Ga naar de inhoud

Vergeten groenten

 • De gele oerbospeen
 • De paarse oerbospeen
 • De ruigharige pastinaak
 • De Drentse keiknol, die in de vroege achttiende eeuw van het menu werd afgevoerd vanwege de onherstelbare schade die hij toebracht aan het serviesgoed
 • De schuwe, vrijwel uitgestorven reuzekroot, die uitsluitend nog voorkomt in een reservaat in de Achterhoek
 • De dwergerwt
 • De Afghaanse jukboon
 • De moeraskalebas, die ontplofte als een onwetende huisvrouw hem te lang boven water bewaarde en in zijn hoogtijdagen menige plaggenhut verwoestte. De moeraskalebas veroorzaakte in 1563 een schisma in de Bond van Vergeten Groenteboeren en werd in 1648 van overheidswege verboden.
 • De zwarte nachtkapucijner, die 72 uur moet weken en twee keer zolang moet koken en daardoor begrijpelijkerwijs de strijd om de gunst van de consument verloor van de groente van HAK
 • De Maastrichter aardpeer, die tachtig meter onder het maaiveld groeide en uitsluitend geoogst kon worden door gekwalificeerde Limburgse mijnwerkers!

Vanavond tussen 22.00 uur en 24.00 uur in het Wapen van Kennemerland, alias de Stinkende Emmer, verzorgt de voltallige eenpersoons hoofdredactie een optreden van 20 minuten, samen met de huisdichteres. Het thema van deze culi-culti-avond is ‘vergeten groenten’.

8 reacties op “Vergeten groenten”

 1. Zou het kunnen dat de ruigharige/ruwharige pastinaak nog steeds, maar dan onder een andere naam gekweekt wordt? Ik mag me graag bezighouden met verdwenen hondenrassen en constateerde onlangs dat wat in de onvolprezen hondenencyclopedie van Le compte Henri de Bylandt (1904) een ruwharige (rauhhaariger/wire-haired)pinscher genoemd wordt, tegenwoordig schnauzer heet.

 2. @harrie: comte, compte, waar zit het verschil, de wortel is hetzelfde, het gaat om tellers, knakenpoetsers. Die p is een vondst uit de renaissance meen ik, net als het dakje.

 3. Ik kom net terug van een bijeenkomst in de kookstudio van slowworld aan het Donkere Spaarne. Er werd gesproken over het ‘Landje van de Boer'(www.landjevandeboer.nl).Dat is het terrein achter het gemeentehuis van Bloemendaal waar een groep enthousiasten bezig is om allerlei vergeten groenten aan de vergetelheid te ontrukken. Centraal stond de Bloemendaalse Gele, een lokale kool die veel op de zandgronden in Bloemendaal werd geteeld. Vergeten groenten zijn ‘heet’ kennelijk.

 4. @Schulp: het dakje is een teken om de elisie van de Oudromaanse-streepje-Latijnse /S/ te markeren, en dus de sleetsheid van de oude Fransen in dezen: hxc3xb4pital voor eerder hospital, en overal eender; twaalfde eeuws, meinetwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *