Ga naar de inhoud

Agressief chauvinisme

 

NIEUW HAARLEM stond er op het blauwe bord bij de gemeentegrens bij de Liede. Ik moet het eerst nog zien, dacht ik, met oud-Haarlemse scepsis.
Op de Amsterdamse Poort stond met nog natte, nijdige paarse letters HAARLEMMERPOORT. Nou, nou… Ze laten er geen gras over groeien! Die campagne was toch pas gisteren begonnen?

En op straat bespeurde ik iets… iets … ondefinieerbaars. Verbeeldde ik het me, of waren de mensen ZICHTBAARDER dan voorheen? De stad tintelde, van een nieuw soort energie. Benutte energie!

Het was overal! In het Spaarne dobberde een man met snor en alpinopet. Omstanders beletten hem aan wal te klauteren en sloegen hem met een stokbrood. “Die lul beweerde dat hij de Seine mooier vond!” legde een van hen me ongevraagd uit.

De bevolking pikt het snel op, dat moet je de burgemeester nageven. Bij het Bakenesser Hofje lag een vrouw bloedend op het trottoir. “Die vent gaf me een oplawaai, maar hij had het verkeerd verstaan. Ik zei echt tegen mijn vriendin ‘nee, ik heb liever een Haags hopje’, maar hij verstond ‘ Haags hofje’ en dat viel helemaal verkeerd.”

“Let in het vervolg goed op uw woorden, mevrouw, zolang u in deze stad bent!”, zei ik terwijl ik haar hoofdwond bette. “Haarlem is niet meer wat het was. Er heerst hier een nieuw, agressief chauvinisme. Ik denk er het mijne van, maar kennelijk is dat een minderheidsstandp…”

Toen werd alles zwart. Toen ik bij mijn positieven kwam, hoorde ik door mijn oorsuizingen heen een man oreren. Een man met een beschaafde stem. “… helaas geen genade meer voor dit soort ouderwetse provincialen. We kunnen geen uitzonderingen maken. Het zal even wennen zijn voor het RaDa, maar ook de schrijvende pers moet zich vanaf nu aanpassen.”

Ik deed mijn ogen open. Ik kende die man met de ploertendoder ergens van. Het was Alexander Rinnooy-Kan.

.

6 reacties op “Agressief chauvinisme”

 1. Onbenutte energie?Daar begrijp ik niets van.Er zijn veel ERG leuke originele fijne Haarlem lievende lui die er echt alles aan doen om de kneuterigheid van dit Grote Dorp te bewaren.De gemeente wil het alleen niet zien.Want dat kost een beetje.MWAH..(en in de tussentijd doen zij het evengoed,als het niet linksom gaat dan maar rechtsom)Daar word ondergetekende toch wel een beetje boos van.
  Als men GOED luistert dan zijn de mensen voor het oprapen.Maarja dat kost wel een beeeetje extra energie…als je het maar wilt zien….(morgen een leukere originelere reactie hopelijk..)

 2. Ik had de eer om de man die inderdaad opriep tot agressief chauvinisme te mogen interviewen. Ik gaf onmiddelijk gehoor aan zijn oproep want ik ben een ‘volger’. Van hem dan. Hij stemde enthousiast in met mijn voorstel plaats te nemen in het Comité van aanbeveling van Haarlem. Ik moet even iets gaan oprichten..

 3. Ik was er ook, wie weet kon ik nog ergens een stekker uittrekken. Je ziet Bernt met de dag ongelukkiger worden. Te Ambitieus, te fit to fit the job.

  Maar er is hoop, ook aanwezig Ruud Vreeman (randje vet mag best). Niet alleen gevoel voor humor maar ook historisch onderlegd. Hij prees Haarlem vanwege zijn trage besluitvorming, ‘zo hou je de binnenstad gaaf’. 15 jaar voor de Appelaar, na 10 jaar nog geen stadion, elders kom je er niet mee weg maar in Haarlem is het een pré.

  Kortom de redding voor Haarlem zoals wij dat kennen is simpel en in lijn met de tijdgeest ‘change!’ Nu ministers via achterkamers kunnen worden gewisseld is een burgemeesterspush denkbaar en wenselijk. Er rust hier waarlijk een historische taak voor de voorzitter en fractielijder van ons aller PAVOHOVAHA.

 4. @H.Sloos : Onze burgemeester maakt op mij helemaal geen ongelukkige indruk… en bovendien is hij volgens mij van zichzelf al enorm PAVOHOVAHA zonder het te weten. En ja, ik ben bevooroordeeld.

 5. Wat is onzichtbaar? Iedereen ziet wat hij wil zien, of kan zien. Ik fiets soms jarenlang elke dag hele grote dingen voorbij zonder ze te zien. Het gaat niet om wat je ziet, maar hoe je kijkt. Dat bepaalt wat je ziet of niet. Is iets dus aanwezig maar onzichtbaar, dan kijk je niet goed.

 6. @Hondius; Wat een eyeopener! Dank. Als ik het goed begrijp is alles er al, bruist de stad, alleen wacht het nog effe totdat ik het zien kan! Tsjonge! En Z maar denken dat ze iets moet gaan oprichten…het is er al!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *