Wat een kniertig gedoe…

Meneer Lampe, ik vraag het op hoop van zegen: laat Willy nou gewoon een leuke voorstelling aanwijzen uit dat dikke programmaboek van 160 pagina’s! Die vrouw heeft niks met Tineke Schouten. En meneer Van Velzen, legt u er dan een kaartje voor een introducé naast?

.

6 reacties op “Kniertig”

 1. De foto: een onevenwichtige boom die de tumorachtige contouren van het gebouw gelukkig enigszins breekt, uit het zicht werkt. De boom is in de rui; het najaar doet vroeg zijn intrede. De natuur is klaar met 2008. De mensen emmeren nog even door.

  Terecht. Willy heeft, net als de boom, veel doorstaan en moet vrij kunnen kiezen uit de, ongetwijfeld door Thonik ontworpen, IKEA-catalogus en moet gratis kunnen bestellen. Goeie axie! Thonik heeft zijn werk overigens wel goed gedaan.

  Tot mijn verbijstering nemen gevestigde recensenten van architectuur (zoals Hilde de Haan in de Volkskrant; idem NRC Handelsblad) het op voor de bakstenen deuren; wat een aanfluiting. En: wat zijn die veelgeroemde zeefdrukken in het glas onvoorstelbaar lelijk!

  Het ergste minpunt van de schouwburg: als des avonds het gebouw in werking is, schijnt er licht uit de zorgvuldig gebeeldhouwde vensterruiten. Dat licht is veel te fel, en benadrukt nadrukkelijk het gemis aan flood-light. Maar wat erger is: je ziet zo nadrukkelijk de binnenkant, de indeling van het gebouw: die strookt totaal niet met de suggesties die de gevel doet. Het is binnen een gewone blokkendoos, ondanks alle verticale schuinsheid buiten. Zoals van Egeraat reeds aan David Keuning berichtte: een duur gebouw is gewoon beter dan een goedkoop gebouw. De schouwburg is dus een goedkopie. Ja: over tien à twintig jaar blijven de Philharmonie en de Toneelschuur over als onmisbare iconen van de stad. Het eerste is onopvallend en prachtig onzichtbaar in de stad gevoegd, dus veilig; het tweede is een cultuurroze landmark in de hoerenbuurt; dus altijd goed voor welke moraalridder dan ook. Patronaat en Schouwburg worden gesloopt. De schouwburg wordt herbouwd, als annex van het Van der Valk/Van den Ende-gebouw over de Rustenburgerbrug heen richting Schalkwijk. De Jos Brinkruimte wordt zorgvuldig gerestaureerd met al zijn oorspronkelijkheid. Naast het zwembad valt de utiliteit van het nieuwe theater daar niet uit de toon. Op het Wilsonsplein verrijst een parkeergarage.

  Plaatsen? Plaatsen!

 2. Misschien is de nieuwe, en volgens de Volkskrant mooie voorstelling van Bert Bunschoten en de Kruyver-clan, die echt steeds meer uitdijt zo te zien. [Is Wigbolt Kruyver posthuum katholiek geworden of zo?] (Het Volk) iets voor Willy. Over Oidipoes.
  Is vast een hartstikke leuke voorstelling. Staat’ie in de IKEA-catalogus van Thonik? Zo niet, een schaamteloos gemiste kans.

  Bunschoten en consorten, rooms of niet: koesteren die hap want ze zijn nog steeds verdomd goed in raamvertellingen.

 3. Ik ga het niet wéér oneens zijn met KvDijk, een mens moet leren nietwaar?
  Of ‘Het Volk’ aan Wil besteed is weet ik niet, ik twijfel, ze is meer een misical-type. Al jaren haal ik daar een visje op zaterdag en zag bij haar op ‘placemats’ al de tekeningen van de Schouwburg toen het nog een bouwput was. Mijn enthousiasme groeide zo met de bouw mee. Maar ze heeft nu een mooie stek! Hier en daar gaat Haarlem zeer vooruit; hier dus!

 4. Dat geneuzel over het gebouw… De een vind het mooi, de ander lelijk. Over snaak twisten we gewoon niet.
  Maar dat vrtijkaartje… Heeft Jaap Lampe dit stukje al gelezen?

 5. Willy krijgt haar kaartjes, dat beloof ik. Als ik goed ben ingelicht wil ze zelf graag naar Tineke Schouten, maar ze mag van mij ook best iets anders uitzoeken en ook nog iemand meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *