Ga naar de inhoud

Licht huishoudelijk werk

Overhemden strijken doe ik alleen vanwege de sociale druk van mijn omgeving.

Dat is niks bijzonders, want zonder sociale druk zou ik (nu ik er eens over nadenk) heel véél dingen niet doen. En heel andere dingen juist weer wel. Ja, wat een merkwaardig wezen zou ik zijn zonder sociale druk!! Jullie zouden niks van me willen weten, dat weet ik haast wel zeker (nu ik er eens over nadenk).

Wie dan toevallig toch in mijn buurt kwam (zonder de bedoeling sociale druk uit te oefenen), zou zich walgend of proestend afwenden en huiswaarts rennen om daar te vertellen dat hij nóu iemand had gezien…

Nee mensen, het lijkt me beter dat jullie nog maar even doorgaan met die sociale druk, dan worden mijn overhemden tenminste ook gestreken – al komt daar nog wel wat meer bij kijken.

Want alvorens ik daadwerkelijk tot strijkdaden overga, moeten de condities ideaal zijn. Een lege, rustige namiddag na een welbestede ochtend schikt mij het best. Geen sores aan mijn hoofd – een contemplatieve geestesgesteldheid geeft bij het strijken de beste resultaten, zo leert de ervaring. En nog iets: er mag niet één gestreken overhemd meer in de kast liggen, anders breng ik de vereiste motivatie niet op.

Pas als aan alle bovenstaande voorwaarden is voldaan, komt het tot een serieuze poging. Met tegenzin zet ik de strijkplank op, breng de bout op temperatuur en leg die reusachtige baal strijkgoed gereed.

Verfrommelde overhemden die mij al langer kennen, weten dat er nog steeds van alles in het honderd kan lopen. In de praktijk schort er vaak iets aan de muziek. Bijpassende muziek is voor mij een sine qua non bij het strijken (willen alle humoristen die daar ‘strijkkwartetten’ gniffelden NU tegelijk de computer uitschakelen?).

Punk, Velvet Underground, Cure of Patti Smith zijn strikt uit den boze – heftige emoties en rauwe klanken leveren gevaar op voor tere weefsels; als je je mee laat slepen, rag je met de punt van de bout zo de oksel van een overhemd aan flarden. Ook bij boord en manchetten hoor je met beleid te werk gaan. Het luistert allemaal erg nauw.

Zo zou ik het bij Joy Division na een half zwart overhemd gedeprimeerd voor gezien houden. De juiste dosis levenslust laat zich evenwel lastig bepalen. Ska, klezmer en jazz maken nerveus. Anderzijds dient de muziek genoeg stuwende kracht te leveren voor de panden – de lange rechte einden, voor niet-strijkers. En op de een of andere manier laat ik me liever begeleiden door vrouwen dan mannen, alsof ik me voor die laatsten een beetje geneer.

Afijn, van de week was het weer eens zover. Strijkdag. Maar dit keer was alles anders. Ik moet enige aarzeling overwinnen voor ik jullie deelgenoot maak van mijn ontdekking. Het punt is, die voor mij nieuwe groep bestaat al sinds 1990 – misschien strijken al twee generaties jonge moeders erbij of is die cd opgenomen in een cassette ‘Golden Iron Hits’.

Hoe dan ook, dankzij mijn ontdekking steeg ik van de week tot grote hoogte: Stereo Lab heten ze! In trance liet ik de strijkbout, met precies de benodigde druk, over het textiel glijden, op de ontspannende ritmes van ‘Sound Dust’. Zwierig! Technisch volmaakt! Geïnspireerd! En wat me nooit eerder is overkomen, ik bespeurde zelfs een lichte teleurstelling toen ik na zorgvuldige inspectie in het laatste overhemd van de stapel geen kreukeltje meer kon ontdekken. Dankzij Stereo Lab!

Er was een wereld voor mij opengegaan.

Waar ik trouwens nog wel mee zit, is het vouwen. Ik heb echt een broertje dood aan overhemden opvouwen. Als iemand daar nog een stimulerend muziekje voor weet, houd ik me aanbevolen. Want veertien onberispelijk gestreken overhemden die daar dagenlang over een stoelleuning hangen…

.

 

.

27 reacties op “Licht huishoudelijk werk”

 1. Overhemden vouwen? Wat krijgen we nou? Gewassen overhemden hang je op aan een… juist, aan een *knaapje*.

  En goede overhemden hoef je zelfs niet te strijken als je maar over de juiste knaapjes beschikt.

  Neem trouwens een voorbeeld aan dat knaapje van Hans Spekman voor de onderkant (van de arbeidsmarkt). Die draagt helemaal geen overhemden; die heeft sch..t aan alle conventies!

 2. Als ik je nog eens tegenkom wil ik je haarfijn uitleggen hoe je het beste een overhemd kunt opvouwen. Wil je ook weten hoe je sokken moet breien? Kan ik je ook vertellen.
  Nog een vraag aan Carel: weet je niet of je sch..t met een ei of met een ij moet schrijven? Mag allebei hoor.

 3. Ha ha ha! Ik kijk er het liefst een film bij. Dan wel graag 1 die ik uitzoek en graag mijn vriendin de deur uit! Anders wordt het niks.

 4. Gewoon niet meer doen.Alles nat ophangen wat je eigenlijk zou moeten strijken.
  Misschien volgende keer wat live muziek erbij?;-)

 5. Wat een slechte raadgevers. Achitofels. Gewoon strijken, S T R I J K E N niet,
  herhaal N I E T op Spekman lijken

 6. Hoorus Schulp, wie gaat hier nou met de eer strijken? Die Achitofel had volgens mij wel degelijk goede raad. Kijk dat de HEERE daar om HEM moverende redenen effies geen zin in had is een ander verhaal.

  (“Toen zeide Absalom, en alle man van Israël: De raad van Husai, den Archiet, is beter dan Achitofels raad. Doch de HEERE had het geboden, om den goeden raad van Achitofel te vernietigen, opdat de HEERE het kwaad over Absalom bracht.”)

 7. King Crimson; daarmee ging het het beste. Maar op zondagochtend bij Ned.3 (Vrije Geluiden?)ging het ook best. Een mooi overhemd, tikje netjes, staat jou erg goed mag ik je zeggen; volhouden dus! Toen ik nog streek (het gaat mij te goed!) streek ik alles; onderbroeken, washandjes (in ongebruik vervallen), zakdoeken (veel!) en natuurlijk mijn theedoeken. Ik kon er een kinderlijke voldoening uit halen…maar dat alles is voorbij…

 8. Schulp,Carel,Cees.Waarom moeten jullie zo in geheimtaal spreken…Ik snap het wederom helemaal niet meer.Ik haak af.Wederom.

 9. @suzanne: niet afhaken hoor, ik wist ook niet wie achitofel was, voor ik erover begon. ik wist alleen dat zijn raad gold als slecht, dus toen kwade genii marius begonnen op te stoken om zijn overhemden niet te strijken en op hans spekman te gaan lijken dacht ik goed te doen aan het spelen van de achitofelkaart. wist ik veel dat carel ook een concordantie en een pc met wilipedia had….
  een concordantie is een boek waar je precies in kunt lezen hoe vaak het in de bijbel bijvoorbeeld over schoenen of schelvis gaat en op welke bladzijden….

 10. Wie is Hans Spekman?(alles uitgelegd waarvoor dank, behalve deze ontbrekende informatie..)

 11. Hebt u even als het over strijken moet gaan?

  Eerst: @Suzanne Groot: De heren spreken in de tale Kanaxc3xa4ns: de Staten Vertaling van de bijbel uit 1638, wat een enorme invloed heeft gehad op de vorming van de Republiek (der zeven Vereenigde Nederlanden; kortweg: Nederland). Cultuurgeschiedenis; no less, no more. Blijf hangen. Hun, serieuze, spelletjes, want dat is ons aller background, of je je daarvan bewust bent of niet: wij waren 300 jaar geleden net zo fundamentalistisch als de moslims nu nog; mijn moeder droeg in 1970 ook nog een hoofddoekje. Waar hebben we het in Jezusnaam over anno 2008. Skip Wilders, Bush en Verdonk. Fortuijn was nog wel funny met zijn dwarsigheid. Jammer dat Volkert van der Graaf niet kon wachten. F. had zichzelf wel afgeschoten als bestuurder. Het was niet nodig! Zonde. Verkeerde politieke inschatting om F. te elimineren; niet principiëel onjuist, als het gevaar groter was geweest.

  Maar nu: strijken!

  Ik citeer uit Behandeling der wasch, door J.W. Suyver-Landré. [Het reinigen en opmaken van verschillende stoffen. Handleiding voor Huishoud=Industrieschool en de Huishouding.]. 1912. 3de druk. P. 116. Strijken én Vouwen zijn één proces!

  Overhemden (fig. 64).
  [Scannen van de figuur gaat nu niet].

  Vocht het overhemd.
  Stijf de twee helften van het front, één voor één; het boordje en de manchetten. Zorg ervoor, dat er in ‘t platte stuk bovenaan den rug, en in de ruimte van de mouwen geen stijfsel doordringt, en wasch deze met lauw water uit plekken, waar ze niet behoort.

  Strijk het gladde stuk, den rug dubbel, en de mouwen, en strijk hierin 1 à 2 plooien, (fig. 64: 1) alléén aan den voorkant van ‘t hemd.

  Strijk de manchetten en daarna het boordje stijf en rond; glans de manchetten wanneer ze breed zijn.

  Leg het hemd plat neer met den rug op de tafel. Verdeel de ruimte in smalle plooitjes, van ongeveer 8 à 10 c.M. lengte en strijk deze er stevig in; laat het verdere ruime gedeelte in eenige groote plooien uitloopen, en strijk deze plat. Zorg dat het boordje rond staat, en de schoudernaden plat gestreken zijn.

  Schuif een overhemdenplankje xc3xb2f alléén een molton doek tusschen rug en voorgedeelte van het hemd; A: om het strijken van het front gemakkelijker te maken, B. om te voorkomen, dat er indrukken van de plooien in ‘t front komen. Maak het front een weinig vochtig, veeg het af, en strijk eerst de bovenhelft, daarna de onderhelft. (deze ‘t laatst, om te voorkomen, dat er indrukken van de boven- in de onderhelft komen). Zie voor ‘t strijken: de algemeene regels; en fronts. Behandel het overhemd, wanneer ‘t op een strijkplank gestreken wordt, op de volgende wijze: Strijk het gladde stuk, de mouwen, de plooien in de mouwen, de manchetten, het boordje, strijk dit rond, strijk de schoudernaden plat, schuif ‘t hemd aan de strijkplank, gebruik in dit geval geen overhemdenrekje, strijk ‘t front en behandel het verder op genoemde wijze.

  Glans de bovenhelft, daarna de onderhelft. Leg het karton eerst op, daarna ónder de onderhelft; bij den hals een weinig schuin.

  Strijk ten slotte ‘t voorgedeelte van het hemd, en leg onder ‘t front een stolpplooi. Strijk, wanneer het overhemd op de plank gestreken is, rug en voorkant; leg het hemd met den rug boven, op de plank, en strijk de kleine en groote plooien er in.

  Maak den boord dicht, keer het hemd om, zoodat de rug boven ligt, vouw het in de lengte, omstreeks den mouwnaad recht om (fig. 64: 1); en vouw de mouwen eerst naar beneden, dan naar boven (fig. 64: 1).

  Speld de omgevouwen zijkanten van het hemd aan elkaar vast (fi.[sic!]64. 2), vouw ten slotte het hemd dubbel (fig. 63: 3) en speld den rug aan de zijkanten vast. Strijk het onder ‘t vouwen telkens even op.

  Overhemden met dichte fronts. – Behandel deze over ‘t algemeen evenzoo, doch keer, nadat het front gestreken is, het hemd om en strijk dan de groote plooien.

 12. Overigens heb ik Jort ooit horen beweren dat een gemiddeld goed HEMD begint bij €700,–. Dat is basics; niet minder. Anders heb je het nergens over.

  Hij is wel wat bijgedraaid [onder de goede invloed van braafste huisvrouwtje, bigvarkentje en schattig meisje Georgina Verbaan], maar wat een schattig arrogant jochie is en blijft hij toch, die Jort.

  Ik koop mijn prachthemden echt gewoon bij HEMA, en ik vind €29,95 werkelijk al een tientje te veel. Kunnen die kinderen in Bangladesh nou echt geen goekoper uurloon rekenen?

 13. En laten we het nou eens hebben over zo’n ander schattig baasje. Hij zat bij mij op schooltsje en heulde destijds met Echt Rechts. Woonde op de Hoge Duin en Daalsche Weg. Was-ie de weg toen al kwijt? Er is op de hoek van Pandpoort en Zijlstraat een brandbom naar binnen gegooid, bij linkse boekwinkel Agora, in 1979. Was-hij dat? En, gezien de kop & attitude: broertje van Beau?
  What became of Pieter? De meest prangende vraag over mijn middelbare schooltijd.

 14. Ik bedoel, voor alle duidelijkheid: wie is Pieter van Erven Dorens anno nu?

 15. Trouwens: met Groot, herhaal ik voor The Outsiders: who the Hell is in godesnaam Spekman? Afgezien van dat-ie een lul is, want dat is wel duidelijk uit de berichten.

  Mag ik jullie in dit verband wijzen op de gevaarlijke aanwezigheid in het Haarlemse van de heer Menno Evers?
  Hij was ooit wethoudertje in de deelraad van de Rivierenbuurt, en is nu buurtcoxc3xb6rdinator in de Slachthuisbuurt. Daar kan hij in wezen weinig kwaad, uiteraard, maar in de Rivierenbuurt heb ik hem destijds wel een halt toe geroepen, en dat was einde wethouder Evers. Was errug leuk, after all.
  Laatst trof ik deze meneer in Albert Heijn Grote Houtstraat; kennelijk ook nog verhuisd naar Haarlem.

 16. Marius (red. RaDa)

  @Kees: Wat had je gebruikt gisteravond?
  Evt. kun je de plaatjes uit Behandeling der Wasch naar mij sturen als illustratie bij het stukje. Geen plaatjes van Spekman s.v.p.
  @Cees: Washandjes strijken… had je dat zelf bedacht? King Crimson ga ik eens uitproberen.
  @Suzanne:Ik heb Achitofel ook opgezocht, maar gun de heren graag hun onderonsjes. ‘Live muziek’, lees ik dat GOED!!!???

 17. Hoe grappig zou het zijn de was te strijken met een Echte strijker erbij….Beetje Bach,beetje Ysaxc3xbfe,beetje Telemann….een lust voor het oor en voor de was!(absurdistisch theater…)

 18. @Suzanne
  Bij strijken is slechts één fatsoenlijk strijkje mogelijk: Olivier Messiaen’s “quator pour le fin des temps”. Als je helemaal in de kreukels ligt kom je er na het beluisteren hiervan weer helemaal gladjes, geknipt en geschoren uit.

 19. @Suzanne: strijkers. Dt is voor mij alleen maar: keihard knallend vuurwerk. Niet mijn favoriete strijkmuziek. Dat is eerder Talk Talk.

 20. Voor mij betekent strijken mensen gelukkig maken met mooie muziek(geen Messiaen).Ook tijdens het wekelijkse andere strijkwerk.Dus Marius.Mocht je de behoefte voelen dat een keer uit te proberen hebben we er een nieuw onderzoek bij dat zeker CNN zal halen.

 21. @Suzanne; Tijdens een avondje Mosterdzaadje werd ik tot mijn verbazing geheel gelukkig van ‘dat andere strijken'(van klassieke muziek!):
  VIOOL EN PIANO
  LIEKE TER WINKEL – VIOOL
  FEMKE DE GRAAF – PIANO
  Beethoven, Ysaxc3xbfe, Poulenc

  een ontdekking!

 22. @suzanne: nou zijn er drie dagen verstreken en niemand heeft je uitgelegd wie Hans Spekman is. Ze moeten daar in Haarlem denken:”Dat doet Schulp wel weer, daar hebben we schulp voor, typisch iets voor Schulp,” of iets van soortgelijke strekking.
  Hans Spekman, Suzanne, is de Minister President van Nederland in 2016. Hij is klein begonnen, als wijkwethouder in Utrecht, maar hij had een prima methode om met Echte Probleemjongeren om te gaan. En in de PvdA, daar zijn Probleemjongeren zo’n beetje de Superbenzine voor je carriere. Dus Hans werd Tweede Kamerlid want hij kende de Problematiek van de Probleemjongeren van Heel Nabij. En nu denk jij natuurlijk dat Hans, toen hij eenmaal op het Haagse Fluweel zat, zijn Probleemjongeren wel pijlsnel zou vergeten. Maar zo is het niet. Dat kon je al zien aan zijn kleding. Hij bleef gewoon truien van de Wibra dragen, niks geen overhemden van zevenhonderd euro, gewoon een swieter van negenvijfennegentig, een bedrag waarvoor ze er bij de Wibra ook nog een capuchon opzetten. Gewoon Hans Blijven, dat zei zijn moeder ook altijd. En die eenvoud, bescheidenheid en oprechtheid gaan Hans heel ver brengen, tot het hoogste ambt. Want zo zijn wij goudeerlijke Hollanders. Wij kijken niet waar je wiegje heeft gestaan. Rabat, de Schildersbuurt, de Goudkust, ieder heeft in ons land gelijke kansen. Ons land is een Gelijke KansenFestival, een Gelijke HansenFestival. Mooi he?

 23. Dank Schulp: Dié Spekman! Opvallend dat ik van RaDa-bijdragen de indruk ontvang dat de man een plaatselijke lul is, terwijl hij er alleen maar niet uitziet; wat mij betreft heeft-ie daar goede redenen voor! Onse liefe Heer hep nou ee’maal rare kostgangers. Dat je geen plaatje van hem moet snap ik wel, maar is ook zeer oppervlakkig, buitenkantig.

  Kijk: Menno E. ziet er redelijk gelikt uit, nou ja met een té soft hoofd (Groen Links dus). Maar een hoop etter dat die man kan verspreiden in zijn achterlijkheid; dat wil je niet weten! Daar wil ík dus geen plaatje van zien.

 24. Dank!Dus De Hr.Spekman zou aan mij een handvol hebben.Ik ben namelijk een probleemjongere.Een man naar mijn hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *