Ga naar de inhoud

Fantoom-klank

Zullen we Deposi-Ton maar even met rust laten dan? Die kritische begeleidingstaak heeft de redactie (linksom of rechtsom!) altijd graag op zich genomen, maar als jan en alleman ineens aan het kapittelen slaat… Theodor Holman heeft de Gereputeerde Gedeputeerde zojuist de Reuzekneusprijs uitgereikt, lees ik. Hoogste tijd voor een RaDa-stilte.

Nog even over die vervloekte triljoenen en dan ben ik daar voorlopig weer klaar mee: in de NRC stond dinsdag een treffende brief van een stadgenote van ons, die zich kantte tegen het taalgebruik op de economiepagina’s. Ik heb hem (onder instemmend geknik) voor jullie uitgeknipt/-gescheurd.

En nu we toch terug zijn in eigen stad: Haarlem 105 bedient bavocentristen met het Haarlems Kwartiertje; in aflevering 10 onder meer een impressie van Suzanne Groots unieke concert in de bouwput van de Raaks. Diezelfde Suzanne maakte een item over de weigerachtige Damiaatjes. Ze ging de hoogte in, tot aan ‘de ui’ van de kerktoren, op zoek naar klokken en klepels, en legde daar letterlijk de vinger op het technisch mankement waardoor de derde ‘kloing’ zich niet laat horen.

Hoewel? Het irritante is dat verstokte Haarlemmers die geamputeerde klank er natuurlijk toch bij ‘horen’ / aan toevoegen. Gerrie had er een mooie term voor: we horen fantoom-Damiaatjes.

.

5 reacties op “Fantoom-klank”

 1. Geachte Redactie,
  In uw kolommen is recentelijk regelmatig sprake van het omvallen van banken. Uit eigen waarneming kan ik U melden dat dit in het geval van Landsbanki niet klopt. Gisteren liep ik met m’n dochter over de Herengracht in Amsterdam en tot onze verbazing zagen wij dat het pand waarin hun bijkantoor gevestigd is nog stevig overeind staat.
  Vriendelijke groeten,
  Mevr. A.H. ter Poorten

 2. Vandaag hoorde ik dat ze aan het carillon bezig waren.Ook stond er een Nuon busje buiten.Ik heb een briefje onder zijn ruitenwisser gedaan met het verzoek om de Damiaatjes te fixen.(helaas mocht ik niet met de koster spreken want ik werd door een heel chagrijnige mevrouw de Bavo kerk uit gebonjourd…..)

 3. Marius (red. RaDa)

  @Mevr. A.H. ter Poorten: De redactie ziet goede mogelijkheden voor een vaste rubriek ‘Brieven van een letterlijke geest’, waarin u modieus overdrachtelijk taalgebruik uit de mediawereld tegen het licht houdt. U hoort nog van ons.

 4. Waarde Marius,
  Hoewel ik in Uw woorden een licht schertsend-schamper element bespeur, voel ik me toch zeer vereerd dat U mijn missie op zijn minst enigszins serieus neemt. Aangezien ik tot de generatie behoor die de taal van Voltaire nog beheerst, ben ik nu bezig een aantal brieven te schrijven naar Franse kranten, die de woordkeus van de NRC aangaande de ontwikkelingen op de effectenbeurzen in smakeloosheid evenaren of overtreffen. Wat dacht U van krantekoppen als ‘massacre boursier’, ‘carnage à Wall Street’ of van – houdt u vast – ‘l’hécatombe des Bourses mondiales’? En dat in het land van de hel van Verdun en de slag bij de Somme!
  Vriendelijke groeten,
  Mevr. A.H. ter Poorten

 5. Ik heb ooit in een kamer schoongemaakt waar iemand net een spataderlijke bloeding had gehad. Dat was letterlijk een bloedbad; het is verbijsterend hoeveel bloed er uit een stevige spatader kan komen. Maar er was geen dode gevallen, dus ik denk dat die kop niet helemaal klopt…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *