Ga naar de inhoud

Valt het doek?

Morgen is het uur van de waarheid voor Gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Provinciale Staten van Noord-Holland houden op verzoek van de SP een extra vergadering over de verdwenen (op)centen.

Maar hoeveel waarheid mogen we van de koene Landsbankier zelf verwachten? RTL-nieuws voelde Deposi-Ton vandaag aan de tand; de interviewer oogstte op zijn laatste vier vragen slechts eenlettergrepige antwoorden – drie ferme nees en één even ferm ja (niet in die volgorde!) op
“Zijn er door u of de Provincie fouten gemaakt?”
“Bent u verantwoordelijk?”
“Bent u schuldig?”
“Denkt u dat de burgers dit begrijpen?”

Daar komen jullie wel uit, toch, dankzij al die gratis ego-bezichtigingen en excursies met gids die het RaDa de afgelopen jaren in Hooijmaijers’ psyche organiseerde**.

Morgen bij het debat zal de ‘man van 78 miljoen’ aanzienlijk meer tekst moeten hebben dan bij RTL, anders valt het doek.

Niet alleen provinciebestuurder Hooijmaijers was het mikpunt van hoon en spot de afgelopen weken. Her en der werd zelfs het bestaansrecht van de hele bestuurslaag ontkend: Marc Chavannes betitelde de provincie in zijn NRC-rubriek ‘Opklaringen’ als een ‘laboratorium van luxueuze en loze innovatie’.

Ik moest aan die kritiek denken toen ik vanmiddag zag welke vreemde aanblik Paviljoen Welgelegen momenteel biedt.

 


4 reacties op “Valt het doek?”

 1. Ton Hooijmaijers in het financieel dagblad;

  “De provincie Noord-Holland heeft eind augustus, begin september aan de Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën gevraagd of het nog wel veilig was geld aan te houden bij de IJslandse spaarbank Landsbanki. ‘Blijf zitten waar je zit, was hun antwoord.’
  Dit zegt de Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD). Hij is portefeuillehouder financiën. Onder zijn verantwoordelijkheid blijkt Noord-Holland nu euro 78 mln gemeenschapsgeld te hebben geparkeerd bij het omgevallen Landsbanki. In totaal heeft de provincie bijna euro 100 mln uitstaan bij probleembanken, omdat er ook nog euro 20 mln uitstond bij Lehman. Die bank viel ook om.

  Gedeputeerde Hooijmaijers zegt ‘zwart op wit’ de verzekering te hebben van Financiën en DNB dat hij het provinciegeld bij Landsbanki kon laten staan. Een kopie daarvan wil Hooijmaijers nu niet laten zien. ‘Nog niet.’ DNB zegt de brief te willen zien voordat de centrale bank kan reageren.”

  Twee dagen later laat Hooijmaijers weten dat hij zich heeft vergist, hij kan de gewraakte brief niet overleggen.

 2. Het provinciehuis inpakken (is zo te zien alvast gedaan (door Christo?)) en daarna wegwezen! Van Nederland één provincie maken dan valt deze automatisch onder de rijksoverheid. Zo’n bestuurslaag moet je zoals een bruinkoollaag gewoon weggraven desnoods bij dagbouw. Je zou kunnen bekijken of hij eventueel goed brandt dan brengt hij nog iets op (wel co2 afvangen).

  Mooi stukje ook van Martin Sommers in de Volkskrant vandaag over heer Hooijmaijers.

 3. Het zal toch niet waar worden dat het RaDa zijn meest prominemte knuffel-bestuurder moet gaan missen?! Daar sta je dan met een ‘hand vol pennen’, Marius!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *