Ga naar de inhoud

Tafelrede

Het was een vaste grap in het kabinet Den Uyl:”We zijn bij het laatste agendapunt. Kan iemand de kroketten vast koud zetten voor Joop?” Nadien is het er niet beter op geworden met broodtrommeltjespremiers als Kok en Balkenende. Als smulpaap heb je niets te verwachten van de gevestigde politiek, zoals wij die helaas kennen in dit land.

Daar komt binnenkort verandering in als mijn partij het voor het zeggen krijgt. De PAVOHOVAHA (onthoud die naam!) is een partij voor radicale luiaards en principiële levensgenieters uit alle groeperingen van de samenleving, en ik ben er zowel voorzitter, secretaris, lijstduwer en lijsttrekker van.

Ons verkiezingsprogramma is onder constructie (wij willen geen ijzer met handen breken), maar ter gelegenheid van dit diner presenteer ik hier alvast onze beleidsvoornemens op culinair gebied voor de periode 2009 tot 2040.

De PAVOHOVAHA , het zal niemand verbazen, is een partij van  lekkerbekken, van natafelaars en uitbuikers – en met die boodschap willen wij ook de wijken in (mits het zonnetje schijnt en we niet ergens zijn blijven plakken op een terrasje).

Ons credo is eenvoudig: FAST FOOD is de vijand!!! Leve SLOW FOOD!!!

Soms ( als ik een middagdutje doe, of wegdoezel op een bankje in het park) heb ik EEN DROOM. Ik heb een DROOM dat in het hele land uitzinnige hordes getergde partijgenoten en geestverwanten de supermarkten intrekken en in blinde razernij de schappen ontdoen van Aardappel Anders, instant satésaus, shoarmakruidenmix, en miljoenen Mona-toetjes, om vervolgens ten overstaan van geschokte tweeverdieners een allesverzengend vreugdevuur aan te richten van alle magnetronmaaltijden en in plastic verpakte, voorgebakken poffertjes en pannenkoeken.

Maar laten we wel zijn, ik ken mijn papppenheimers. Die staan als de revolutie uitbreekt liever op een stroopsoldaatje te sabbelen.

Daarom komt het PAVOHOVAHA-bestuur met deze beleidsinstrumenten:

 • Als wij een absolute Kamermeerderheid krijgen, wordt de prijs van voedingswaren omgekeerd evenredig aan de bereidingsduur. Een one-minute steak kost dan tweehonderd keer zoveel als een sukadelapje.
 • De BTW op gardes en vijzels vervalt
 • Tevens willen wij jaarlijks tien miljoen investeren in een landelijke campagne om het stoofpeertje (met rode port en kruidnagelen) een beter imago te geven onder allochtonen en jongeren.

Om ons gedachtengoed verder te verbreiden wordt momenteel hard (althans, zo hard mogelijk!) gewerkt aan de samenstelling van het PAVOHOVAHA-KOOKBOEK, dat volgens planning vóór december 2014 zal verschijnen.

De werktitel hebben we al: Op een Laag Pitje

.

10 reacties op “Tafelrede”

 1. Kom niet langs bij mij in de wijk(lees:het Kenauhofje)Wij zijn namelijk namelijk ERG slow food,wij zijn namelijknamelijk slow in alles!Slenteren,bij elkaar aankloppen voor een goed gesprek,ouwehoerend en rokend op het binnenplaatsje(want roken doen we samen buiten!),wintervuurkorfjes maken,samen koffietjes doen,alle deuren staan open,en iedereen houdt op zijn eigen manier van elkaar.Ook de poezen(welgeteld 7 op 5 huisjes)doen mee!Mag ik lid worden van jouw partij?per direct?Doe rustig aan met reageren..ik heb alle tijd…

 2. Marius(voorzitter PAVOetc.)

  @suzanne: ik zal de ledenadministratie vast waarschuwen dat er binnenkort werk aan de winkel is! Welkom!

 3. Intussen probeer ik als een bezetene het concept Slowcity van de grond te tillen in Haarlem…..

 4. Ja tjesus…., dan zijn zelfs mijn favoriete danspasjes, – die van de slowfox en de Weense wals -, er niet meer bij! Ik bedoel die bevatten naast een tergend langzame stap toch ook twee stapjes die relatief snel zijn?

  Mij dunkt dat er met spoed een commissie moet worden afgescheiden door de PAVOHOVAHA die het relativiteitsaspect van de onthaasting onder de loep neemt.

 5. @carel : wat zou je zeggen van een drastische verlaging van de maximunlichtsnelheid

 6. Marius en fikkies! die verpakte gerechten branden niet: te veel vocht, ingespoten water in de vleeschelijke ingrediënten van deze nutritiënten! De verpakkingen zullen wel fikken. Was er rond het EK niet ook een nattig brandstapeltje op de Grote Markt dat niet fikken wilde; en iets met een ME-achtig persoon? Ik meen ooit zoiets gelezen te hebben, ergens. Too slow to remember. De slak is al jaren mijn patroonheilige.

 7. Of was jij dat destijds bij de Vomar? Kijk, dat was nog eens een fik! Daar leg je eer mee in.

 8. @H.Sloos : Hoewel ik het gedachtengoed van PAVOHOVAHA een zeer warm hart toedraag ( ik opperde zelfs om names deze partij een zetel te gaan bezetten in de volgende raad zodat ik steevast sloffend en een uur te laat in de Haarlemse raadszaal plaats zou kunnen nemen tijdens de vergaderingen ), behoeft deze stad enige haast in haar rustgevende ontwikkelingen. Bezonken is het immers al, afzinken moet voorkomen worden…

 9. @schulp: Het idee met die lichtsnelheid verlagen? Koos Spee zal er ongetwijfeld oren naar hebben maar we moeten daar geen voorstander van zijn! Sterker nog, de PAVOHOVAHA moet het reizen met de lichtsnelheid juist bevorderen. Wat zoveel haast heeft dat het tegen de lichtsnelheid aan zit,lijkt namelijk zeer langzaam te bewegen, tot zelfs stil te staan voor het PAVOHHOVAHA-waarnemendlid in kwestie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *