Ga naar de inhoud

Volqsmond

Vanavond begint op Net5 de serie S1ngle, over de belevenissen van drie vrijgezelle vriendinnen (gespeeld door Katja Schuurman, Eva van der Gucht en Bracha van Doesburg).

Voor hogeropgeleiden met weinig tijd die vrezen het anders niet te kunnen behappen, brengt nrc.next (14-10-’08) onder de pakkende kop ‘Van penispiercing tot roze ballon’ een artikel dat S1ngle in historisch perspectief plaatst, de serie thematisch vergelijkt met de gelijknamige strip in AD en Paroool, en de karakterontwikkeling van de drie hoofdpersonen onderzoekt (eerst een-dimensionaal, daarna komt er per aflevering een dimensie bij, als ik het goed begrijp).

Dus daar komen jullie wel uit, beste Raarlemmers – zo niet, dan doet de RaDa-media-reda komende week aan nazorg. Waar ik het over hebben wou, is die ‘1’ in S1ngle (omdat singles ook all1 zijn). Dat afgezaagde blikvangertje doet mij denken aan die ‘q’ in Marqt***: oogt leuk, bekt minder.

“Ik ben eindelijk ook naar de Mar-kut geweest”, halfgrapte Gerrie vorige week. Ik merkte op dat die platte uitspraak bij ons thuis ook in gebruik was geraakt om ‘Marqt’ en ‘markt’ uit elkaar te houden. “Hé, zo zegt mijn nichtje het ook”, zei iemand anders. Dat waren er dus al vier.

Gerrie opperde dat die markuttingjongens (met het onbevredigbare vernuft de beroepsgroep eigen) erop hadden gespeculeerd dat het vanzelf ‘mar-kut’ zou worden.

Zou het? Zou het?? Ik kan niks bewijzen, maar ik denk dat ze zich vies hebben vergaloppeerd. Ze hebben ingezet op het visuele leuqigheidje en zijn voorbijgegaan aan de voorspelbare verbastering in de volqsmond.

*** Meer Marqt hier

.

3 reacties op “Volqsmond”

  1. Francisco van Jole heeft die marketing jongens en meisjes ooit de ‘HEAO Jugend’ genoemd. Sindsdien lukt het mij niet meer die beroepsgroep serieus te nemen.

  2. Was het ook niet zo dat diezelfde beroepscategorie UPC’s ‘chello’ op de markut had gebracht omdat men dacht dat het meer verlichte deel van de natie (zij die menen het Engels machtig te zijn) zoiets wel als ‘say hello’ zou uitspreken?

  3. Marius (red. RaDa)

    Zie ook: blunders in de reclamewereld 24–http://fijnegozer.web-log.nl/mijn_weblog/2008/08/blunders-in-de.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *