Ga naar de inhoud

Change of heart

Onverantwoord rijgedrag van shoppers veroorzaakte vanochtend een enorme chaos in twee richtingen op de provinciale weg Haarlem Nijmegen.

Duizenden, overwegend vrouwelijke bestuurders trapten in blinde paniek op de rem en maakten een U-bocht, met gevaar voor eigen en andermans leven. Via de vluchtstrook zetten zij massaal koers naar het oosten des lands.

Directe aanleiding was een bericht op de voorpagina van De Telegraaf dat Haarlem voor het eerst sinds 1996 van de koppositie in het winkelklassement is gestoten. Het stadshart van Nijmegen (Gelderland) biedt het publiek volgens de laatste meting van het CBS een grotere variëteit.

De Haarlemse binnenstad bood vanmiddag een troosteloze aanblik. In gisteren nog drukke winkelstraten slingerden talloze afgedankte boodschappentassen; aan de Sinterklaasverlichting bungelden trossen lokale middenstanders die de eer aan zichzelf hadden gehouden en zich de vernedering van de opheffingsuitverkoop bespaarden.

Een woordvoerder van Winkeliersvereniging City Haarlem laat weten: “Wij riepen al jaren dat het vijf voor zes was! Niemand wou luisteren… Nou, je ziet het! Het komt hier nooit meer goed met de winkeldiversiteit.”

 

12 reacties op “Change of heart”

 1. Hoe meer rust in de stad hoe beter!Kan ik in alle rust alle mensen de aandacht geven die ze verdienen…Niet benauwd voelen.Slow slow slow….Hmmmmmm!Fijn!Slow City…

 2. @ Suzanne: lees eens wat over Haarlem in de jaren 1820-1870: de stad was economisch gesproken volkomen DOOD. Huizen stortten spontaan in, de Vijfhoek was daardoor grotendeels herschapen in een schapenweide. Het inwonertal was ten opzichte van de eerste helft van de zeventiende eeuw gehalveerd. De hygiënische situatie was moordend (cholera-epidemieën en dergelijke) en de Jan Saliegeest waarde over de velden.
  Het leven was errug slow! 40% van de beroepsbevolking liep bij de voedselbank, die toen de gaarkeuken heette en gerund werd door de kerken. Uitkeringen bestonden nog niet. Je moest het in die tijd nog doen met aalmoezen: bedelen, maar dan bij de kerk; zoiets als de Hare Krihna nu, maar dan christelijk. Mensen brachten erg veel tijd door voor dichte deuren, in lange rijen. Met al het rattengedrag dat daarbij hoort. We danken deze wijsheid aan het boek van F.A.M. Messing. Leven en werken in Haarlem 1850-1914; thans alleen nog sporadisch antiquarisch verkrijgbaar.

 3. Ik kom bijna nooit mijn vaste buurten uit in Amsterdam, maar als de Sint in aantocht is, waagt deze provinciaal zich wel eens in het centrum. Gisteren schrok ik me rot van de aanblik: in de Nieuwe Spiegelstraat staan wel 10 winkels van gerenommeerde antiquairs te huur of leeg. Op de Ceintuurbaan staan panden van gevestigde MKB’ers leeg omdat de huur in enkele jaren verdubbelt of verdrievoudigt. Dat is voor een klassieke zaak in bedrijfskleding, die er al decennia zit, niet op te brengen. Idem voor de witgoedman. Weg wegens verhuizing of opheffing. De befaamde tweedehandswinkel van Mevius & Italiaander, een begrip sinds de jaren zeventig, op de Overtoom, verhuist naar Deventer, of all places, want het pand van boekenveiling Hondius komt daar vrij. Mevius heeft zich laten uithuren door … Marqt. Die het nu nog kunnen doen op die riante plek, met hun onbezonnen startkapitaal, dat is vastgesteld voor de kredietcrisis.

  Rond de Willemsparkweg/Jacob Obrechtstraat zijn het afgelopen jaar een bakker, een slager, een sigaren/bladenwinkel, een parketwinkel en een cultvideotheek binnen een half jaar verdwenen. Zij zijn opgevolgd door Jurkjeswinkels voor mensen als Katja en Tooske. Geen broodje meer te koop, behalve bij de voormalige nationale grootgrutter, die zijn ziel verkocht aan Wall Street.

 4. Donkere stemmen voorspelden mij vorige maand dat naar verwachting maar liefst 40 % van de winkeliers en horeca-ondernemers het komende jaar niet gaat overleven. Voor de diversiteit van het aanbod maakt dat weinig uit. Straks hebben we gewoon een lége jurkjeswinkel naast een lége speelgoedzaak naast een lége kralenwinkel…

 5. Wat een verdriet allemaal….eenieder zal begrijpen dat ik het natuurlijk heel anders bedoelde…maar ik zal dan maar in mijn eentje mijn zegeningen tellen.heel zachtjes want anders krijg ik dit soort verhalen…ik vind het trouwens erg naief van bepaalde winkeliers in de binnenstad om artikelen te verkopen die een maandsalaris kosten.dan moet je niet gaan mekkeren als er slechte tijden aankomen.dat kun je van te voren weten namelijk namelijk…

 6. Hup Nieuw Haarlem!

  (dan zijn we bij de volgende verkiezingen gewoon weer nummer 1).

 7. Wat echt schokkend is: Purmerend-Binnenstad op 4! Bij Purmerend denk je toch Blokker, Zeeman, Hema, Etos, Kruidvat, We, Dolcis, Expo en Halfords? Als Haarlem een titel of een ereplaats behaalt is het dus raadzaam altijd even goed de kleine lettertjes of het juryrapport te lezen. Neem Haarlem Kunststad 2008: Vlissingen 2, Bergeijk 3…

 8. En om nog wat zout in de wonde te wrijven wint NEC Nijmegen vanavond ook nog even uit van Spartak Moskou…

 9. Ja Marius, ons Spartak Moskou! Alleen heet het stadion nu anders en zijn er voor zover nu bekend geen doden gevallen.
  Zie pag. 808 van Teletekst

 10. Ook de Consumentenbond is op winkelonderzoek geweest (12-2008). Plots prijkt daar Maastricht als beste winkelstad (gevarieerd winkelaanbod, sfeer en uitstraling van de winkels zijn in dat onderzoek belangrijke criteria). Haarlem is een gedeelde tweede(met Deventer en Groningen) en Nijmegen volgt pas op een gedeelte negende plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *