Ga naar de inhoud

Persepolis

Een grafische autobiografie, tekst en tekeningen van een Iraanse vrouw, die ruwweg de periode bestrijkt tussen de val van de Sjah (1979) en haar emigratie in 1994 – wat kan je verwachten?

Lepel maar op, het staat er allemaal in: de Revolutie, fundamentalisme, het repressieve bewind, onderdrukking van de vrouw, de oorlog met Saddams Irak (een miljoen doden), de ontberingen en onvrijheid van het dagelijkse leven, de uittocht van intellectuelen en dissidenten naar het Westen…

Marjane Satrapi’s levensverhaal begint als zij tien is – een pienter, leergierig meisje, dat ‘profeet’ wil worden. Ze groeit op in een welgesteld, marxistisch milieu; ze gaat naar de ‘Franse’ school. Geleidelijk maakt ze kennis met de gruwelen van de diverse regimes. Vrienden en familieleden worden gemarteld of geëxecuteerd.

Als ze veertien is en op school gevaar loopt door haar rechtvaardigheidsgevoel en grote mond, sturen haar ouders haar in haar eentje naar Oostenrijk. Daar brengt ze vier moeizame jaren door, tot ze in arren moede berooid en ziek terugkeert naar Iran – waar ze ook niet meer kan aarden.

Hier stop ik. Hoe meer ik over de inhoud vertel, hoe meer kans dat ik jullie afschrik, en dat zou doodzonde zijn. Satrapi kan toveren! Al die gruwelen en misère komen op een onsentimentele, niets verdoezelende manier aan de orde, maar door de droge humor, de geinige tekeningen en het olijke snoetje van die griet raffelde ik (geen striplezer!) zo door de 340 pagina’s heen en werd ik dol op haar familie.

Ik las de Engelse Vintage-editie, maar Persepolis is ook in het Nederlands vertaald. Inmiddels is er ook een film, maar daar ben ik dan weer niet zo benieuwd naar. Wie een indruk wil krijgen van de cartoons kan het best Googelen op Satrapi– images. Interviews met de schrijfster zijn ook wel te vinden, maar ik zou zeggen: begin met haar boek!

P.S. Silly, silly me: ik zie net dat ze op de Stripdagen 2004 een lezing heeft gegeven in de bibliotheek.

Nog een P.S. Ik merkte bij mijn blogrondje Binnensteeds dat ik zelf ook ben gepromoveerd tot stripfiguur. Ja, geen zee gaat mij te hoog!

.

4 reacties op “Persepolis”

  1. Goed gezien, Marius, dat ben jij. En inderdaad, Satrapi is ge-wel-dig. Ik heb de film nog niet gezien, maar die schijnt ook heel goed te zijn. Wel eerst het boek lezen – zo is dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *