Ga naar de inhoud

Kiezende kranten

Kwaliteitsmannen van kwaliteitskranten die een boek hebben geschreven over de kwaliteitskranten, die het (gaahwwwp!) best wel moeilijk hebben: Hans Wansink (De Volkskrant) en Warna Oosterbaan (NRC) worden op de Mediapagina van de Volkskrant (10-11) geïnterviewd over De krant moet kiezen.

NRC.next heeft al gekozen (geen nieuwtjes, geen shownieuws) en plukt daarvan de zoete vruchten, de rest schippert teveel. De twee journalistieke heren poneren eendrachtig de stelling dat de moderne kwaliteitskrant, om de kwaliteitslezer terug te winnen, terug moet naar de kern: sterke politieke, economische en culturele redacties, niet beknibbelen op buitenlandse correspondenten en onderzoeksjournalistiek.

Duidelijk, toch? Een eenvoudige remedie.

De layout van dezelfde Mediapagina illustreert onbedoeld hoe moeilijk kiezen is.

Het is een fraai triptiek: centraal het vijfkoloms interview, met een foto van Wansink en Oosterbaan. Twee ernstige, gebrilde mannen in slijtvast colbert en zwart overhemd – elk zorgelijk gebogen over een noodlijdende kwaliteitskrant (er trekt ook een hoogopgeleide, hoogzwangere vrouw door het vertrek, in contrasterend rood – die symboliseert natuurlijk de doelgroep).

Rechts is het interview geflankeerd door een TV-rubriek rond Joran v.d. S*.; over hoe gehaaid Peter R. de V.** de media bespeelde in RTL B.*** en De Telegraaf; en over diens gekibbel met Freek de J.**** bij Pauw en W.*****.

Boven het linkerpaneel van het drieluik (één kolom) staat ‘De emmer van ‘Topper’****** Joling is overgelopen’, met als nieuwsbronnen Shownieuws (SBS6) en De Telegraaf.

Kwaliteitskranten zijn de kranten die voor ons kijken naar de programma’s die wij van ze moeten verafschuwen en die ons bijpraten over de abjecte roddels die ze voor ons lezen in de kranten die zij geen kwaliteitskranten vinden.

*Populaire, slechte man uit Aruba

**Populaire misdaadverslaggever op de televisie

***Populair roddelprogramma over celebriteiten.

****Alleen bij zichzelf nog populaire cabaretier

*****Populair infotainment programma met Witteman en P.

******De Toppers zijn drie Nederlandse zangers in het populaire genre die naar Moskou zouden gaan om het Songfestival te winnen. Twee leven nu in onmin, de derde leeft van een bijstandsuitkering.

3 reacties op “Kiezende kranten”

  1. en dan mag ik niet eens in vloeken uitbarsten als die “Toppers” ook nog mijn JOURNAAL bevuilen met hun aanwezigheid!

  2. Hoe je nog oog hebt kunnen opbrengen voor de naastliggende kolommen. Midden in beeld de meest bevallige vrouw der vrouwen, dame in rood met bult….Ik heb geen letter meer langs mijn pupillen gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *