Ga naar de inhoud

Kneien en knutselen

Eerder schreef ik hier over ‘pitsen’, ‘titsen’ en ‘teuven’. Ik hou van dat soort woordjes, waarin een kleine* taal groot kan zijn.
‘Kneien’ is er ook zo eentje. De
huisdichteres gebruikt ‘kneien’ voor stoethaspelen, onproductief zitten prutsen, etc.

Overweldigende steun voor dit idioom vind ik niet op het grote, boze web. In een lijst met Lottumse woorden staat ‘kneien’ voor ‘kneden’. Dat is het dus niet: een kleier wordt pas echt een kneier als de klei te hard is of te smeuïg.

Ah..hier! Op een computerforum: ‘Tijd om een USB cardreader erin te kneien >:) Ik heb ergens nog een goedkope sweex 6 in 1 liggen.’ Een hondenbezitter heeft vier jaar zitten kneien om zijn beest een bepaald kunstje te leren en in een discussie onder orkestmusici over pedaalnoten wordt geklaagd dat je te vaak ‘een onbestemd gebrom achter in het orkest hoort waar dan iemand heel trots heel lelijk en vals zit te kneien’.

Afijn, ik heb het woord sinds kort geadopteerd. Het ligt me voor in de mond. Te voor. Gisteren toen we even oefenden voor ons optreden (zie hier) ging het al mis. En toen we echt in De Stinkende Emmer stonden natuurlijk ook:

“De Drentse kneikol… uh… (hilariteit voor twee) … De Drentse keiknol, die van het menu werd afgevoerd…”

 

*Inkoppertje voor betweters.

5 reacties op “Kneien en knutselen”

 1. Het zal 1980 geweest zijn, in metaalwerkplaats van het bedrijf waar ik toen werkte hoorde ik voor het eerst over “Kneien”.

  Het stond voor niet zuiver werken. Dingen die niet pasten met een klapje hier, een hechtlasje daar, en met behulp van een hele grote bankschroef passend maken. “Kneiwerk” is daardoor altijd krom, zit vol inwendige spanningen, en vertoond links en rechts butsen.

 2. Als er gekneid wordt in een orkest dan is dat niet een donker laag gebrom wat enigszins valsig is. Geknei achter in het orkest betekent, dat de koperblazers en het slagwerk(zoals altijd,ze hebben een reputatie hoog te houden als rouwdouwers..)niet opletten, omdat ze roddelen over lekkere wijven in het desbetreffende orkest(meestal de harpistes of de violistes), sex, feesten, toepen, en scoren.
  Bij nader terughoren lijkt het wel een beetje op een donker gebrom…nuja…

 3. Is het misschien een afgeleide van ‘knoeien’, dat (volgens het etymoligisch woordenboek) verwant is aan het oudnoorse ‘knyja’?
  Je bent ‘m al googlend wellicht ook tegen gekomen, Marius: de term ‘kneikont’. Die vond ik nav jouw stukje op een forum waarop iemand hulp zoekt bij het maken van hoezen voor haar Ikeabank. Die zit namelijk onder de vlekken zit, omdat het ‘kneien’ bij haar kennelijk ‘genetisch is aangeboren’.

 4. Peter Holthuizen

  Kneien is inderdaad Limburgs voor kneden. Die eerste e in het woord moet je eigenlijk uitspreken als xc3xa8, dus knxc3xa8je. Nou kom ik Neet oet Lottum, maar min of meer uit de buurt, en daar zeggen we het dus zo.
  Ach, het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag…

 5. Marius (red. RaDa)

  @allen: kneikont, kneiwerk, knxc3xa8je… wat een fijne aanvullingen! Blij dat ik knei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *