Ga naar de inhoud

Spitsalarm

Spitsalarm van de ANWB! Nog één nachtje slapen, dan moeten alle weggebruikers in de hoogste staat van paraatheid zijn.

En dat terwijl veel Nederlanders (in het openbaar of in de beslotenheid van hun huiskamer) blijk geven van een schokkende onbekendheid met het fenomeen sneeuwvlok – zozeer dat de RaDa-meteo-redactie daar wakker van kan liggen. Vandaar deze ingelaste bijspijkercursus, onder het motto ‘KEN UW VIJAND!!’.

Regel één: de sneeuwvlok mag dan klein zijn, onderschat hem niet! Deze kille tegenstander is niet van gisteren. Hij is wendbaar, behendig, snel, glad en daardoor uiterst moeilijk te bestrijden. Hij vindt feilloos iedere zwakte in uw verdediging – het kiertje tussen nek en boord, of een onbeschermd neusgat. En net als je denkt dat je hem te grazen hebt, lost hij op in het niets.

Zijn grootste kracht schuilt echter in zijn talrijke listige vermommingen. In ons pre-tropische klimaat denken veel landgenoten bij een sneeuwkristal aan dit klassieke patroon (N.B. niet op ware grootte)

Maar raakt u niet in paniek als u morgen de vijf meter tussen de voordeur van uw woning en het voorportier van uw auto aflegt en op de stoep een 3mm dikke laag sneeuwkristallen aantreft van een sterk afwijkende structuur. Er bestaat een klassificatiesysteem met eenentachtig (81!) verschillende verschijningsvormen – prisma’s, sterren, varens, naaldjes, enz.

Hier staan ze, de ene nog fraaier dan de andere. Bestudeer ze vanavond nog, zodat u in elk geval de theorie beheerst als u morgen in een sneeuwfile staat.

.

10 reacties op “Spitsalarm”

 1. @pr’muts: ja, jij hebt makkelijk praten daar in Tonga en omstreken. Wrijf het er maar in!

 2. scheelt het als ik zeg dat het al bijna drie dagen onafgebroken regent? goed genoeg voor een Severe Weather Warning. met hoofdletters…

 3. Waar komt dat ‘vijand’denken toch vandaan? Vandaag alleen nog maar gezeik gehoord over die ‘klote’ sneeuw. Zelfs mijn favoriete redacteur lijkt er mee besmet. Vroeger (ik kan er ook niets aan doen dat ik iedere dag ietsje ouder word!) genoten we gewoon van de sneeuw. Wij onderscheiden ‘pak’sneeuw, stuifsneeuw, natte sneeuw en waren er gewoon blij mee; gingen een tikkie terug (moet het PROHOVAHA aanspreken) en verbaasden ons van de wondere wereld om ons heen.

 4. ik was mij al aan het verheugen een engeltje te maken in de sneeuw…dat je wakker wordt sóchtends en dat dan alles heel stil klinkt..en dan naar buiten op je rug in de sneeuw met je armen en benen wapperen.Snel naar boven om te kijken hoe je engeltje is gelukt….

 5. @pr’muts: SWW? Als we lieslaarzen moeten opsturen naar NZ laat je het weten, hxc3xa8?
  @Z: Ik dacht dat je het nóóit zou zeggen!
  @Cees: Natuurlijk is de PAVOHOVAHA (onthoud die naam!) vóór inpeperen en sneeuwpoppen en lange glijbanen! Een beetje spot met de overbezorgde ANWB zat wel in het stukje.
  @suzanne / engelenmaakster: dat heb ik nooit eerder gehoord/gezien. Let it snow, let it snow, let it SNOW!

 6. Ik vind het toch wel aardig dat er instituten zijn die het nooit goed kunnen doen zoals de ANWB. Ze gooien een spitverkeersalarm in de ether voor de volgende ochtend; recordfiles verwacht! Het gevolg is dat mensen hun auto mooi thuis laten indien mogelijk waardoor het ongelofelijk rustig was op de weg. Daardoor denkt iedereen: wat een flauwe kul; weer vals alarm; er was helemaal niets aan de hand. Maar God helpe de ANWB de brug over als ze zo’n alarm de volgende keer nalaten!

 7. Gelukkig stond er maar 525 kilometer file vanochtend!
  Hoe maak je een engeltje in de sneeuw:nogmaals:ga op je rug liggen in de sneeuw met je benen gesloten en je armen wijd.Maak met je benen eenmalig een beweging een spreidbeweging en sluit ze weer.Met je armen heen en weer wapperen maar zonder je lichaam te raken.Zorg wel dat je achterhoofd goed in de sneeuwlaag gedrukt ligt.Ga daarna naar de eerste verdieping van je huis als je die hebt.(zo niet vraag de buren of klim ergens op.een boom of trap)En aanschouw dan je eigengemaakte engeltje in de sneeuw!!!!Veel plezier en succes allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *