Ga naar de inhoud

Centraal

Ineens hadden we een houtkachel. Dat wil zeggen, eerst had de cv ineens bronchitis. De ketel rochelde en piepte zo angstaanjagend dat dokter Van Deijzen op huisbezoek moest komen.

Terwijl de reparateur boven bezig was, bivakkeerden wij in een allengs killer wordende woonkamer. En ineens was daar dat grote gietijzeren, zwarte gevaarte waar we altijd de giroafschriften op laten slingeren, en halfopgegeten bananen en koelkaststickers. De reus had zijn lot al die jaren geduldig gedragen, maar nu spande hij zijn biceps, zette een hoge borst op en schraapte onhoorbaar zijn keel: Ik ben er ook!

Er waren nog antieke houtblokken en oerinstincten. Om beurten en soms samen zaten we op onze knieën voor de klep om het vuur… Ach, zo’n vuur redt zich heus wel als het eenmaal goed fikt, maar (als ik de huisdichteres even mag citeren) ‘het is goed als de dingen die er zijn ook gebruikt worden’.

Dus pookten we met de pook en grepen overbodig met de grijptang om de houtpiramide nóg symmetrischer te maken dan hij al was. Later hielden we elkaar op de hoogte van de ontwikkelingen: “Die dikke stam brandt nu óók.”

Een brandend kacheltje brengt iedereen bij elkaar, terwijl centrale verwarm…

Hé, is er al iemand afgestuurd op de stelling dat de onstuitbare opkomst van de centrale verwarming heeft geleid tot de onafwendbare ontmanteling van het instituut gezin?

.

3 reacties op “Centraal”

  1. Interessante stelling die nader wetenschappelijk onderzocht moet worden. De eindconclusie van het rapport zou kunnen zijn dat stadsverwarming tot het uitsterven van grote delen van Lelystad leidt. Ik geloof niet dat er een zinnig mens is die daar bezwaar tegen zal maken.

  2. Ik denk dat in het onderzoek ook moet worden vastgesteld dat centrale verwarming juist décentrale verwarming moet heten. Het gaat ons er toch niet om of de warmte ergens ‘centraal’ wordt opgewekt; dat doet een houtkachel ook. Het gaat erom dat de kamers worden verwarmd en dat ergens op de rommelzolder zo’n ketel staat te loeien. Die houtkachel; die is juist centrale verwarming; hij staat (bijna) midden in het vertrek dat moet worden verwarmd. Dat doet ie centraal door luchtcirculatie en straling.

  3. Kijk @Carel, dat is nu de ware diepzinnigheid. Proficiat. De CV begon zijn succestoernee ergens tussen 1956 en 1970. Dus tussen de acceptatie van de handelingsbekwaamheid der vrouw en de aanvaarding van duurzame ontwrichting van de relatie als geldige grond voor echtscheiding. Daar moet een verband liggen, maar vraag mij niet welk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *