Ga naar de inhoud

Naakte katten moordenaar

In het Angelsaksische taalgebied springt men nonchalant en weinig systematisch om met spaties in samengestelde woorden (There is only one sure way to know how to spell compounds in English: use an authoritative dictionary), vandaar misschien dat ik als verstokt anglist weinig met het onderwerp heb.

Hoge snelheidstrein of hogesnelheidstrein? Ja, ja… Logisch, het moet zonder spatie, maar indien het niet tot verwarring leidt, word ik er niet koud of warm van, in tegenstelling tot sommigen. Zo heeft het platform SOS (Signalering Onjuist Spatiegebruik) een meldpunt en een verkiezing van de spatiemiskleun van het jaar. In 2007 won Naakt Model Tekenen (gniffel, gnuif!).

Wat niet wegneemt dat ik vandaag even met mijn ogen knipperde bij deze flits* in het nieuwsoverzicht van ABradio:

NAAKTE KATTEN MOORDENAAR OPGEPAKT

Dat kan niet kloppen. Dus de spatiekillers krijgen hun zin, de katten krijgen een bontjasje aan, de moordenaar gaat in het cachot (in plaats van zijn huisdieren) en dan doet de kop volledig recht aan de Haarlemse werkelijkheid. De verwarrende Haarlemse werkelijkheid. Want om nou te zeggen dat het verhaal er begrijpelijker op wordt…

NAAKTE KATTENMOORDENAAR OPGEPAKT.

*De kop werd klakkeloos overgenomen door Webregio

8 reacties op “Naakte katten moordenaar”

 1. Maarja, er is ook een kattensoort die geen vacht heeft: de Sphynx oftewel naakte kat. Daar valt toch mooi niet één woord van te maken omdat ‘naakte’ een bijvoeglijk naamwoord is. ‘In bontjas geklede naaktekatten moordenaar’ is m.i. onjuist. Dus hoe verder: naaktekattenmoordenaar?

 2. Ja ben ik ook tegengekomen. Vandaar dat Jiskefet natuurlijk van naaktvisser sprak; dus iemand die naar (iemands)naakt(heid) vist, whatever that may be, anders was het wel naakte visser, wat meer een blote visser is.

  Ik geloof dat die kat trouwens wel een overhemd aanheeft dat een maatje of drie vier te groot is. Misschien dat heet wassen voor zo’n kreng een oplossing is.

 3. Twee dode katten over iedere schouder: vier katten dus, over elke schouder twee. Liep daar zomaar de Naakte Waarheid over straat: onmiddellijk arresteren die man! Hedendaagse werkelijkheid. Proces verbaal in tweevoud dan wel viervoud, al naar gelang de werkelijke waarheid over het aantal moorden. De journalist gaat voor viervoudige moord; de koppensneller van het bericht houdt het veilig op twee. Die kent de taalvaardigheid van de hedendaagse redacteur van kleine berichten.

 4. Loopt een New Yorkse kunsthistoricus, gespecialiseerd in avant-gardistische performances (Otto Muhl, Marina Abramovic etc.), donderdagochtend rond 4 uur bij toeval over de Kleverlaan…
  Praatjes als dat Haarlem een intens burgelijke voorstad van Amsterdam is, zullen bij hem voortaan als zaad op de rotsen neervallen.
  (Dit in het kader van de promotie van ‘agressief chauvinisme’)

 5. @Harrie: En dan nog een dienstdoend antropoloog in de buurt die ziet hoe twee keuvelende Haarlemmers de naakte, bebloede man gewoon groeten (slecht feestje gehad? / slachtfeestje gehad? Ach, moet kunnen!).

 6. Als het zijn eigen bloed is en de naakte knijpkatten komen uit Blokker, is er toch sowieso niets aan de hand ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *