Ga naar de inhoud

Passie

Er komt dus meer ruimte voor de leraar om zich te focussen op zijn passie, het lesgeven. (Willem Breedveld in Trouw) *

Een landarbeider werkt 8 uur per dag. Het is een zware baan: elk uur rijdt hij vier kruiwagens met bieten van de akker naar de schuur. 32 kruiwagens per dag, 160 per week. De man werkt 40 weken per jaar. Vaak is de man heel erg moe, of hij krijgt pijn in zijn rug en knieën; dan snakt hij naar vakantie.

Gelukkig biedt de Tweede Kamer uitkomst. “Weet je wat”, zegt de commissie Cornielje, “voor je eigen bestwil werk jij vanaf nu 41 weken – één week meer!” “Ja maar…”
“Op jaarbasis werk je evenveel, maar het werk wordt gespreid en geloof ons, dan kun je beter focussen. Dan duw je die kruiwagen met meer passie!”

Meer passie… Voortaan werkt de man elke dag tot 16.48 uur. Twaalf minuten korter. Zijn rug voelt het verschil niet, en meestal is hij met de kruiwagen om 16.48 uur ergens midden op het pad; de boer neemt het de man niet in dank af als hij ‘m in de berm laat staan. Dus rijdt de man door naar de schuur. Ook als er regen dreigt, of als er plotseling extra vraag is naar bieten, helpt hij de boer uit de brand.

Als de man in juli (een week later dan vorige jaren) zijn caravan staat te laden, wandelt toevallig de commissie Cornielje langs. “En…?”

“Jullie hebben me vies genaaid!”, zegt de man. Hij zegt het met passie.

 

* Trouw-columnist Willem Breedveld op 20 dec. n.a.v het rapport Cornielje

Zie ook Trouw en nrc. next. Klik hier voor het Rapport Onderwijstijd in pdf

11 reacties op “Passie”

 1. Jij begrijpt het weer eens niet. Je klaagt over werkdruk, maar dat komt gewoon omdat je te lang vakantie hebt. En als een meisje, wanneer leer je het nou eens, nee zegt, bedoelt ze eigenlijk ja. Om een crisis te bezweren die door een overmaat aan schulden is ontstaan, moet je nieuwe kredieten verstrekken en de rente verlagen. Als je zaken aan het daglicht wilt onttrekken, moet je transparant durven zijn. Orwell meets Kafka.

 2. en nu nog eentje:net thuis en dan om af te reageren een volledig onvolgbaar commentaar voor “sommigen”:De poort naar de PABO zou bewaakt kunnen worden door te screenen of aankomende leraren geschikt zijn voor het vak.Namelijk:overwicht op kinderen van nature.Grenzen stellen op een hoog niveau,klassikaal lesgeven teruggeven aan de kinderen,want ze hebben het zo nodig.Geen poespas en discussie met ouders en kind want hoe voelde je erbij en hoe moet het nu….en hoe moet er een dialoog tot stand worden gebracht…heel moeilijk en voor vele ouders en kinderen breed interpreteerbaar.Dat zorgt voor teveel ruimte en manipuleerbaarheid van mensen die hun kinderen absoluut niet aankunnen.Onbegrip en onweerbaarheid is dan een feit.De lera(a)res is de baas alleen als zij haar/zijn visie kan doorvoeren NADAT er aan de poort van de PABO naar gekeken wordt.

 3. @Suzanne: Sorry, dat van die man met die 40 kruiwagens in een week op z’n rug voor de klas dat kan ik nog net volgen, maar van dit verhaal snap ik werkelijk geen ene moer! Misschien moeten er her of der nog wat meer “quotation marks” links en rechts dan alleen bij “sommigen”?

 4. dat zeg ik dus,voor U is dit bericht dus als niet verzonden beschouwd.gewoon snel vergeten.

 5. Je vergelijking met de man met de kruiwagen is bijna perfect, zei het dat deze 47 ipv. 40 weken per jaar moet werken.

 6. @ H. Sloos: Ja, maar om hier nou over normjaartaken van 1659 uur te beginnen… Taakverlichting door vakantievermindering, dat is de unieke vondst van deze commissie. Afijn, als ik getallen gebruik in een stukje ben ik altijd al blij als jij me niet op een decimaalfout betrapt, dus deze reactie valt nog me nog tien uh… honderd procent mee.

 7. Helaas heb ik het geen dag leuk gevonden op school, maar we hadden goed onderwijs. Mijn kinderen hadden het leuk op school maar geen goed onderwijs. Wat haat ik dat; dat gehobby in het onderwijs! Niet te vergeten die stupide puriteinen die vonden dan mijn zoon zo nodig Duist moest leren…op de MAVO! Rot toch op! (zo dat is eruit, dank voor het onderwerp Marius!)
  @Suzanne: Duidelijk verhaal, helemaal mee eens! Mag er een ietsje meer bij:de staartdelingen moeten terug!

 8. Kijk, wie duizend lessen per jaar geeft en alle correctie, voorbereiding en gezeik met al die vreselijke ouders voor lief neemt, is God gelijk (om het met Biesheuvel, JMA, niet mooie Barend) te zeggen. Een normjaartaart (het is toch normjaartaart Marius?) van 1659 uur is een aanfluiting.

 9. en wie brutaal is moet gewoon op de gang en als je je weer kunt gedragen kom je weer terug.zonder dat daar met de ouders over gecommuniceerd wordt.en allemaal met de neusjes dezelfde kant op,lees:richting het bord:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *