Ga naar de inhoud

Luis in de pels

Domheid, hebzucht, onverschilligheid. Gemeentepolitiek in Utrecht. Zo heet het boek van Kees van Oosten, van wie op 29-9 een fascinerend portret in NRC stond.

Van Oosten is ervan overtuigd dat de Nederlandse politiek failliet is, dat vrijwel alle gemeenteraadsleden incapabel zijn (‘een eenvoudig rapportje is al te ingewikkeld voor ze’) en dat wethouders zich als hun projecten in het geding zijn bar weinig gelegen laten liggen aan de wet. “De macht van de bureaucratie is zo groot dat het zijn eigen wetten bepaalt.” Alsof het allemaal niet erg genoeg is, laat de overheid zich ook ringeloren door het grootkapitaal.

Van Oosten voert een eenmansgevecht met de politiek en de bureaucratie, op allerlei fronten tegelijk, en maakt het de tegenstander lastig door zijn vasthoudendheid en procedurekennis. Hij neemt het op voor Marokkanen en woonwagenbewoners, vecht links en rechts kapvergunningen aan en is in zijn eentje verantwoordelijk voor een vertraging van een half jaar van de sloop van Muziekcentrum Vredenburg. Op het Utrechtse stadhuis worden ze kierewiet van hem.

Monomaan? Ja. Idealist? Op zijn eigen, weinig constructieve manier (hij strooit zand in de raderen en komt zelden met alternatieven). Anarchist? Niet, naar eigen zeggen: een teleurgestelde liberaal. Een doorgeslagen autodidact? Nee, hij heeft rechten gestudeerd en was docent wetenschapsleer aan Nijenrode. Wie zijn eigen oordeel wil vormen over deze Erik Haverkorn in het kwadraat kan naar deze boeiende videorapportage van RTV-Utrecht kijken.

Zou ik Maarten Divendal zo’n antagonist toewensen? Uhhhhhhhhhhhhhhhhh…. Ja!

P.S. Zie ook zijn eigen website

.

3 reacties op “Luis in de pels”

  1. Querulant? Ook zo’n term die in verband met dit soort mensen opduikt, en dat natuurlijk pejoratief bedoeld is. Misschien is hij gewoon het geweten van de politiek. Ik kan het niet goed beoordelen.

    Rond het Amsterdamse Haarlemmerplein loopt ook zo iemand rond waar iedereen kierewiet van wordt. Maar met zijn procedures heeft hij wel een reeds ontgonnen en volgestorte bouwput aldaar het zwijgen opgelegd omdat de top van de bouwput te hoog zou worden.

    In de deelraad Oud Zuid heb je een groep die Pijpbelangen/Oud Zuid heet. Als je ze bezig ziet: vastgeroeste idioten! Oudere jongeren van het ergste soort. Maar, langzamerhand (ze zitten nu zo’n zes jaar in de deelraad) blijkt steeds meer dat ze de enigen zijn die de juiste vragen stellen.

  2. Querulant gaat nog net; een vervelend mannetje. Maar pejoratief? Voor mijn lotgenoten: Een pejoratief (Lat. peior = “slechter”) is een woord met een negatieve bijklank. Nou eh, nog es lezen hoor…

  3. @Cees: hartelijk dank. Ik dacht al: wat een rare wartaalwoorden komen er ineens uit mijn hoofd. Maar het blijkt allemaal te kloppen! Dank voor de glossen. Snap ik het zelf ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *