Ga naar de inhoud

Gemeenteproza(c)

Na de beëdiging van het kabinet Van Agt-Wiegel adverteerde het weekblad Vrij Nederland met de leuze ‘Het zijn weer tijden om VN te lezen!’.

De vraag is, wat lezen we vandaag de dag? U weet waar ik op doel: de kredietcrisis! De AEX nadert tot 300, de Nikei is in de min, de Nasdaq in mineur, Bos gaat in business, de recessie nadert met, jawel, rasse schreden. Miljarden euro’s verdampen, en eerbiedwaardige bankiershuizen vallen om als broze dronkaards na sluitingstijd. En hoe hoger de staatsgaranties worden opgeschroefd, hoe lager het vertrouwen bij de spaarder.

Her en der wordt al voorzichtig gedanst op het graf van het kapitalisme.

Waar vinden we houvast? Het Financiëel Dagblad, The Economist, The Wall Street Journal? Voor mij persoonlijk is er in deze woelige, om niet te zeggen apocalyptische tijden maar één krant: de Haarlemmer.

Eigenlijk bedoel ik de bijlage, De Stadskrant. De eerste twee pagina’s (met gemeentelijke propaganda) sla ik altijd over. Ik ben verslingerd aan de rubriek Vergunningen – aangevraagd, verleend en geweigerd. Al brandt de wereld, al schudden de beurzen op hun grondvesten, de Haarlemse ambtelijke molens draaien onverstoorbaar. Burgers vragen keurig hun vergunningen aan, en de bevoegde instanties voorzien die (na ampel beraad) van onberispelijke stempels. Zoals Voltaire zei: ‘Il faut cultiver son jardin.’

Ik doe een greep:

Burgwal 37rd: plaatsen privacyscherm om bestaand terras
Rijksstraatweg 293: plaatsen stenen schuur in achtertuin
Morinnesteeg 21: vernieuwen en vergroten kozijn voorgevel
Schoterbosstraat 15: legaliseren drie bestaande duivenhokken
Zonnelaan 1: plaatsen kleine fietsenberging
Zijlweg 38rd; veranderen gebruik serre en gevelopening in zijgevel 1e verdieping.
Karel van Manderstraat 22: verwijderen asbesthoudend aanrecht
Duinroosplantsoen 18: plaatsen vlaggenmast

Beter dan Melisana! In dit verscheurde land, waar racisten en extremisten volgens de media de bijl zetten aan de wortels van de samenleving, lees ik onder ‘Verlening kapvergunning met herplantplicht’:

Het College van B&W maakt bekend dat de volgende kapvergunningen zijn verleend onder voorwaarde van herplant. De herplant vindt plaats in overleg met, en onder goedkeuring van het hoofd van de hoofdafdeling Wijkzaken.’

 • Crayenesterlaan 6: Mulus, reden: slechte vitaliteit en de boom levert geen appels meer. Herplant: 1 appelboom, tweede of derde grootte.

 • Poelpoldervreugd: 1 Els. Reden: de boom is dood. Herplant: 1 els, diameter 35cm.

Vergeet Kafka. Dat wekelijkse vergunningenoverzicht is een coproductie van duizend Haarlemse ambtenaren – anonieme, bescheiden beoefenaars van een miskend literair genre. Luister naar de kleine poëzie van de bureaucratie:

‘De volgende personen kunnen beroep instellen tegen bovengenoemde beschikking: 1) degenen die zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking; 2) belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking.’

Begrijp mij goed, ik juich niet alles toe wat ik lees. Zo heb ik een zwak voor kleine bootjes. Niet om in te varen, meer als kadeversiering. Van die dromerige scheepjes, die – liefst onder een treurwilg – aan een vermolmde vlonder liggen te genieten van een rustige oude dag. Zo’n aanblik laat mij niet onberoerd. Op stille herfstdagen zijn die pieremagochels op hun mooist, weerspiegeld in de rimpelloze gracht. Sommige half gezonken, afgevallen bladeren in het lekwater…

Dus als ik in De Stadskrant een lijst zie van door de Havendienst in beslag genomen ‘onbekende vaartuigen’, die zijn weggesleept naar het Havenkantoor om ter veiling te worden aangeboden, valt dat bij mij helemaal verkeerd. De grote wereld dringt zich ineens brutaal op. Dan schiet me te binnen dat ze een jachthaven bij Penningsveer willen sluiten, wegens een gebrek aan ‘uitstraling’. De gemeente heult met die poenige jachteigenaren, bries ik. De exorbitante zelfverrijkers, de gladde bonuspakkers, die profiteren van de heersende graaicultuur…

Maar weldra valt mijn oog op een ander bericht en laat ik mij hypnotiseren door het getik van de ambtelijke pendule.

‘Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat een aanvraag voor ontheffing is gedaan voor het houden van twee varkentjes op kinderboerderij de Houthoeve in de Haarlemmerhout te Haarlem. Het college is bereid deze ontheffing te verlenen op voorwaarden.’

En stel dat xc3xba dáárdoor in razernij ontsteekt, dat u de schurft heeft aan varkens in alle maten en soorten, al zijn het er maar twee, dan is daarin voorzien: de conceptontheffing ligt op grond van artikel 3 lid 4 van de Algemene Wet Bestuursrecht zes weken ter inzage. U kunt uw zienswijze tot 30 oktober schriftelijk kenbaar maken. Uw zienswijze dient voorzien te zijn van uw naam, adres, de datum, het besluit waarop uw zienswijze betrekking heeft en de redenen van uw zienswijze.

Was alles in de wereld maar zo goed geregeld!

 

Radio-column Broodkast 8 oktober 2008

.

8 reacties op “Gemeenteproza(c)”

 1. Strak gespannen smoel
  Je weet; er komt straks wat!
  Leest dan merkwaardig koel
  Maar half de tent is zat

  Jaspers; als parel voor de zwijnen
  Broodkast op de verkeerde plek?
  Tekst of kroeg moet verdwijnen
  Of ben ik nou gek?

  Ik til te zwaar
  En moet niet zeuren
  Vooruit, en geen gemaar
  Ook in kroegen zitten deuren!

 2. @Cees: Nou ja… omdat schrijfmopperen me niet echt ligt, heb ik vanochtend mn reactie gewist waarin ‘paarlen voor de zwijnen’ het kernbegrip was. Wat een treurige ambiance voor zo’n prachtcolumn, wat een saaie omlijstende interviews en wat een armzalige geluidstechniek!

 3. Als ik in het Haarlems Dagblad columns van deze kwaliteit zou lezen neem ik direct een abonnement.

 4. @Harrie: schrijfmopperen, wat een prachtig woord. Volgens mij kan je dat alleen bedenken als je zoiets ook zelf bent. Dus laat zien, Wisser! Zo niet, dan wijzig ik mijn naam voor het alias Schrijfmopperaar, want ik geloof dat de meeste bloggers dat op RaDa wel over mij oordelen. Noem het een geuzennaam.

 5. En verder: DWDD, de wereld draait door, kredietzeepbel of niet. Dit is een Shake Out-moment voor slechte bankiers, en meer niet. Met serieuze conjuncturele gevolgen helaas; dat wel. Er lijkt een soort pyramidespel te zijn gespeeld around the globe. Toch gaat er, anders dan met Bernie Ebbers van Emron en Cees van der Hoeven van AHOLD destijds, geen strafrechtelijke vervolging plaats vinden. Riskant bankiersgedrag is geen fraude, slimme jongens. Maar na deze crisis gaat het dat wel worden!

 6. Dank voor de lovende woorden! Op de Broodkast-columns poets ik wat langer dan op de RaDa-stukjes; gelukkig dat het opvalt. Er zijn er meer die heimwee hebben naar het knusse Candle Theater (al was het daar ook weleens onrustig). Woensdag in het Patronaat waren er twee publieken: de ‘oude’ Broodkasthap en de muziekfans. Onder die omstandigheden was het voor iedereen lastig geconcentreerd te blijven.
  @ Harrie: was je stiekem levend aanwezig in de zaal, of zat je thuis voor de radiobuis?

 7. Het BeGin van Patronaat; januari 1984. Openingsavond met TC Matic & woordje van een terecht triomfantelijke John Oomkes [toenmalig poprecensent van Grote Broer: maak iets van het eindelijk gerealiseerde Haarlemse Paradiso (hoef ik godverdegodver nooit meer terug naar huis met de trein: Haal ze hierheen!)] met zijn, ook toen al, afgezakte drankkop. Mooi was dat: Aerts & Hintjens, Le Java. Ik heb twee peuken van het podium gegrist en heb ze nog steeds: 1 van H en 1 van A. Magique. Het Patronaat-Museum mag ze hebben, maar nobody else.

  Na TCM is Hintjens nooit meer zo mooi geweest, verweesd als hij is van Aerts. Ondanks de prachtige parafernalia (@Cees: pardon, emolumenten) die hem in La France ten deel zijn gevallen.

  Mien Wáar die is xc3x81erts nou?
  Mien waar is mijn néus!
  Wáár is mijn Aertsneus gebléven?

 8. @Marius: Al (huishoudelijke) klusjes doende luister ik 1 x per maand tussen 8 en 10 uur op woensdagavond naar Haarlem 105. Tenzij er een heel spannende voetbalwedstrijd op de buis is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *