Ga naar de inhoud

Nipomanie

Volgende week raak ik in gesprek met een twintiger van nu. Hij vertelt me openhartig over zijn dromen en verwachtingen.

“Nee, hedonistisch ben ik niet bepaald. Egoïstisch evenmin en met idealisme heb ik niet veel op. Ik wil gewoon een keurig, liefdevol leven leiden.”

“Ja, dat herken ik, twintiger”, zeg ik volgende week. “Dat herken ik helemaal. Jij bent meer zo iemand die in een relatief kleine wereld leeft. Klopt dat?”

De twintiger van nu knikt volgende week, en ik vervolg: “Je partner is waarschijnlijk het belangrijkste in je leven. Ja hè…? En op de tweede plaats zelfontplooiing. Jij hoeft niet zo nodig een zinvolle bijdrage aan de wereld te leveren. Je wilt gewoon lekker leven, je bent meer bezig met je eigen omgeving.”

“Hoe…”

“Wij hebben elkaar niets meer te vertellen. Jij hebt sinds vorige week geen geheimen voor mij, twintiger van nu. Ik heb zaterdag de 20’ers special gelezen in Volkskrant Magazine. Kom over tien jaar nog eens terug, misschien dat ik dan wél interesse in je toon. Als je het niet erg vindt, ga ik nu op zoek naar een dertiger of veertiger.”

Vandaag kondigt de Volkskrant op de voor(ja, de voor-!)pagina aan dat TNS Nipo een onderzoek heeft gehouden onder 592 twintigers. ‘Twintiger van nu: beetje truttig, niet bepaald een wereldbestormer’. Morgen meer in het Magazine!!!!!!!!!

Verplichte lectuur voor luie sociologen en iedereen die graag een beetje mag generaliseren in zijn vrije tijd. Wat zullen ze er over honderd jaar van denken dat dit weekend een half miljoen hoogopgeleide Nederlanders hun tijd verdoen aan zo’n stupide bijlage? Onze onverzadigbare enquêtehonger en Nipomanie zullen dan belachelijker lijken dan de fysiognomie en schedelmetingen van de 18e en 19e eeuw.

.

5 reacties op “Nipomanie”

 1. Sorry, ben ik weer, eventjes: zijn er ook niet-luie sociologen? Misschien Jaap Dronkers, maar: moeten we nog steeds blij met hem zijn, daar in Italië? Als soziologe im Exil moet je misschien schrijven over de Camorra en de N’Drangheta. Maar dat doet deze onderwijssocioloog niet: hij behoudt zijn eigen stiel, zijn toch wel luiïge stokpaardje: Nederland en de jaarlijkse OESO-metingen her en der. Nederland zakt, zakt niet, zakt wel! in DIE metingen. De OESO is een heel erg conservatieve denktank; er zijn ook andere.

  @Marius, [@Carel & @Onwijsgeer {wacht mijn bijdrage niet af maar plaats uw beider bijdragen volledig!}: I owe you something, en dat komt. Ik heb inmiddels otium [@Cees: Latijn voor vrije tijd; Nec Otium is: even geen Vrije Tijd, oftewel: ik moet handelen. Dit is inmiddels verbasterd tot Negotie, Handel]. Maar nog steeds niet de rust om het een en ander out te sorten, laat staan te outsourcen.

 2. @Kees: Don’t be sorry, welkom terug! En maak het niet moeilijker dan het is, zou ik zeggen. RaDa-geren as je zin hebt en niemand opzettelijk tegen de schenen schopppen.
  Grappig idee van die luie/niet-luie sociologen; de twee sociologen die ik persoonlijk ken zijn inderdaad bovengemiddeld lui. Misschien kan het Nipo dáár eens een onderzoek naar doen. Of anders de sociologen zelf, als ze er niet te lui voor zijn.

 3. @Marius:
  Tja, als je in de Grote Houtstraat op Za-middag zo maar een willekeurig iemand een microfoon tegen zijn of haar mond houdt, komt er meestal ook onsamenhangend geruis uit.

  Enerzijds constateer je in je laatste ‘dialoog’-alinea een stuitend gebrek aan bevlogenheid bij de 20-ers, anderzijds verwijt je de onderzoekers Nipomanie.

  Ik vermoed dat precies die NIPOoiers de 30-ers of 40-ers zijn waar jij naar op zoek gaat. Die hebben het zoals je zelf zegt in werkelijkheid gedaan.

  @Kees: Als Habermas een socioloog is, kun je hem bezwaarlijk lui noemen.

  @Cees: Laat ik nou altijd hebben gedacht dat jouw voornaam met een K werd geschreven.

  @KCarel: Gaan we slim zitten doen?

 4. Marius (red. RaDa)

  @O’geer: Ik constateer niks over twintigers; alle gebezigde generalisaties over twintigers zijn klakkeloos overgenomen van de NIPOoiers (die houden we er graag in!). Zelf zou ik willen pleiten voor een NIPO-stop van (om te beginnen) een jaartje of vijf.

 5. Inderdaad: de Frankfurter Schule zou wel wat luier mogen. Leest iemand dat nog? Moest daar bij sociolinguistiek wel eens wat van lezen. Je kreeg er meeldauw van in je hersens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *