Ga naar de inhoud

Bankslachtoffer no. 1

Gedeputeerde Ton Hooijmaijers was vandaag op het NOS-journaal, zij het niet in de glansrol die wij van hem kennen. De provincie Noord-Holland heeft ook geLandsbankierd en niet zo zuinig ook. 78 miljoen euro foetsie en als hoofdverantwoordelijke voor onze (op)centen had Ton (‘la province c’est moi‘) de belastingbetaler het een en ander uit te leggen.

Hem trof geen blaam, dat wilde Hooijmaijers vooropstellen (alsof iemand dat had kunnen denken!) en hij had recht op ‘opheldering’ – hij had al in juli door Nout Wellink gewaarschuwd moeten worden. Maar er zat hem duidelijk meer dwars. Het was of hij maar lastig kon verkroppen dat zo’n wereldkredietcrisis ook zijn Noord-Holland trof. Ze hadden hem er buiten moeten houden!

Ton was in verwarring – dat merkte je aan alles. “Ik weet het allemaal niet”, zegt hij ontgoocheld en zo kennen wij hem niet – als mens, als merk. Hij weet juist altijd zoveel! En zo zeker!

Ik beweer niet dat van zijn bravoure níets over was, maar de uitspraken van de Gereputeerde Gedeputeerde boden bij zorgvuldige beluistering weinig soelaas: “Het enige wat ik nu weet, is dat ik als provincie (cursivering RaDa) dat geld terug wil hebben.” En hij wil beslag laten leggen bij de IJslandse staat. “Het maakt mij niet uit waar ze (?) vandaan komen – of het nu de voetballers zijn of wie dan ook – wij willen het geld terug hebben. Daar hebben onze mensen recht op.”

IJslandse voetballers? Waar denkt hij aan? Gijzelingen? Als genoegdoening voor 80 miljoen aan IJslandse amateurs opstellen bij Telstar, AZ, Volendam en FC Haarlem? Of is zijn kennis van de IJslandse cultuur even ontoereikend als die van het IJslandse bankwezen en kon hij in de gauwigheid niets anders verzinnen dan die voetballers?

Het RaDa zou zijn getergde knuffelgedeputeerde*** nu het liefst drie weken absolute rust voorschrijven, voordat hij drieste dingen onderneemt; maar Ton kennende zal hij die raad in de wind slaan en zich pas weer ontzien wanneer hij die hele wereldkredietcrisis persoonlijk heeft opgelost – in het belang van zijn provincie Noord-Holland.

*** Meer over Noord-Holland in de gelijknamige categorie

.

10 reacties op “Bankslachtoffer no. 1”

 1. Ik heb t ook gehoord!Leuk om nog extra te vermelden dat er werd gevraagd of mensen en projecten in Noord-Holland eronder gaan lijden,zei men.H.dat hem in Den Haag werd verzekerd dat dat absoluut niet het geval zal zijn.Wat in de praktijk betekent dat dat nieuwe stadion er gewoon kan komen!Niks geen extra vergadering nodig!

 2. In *Met het oog op morgen (Radio 1) zei H. gisteravond letterlijk: ‘Je voelt je als een lemming die een afgrond in wordt gedouwd.’ Wat een nederigheid! Het is ongetwijfeld de eerste keer in de geschiedenis dat een bestuurder zich identificeert met een dier dat zonder na te denken met de groep meeloopt, wat de gevolgen ook mogen zijn.
  *Zie: http://www.radio1.nl/nosmethetoogopmorgen (14 oktober -rond minuut 29)

 3. @Harrie : maar wat nog grappiger is, is de stilte die volgde op de lemming opmerking van de gedeputeerde. Die was heel kort maar lang genoeg. Na die korte stilte vroeg de interviewster ( en je hoorde bijna dat zij haar wenkbrauwen in een vragend boogje had gezet) … maar lemmingen springen toch zelf ?? De gedeputeerde zei haar dat zij beter had moeten opletten bij de biologieles en toen was het vraaggesprek voorbij.

  Nu wilde ik het weten ook en ging googelen : Lemmingen vermenigvuldigen zich snel. Te snel. En zijn, volgens de overlevering, zelfs bereid zelfmoord te plegen om de soort gebalanceerd in stand te kunnen houden.

  De Disney-organisatie heeft op de basis van deze verhalen een natuurfilm (White Wilderness, 1958) gemaakt over het leven in het hoge noorden, waaronder de lemming. In de film is duidelijk te zien hoe lemmingen in grote aantallen over een klif vallen. Dit was echter in scxc3xa8ne gezet, buiten beeld duwde men de beestjes over de rotswand heen.

  En dáárom klopt de vergelijking die de gedeputeerde maakte wel degelijk. Ton Hooijmaijers is een Disney-lemming !!

 4. Profetische woorden: “Wat doet Noord-Holland met onze belastingcenten? Weet jij het? Wij hebben namelijk geen idee! En toch betalen we trouw wegenbelasting aan de provincie. En via Den Haag sijpelt ook het een en ander in de provinciale schatkist. En wat zien wij daarvan terug? Weten wij veel, wij worden aan het lijntje gehouden! Wij Weten Nix zijn een groepje bezorgde Noord-Hollanders, en wij willen nou wel eens weten waar al ons zuur verdiende geld blijft. Het schijnt om miljoenen te gaan (maar helemaal zeker weten we dat dus niet!)”
  Zo introduceerde Hooijmaijers bij monde van een nep-actiegroep in 2007 de campagne ‘Weet jij waar je aan betaalt’ (zie ook het RaDa van 3 januari 2007)

 5. Vanmorgen zat hij ook tussen 07.00 & 08.00 uur in het Radio 1 journaal; vanavond staat hij met koe in de Kalverstraat (de foto) hernieuwd in het Parool.

  Vanmorgen vroeg fungeerde hij als mijn wekker, gecontrasteerd met Bos. Bos: gemeentes moeten hun geld onderbrengen bij de Bank van de VNG of een andere speciaal daarvoor bestemde en opgerichte Staatsbank. Hooijmaaijers riposteerde (pareerde, bracht daartegen in, reageerde daarentegen) dat de provxc3x88ncie door regelgeving gedwongen was om het geld verspreid onder te brengen, bij meer dan drie à vijf fondsen: en dan kan je niet meer alleen bij Staatsbanken terecht, dan moet je verder, en tot juli was dat ding in IJsland erg safe, een aanbevolen bank, vergeleken bij de andere banken. We MOESTEN wel naar IJsland volgens de regels, ook al WILDE IK, de provincie, DAT HELEMAAL NIET. Zo begreep ik van mijn wake up-call.

  Toen Hooijmaaijers tekenen ontving dat het daar niet goed zat, is hij, de provincie, Lodewijk Nappie zelve, De Zonnekoning, de gedupeerde gereputeerde gedeputeerde, zijn geld gaan herverdelen: er stond godverdomme 600 miljoen in IJSland. Voordat het mis ging hadden we goddank meer dan 500 miljoen weggezet. Resteert die schamele 78 miljoen schade. Verder niks. Allemaal gered! Knap hxc3xa8, hoorde ik door in zijn betoog.

  Mijn schoonvader wilde in de jaren vijftig, begin zestig een werkplaatsje in zijn schuurtje; hij timmerde wat, en zag een ambtenaar langskomen die zijn werk bekeek, keurig op tekening. De ambtenaar keek zeer bedenkelijk naar de creatie. Mijnheer: u werkt zonder asbest! Dat mag niet, dat is onverantwoord in de moderne samenleving! Anno 1962. Maar Schoonpa wilde geen asbest. Hij moest uiteindelijk asbest. Voor de veiligheid. ARBO, zeg maar.

  Anno 2004 verkoop je het schoonouderlijk huis met schuurtje met asbest, want schoonvader en schoonmoeder passed away. Maar ja, zegt de makelaar: dat asbest in dat schuurtje! Dat scheelt lelijk in de vraagprijs, zonder sanering. Dat moet je wel melden.

  Voor alle duidelijkheid: schoonpa was slim en karaktervol. Hij heeft het hoogspanningselectriciteitsnet in de Flevopolders aangelegd, en niet als kabeltrekker of grondwerker! Deze lieve man is de munter van de term Polderblindheid, na ongelukken met ondergeschikte Britse ingenieurs in het wereldrijk van Ir. Lely.

 6. Ik ben blij dat volgens H. in HD de provxc3xa8ntie dergelijke ongemakken niet zal afwentelen op de Noord-Hollanders! De centen zijn weliswaar op, maar de opcenten zullen niet worden verhoogd. Ik geloof daar geen barst van. Bovendien is er vanzelfsprekend altijd wel een andere reden te vinden om de belastingdruk te verhogen.

  Niet opcxc3xa8nten, maar ophxc3xa8ffen die provxc3xa8ntie!

 7. Een rare (RaDa?) verhouding tussen Jaspers en Hooijmakers, constateer ik, want zeg nou zelf…: “waar zou het RaDa zijn zonder Ton Hooijmaijers?” Het gaat mij te ver te suggereren dat Ton H expres 78 miljoenen op ijs gezet heeft om het RaDa te plezieren maar zo’n interview aan de NOS …!? Doorgestoken kaart! Jaspers kom eens uit de kast! Zo dom is zelfs Ton H niet om voor het vaderland te staten dat het geld maar op voetballers verhaald moet worden, nee: hij zet hem voor en jij kopt hem in, ter onzer vermaak!

 8. Plotseling zie ik de verbanden :

  De acties zoals de Koe in de Kalverstraat, de Prijsvragen, het met groot gebaar slopen van een gedeelte van het provinciehuis doot Ton zelf … alles bedoeld om de bestuurslaag die provincie heet ‘zichtbaar’te maken.
  En, soit, het heeft een paar duiten gekost maar het resultaat is er dan ook naar : nog nooit was de provincie zó zichtbaar.

 9. Marius (red. RaDa)

  @Cees: Ja, Ton en ik gaan ver terug samen! Maar we bedenken nog steeds ieder onze eigen teksten en ik leg hem geen woorden in de mond. Dat van die voetballers zei hij toch echt zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *